Elindul az Eurovíziós Könyvverseny, mi viszont kimaradunk belőle

Elindul az Eurovíziós Könyvverseny, mi viszont kimaradunk belőle

Mivel Magyarország idén (sem) indul az Eurovíziós Dalfesztiválon, ezért magyar kötetre sajnos nem lehet szavazni a hozzá kapcsolódó könyvversenyen.

ro | 2023. március 14. |

Az Eurovíziós Dalfesztivált májusban az Egyesült Királyságban rendezik meg, a Hay Festival pedig idén rászervez egy speciális könyves programot, amelynek célja az európai irodalom felfedezése és ünneplése.

A szervezők az Eurovíziós Dalfesztivál szellemiségére építve, egyúttal kiemelve, hogy – a határokon átívelve – milyen nagy szerepet játszik az irodalom a megértésben és az empátiában, arra kérik az olvasókat, hogy küldjék be kedvenc regényüket az idei Eurovíziós Dalfesztiválon induló 37 ország bármelyikéből. Miután Magyarország 2019 óta nem vesz részt Eurovíziós Dalfesztiválon, ezért mi nem szerepelünk azoknak az országoknak a listáján, ahonnan könyvet lehetne nevezni. Azaz nevezni éppenséggel lehet (tehár magyar olvasóként beküldhetjük kedvenc örmény vagy szlovén olvasmányunk címét), csak éppen magyar könyvcímet nem lehet beküldeni.

De aki más – az Eurovízión induló – ország könyvére nevezne, az megteheti a Hay Festival oldalán – nincs nyelvi vagy műfaji megkötés, a szervezők ugyanakkor kiemelték, hogy főként olyan műveket várnak, amelyeket az első Eurovíziós Dalfesztivál megrendezése, azaz 1956 után adtak ki.

Bárki nevezhet tehát a világ bármely részéről, ráadásul, aki nevez egy könyvet, esélyes arra, hogy megnyerjen egy – a nevezett könyvekből összeállított – csomagot. Hogy az egyes eurovíziós országokban melyik lesz a nyertes könyv, azt egy szakértői zsűri dönti el: ez alapján összeáll majd egy 37 könyvet tartalmazó lista, és a zsűri majd ezek közül választja ki, hogy melyik kötet lesz a végső győztes.

Forrás: eurovision.tv

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Most mindent megtudhatsz a Himnuszról akár digitálisan is

A Himnusz, a Szózat és a Nemzeti dal szövegkiadásai elérhetővé váltak digitálisan is. 

...
Hírek

Elhunyt Óe Kenzaburo Nobel-díjas író, akinek magyar népmeséket olvastak gyerekkorában

A nyolcvannyolc évesen elhunyt japán író béke- és antinukleáris aktivista is volt.

...
Szórakozás

Sarah Polley és a Remarque-adaptáció is hozott el Oscart, de nem ők a nagy nyertesek

A Minden, mindenhol, mindenkornak ítélte oda az amerikai filmakadémia a legjobb film Oscar-díját.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

Hírek
...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Hírek

Eredeti Kazinczy-kötet került elő egy online aukción

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Több száz Petőfi-kézirat között böngészhetünk az interneten

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?