Meghalt Bradford Freeman, az Elit alakulat Easy századának utolsó túlélője

Meghalt Bradford Freeman, az Elit alakulat Easy századának utolsó túlélője

Az Easy század tagjait a D-napon ejtőernyővel dobták ki Franciaországban, és a háború utolsó évében végigharcolták a nagy európai hadjáratokat, róluk forgatták az Elit alakulat című sorozatot. A 97 évesen elhunyt Bradford Freeman volt az utolsó a veteránok közül. Könyvek hírek mellé.

sa | 2022. július 07. |

Freeman 19 éves egyetemistaként vonult be, és a szigorú kiképzést követően 1944 februárjában lett az Easy század tagja. A D-napon éjféltájt ért földet, és mielőtt csatlakozott a Donald Malarkey vezette aknavetős szakaszához, még segített elrejtőzni egy társának, aki eltörte a lábát. A sikeres akció után Freeman gyakorlatilag a nyugat-európai hadszíntér összes nagyobb küzdelmében részt vett, idézi a Smithsonian Magazine Rufus Ward történészt a Freemanról szóló megemlékező cikkben.

STEPHEN E. AMBROSE
Elit alakulat
Ford. Molnár György, Gabo, 2021, 464 oldal
-

A 101. légideszant-hadosztály 506. ejtőernyős ezredének Easy százada a világ legjobb gyalogszázadai közé tartozott. Stephen E. Ambrose könyvében ennek az alegységnek a második világháborús történetét mondja el, az 1942-ben Georgia államban végzett alapkiképzéstől a D-napon át a végső győzelemig, amikor Hitler berchtesgadeni Sasfészkének elfoglalásával fejezték be a háborút. 

A kötethez Ambrose a még élő veteránokkal interjúzott, és amikor a Ryan közlegény megmentése sikerén felbuzdulva Steven Spielberg és Tom Hanks az HBO-val sorozatot forgatott a könyvből, a túlélők az epizódok elején is meséltek az átéltekről. Az 2001-es Elit alakulat azóta kultikus státuszba került, tavaly, a 20 éves évfordulója alkalmából egy részletet is megosztottunk a kötetből, amit itt elolvashatsz:

Az elit alakulatot azért választották, mert bízni akartak a bajtársaikban
Az elit alakulatot azért választották, mert bízni akartak a bajtársaikban

2001 szeptemberében mutatták be az HBO mára kultikussá vált sorozatát. Az elit alakulat az Easy század történetét mondta el, a sorozat alapjául pedig Ambrose könyve szolgált, amiben a század még élő veteránjait is megszólaltatva rekonstruálta a deszantosok útját a kiképzéstől a D-napon át Hitler Sasfészkéig. Olvass bele a könyvbe!

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Az elit alakulatot azért választották, mert bízni akartak a bajtársaikban

Az Elit alakulatban Ambrose  az Easy század még élő veteránjait is megszólaltatva rekonstruálta a deszantosok útját a kiképzéstől a D-napon át Hitler Sasfészkéig. Olvass bele a könyvbe!

...
Beleolvasó

A München a világháború előtti utolsó pillanatba vezet, amikor még hittek a békében

1938: Németország bekebelezte Ausztriát. Most a Szudétavidék következik. Hitler háborúra készül, míg az angolok, Chamberlain miniszterelnök vezetésével, a békéért dolgoznak. A helyzet pattanásig feszült, és úgy tűnik, semmi sem tudja visszatartani Európát egy újabb háborútól. Olvass bele a könyvbe!

...
Szórakozás

Mark Ruffalo és Hugh Laurie a világháborúban egy vak lány útját egyengeti

A ​láthatatlan fény 2014-ben jelent meg, és széleskörű kritikai elismerést kapott, rákövetkező évben pedig a Pulitzert is.

SZÓRAKOZÁS
...
Kritika

A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

Courtland Gentry bérgyilkos, a CIA szebb napokat látott árnyékügynökségének, a Sierra alakulatnak egyik utolsó tagja, akit csak a „Szürke Ember”-ként ismernek és emlegetnek. 

...
Szórakozás

Karafiáth Orsolya: Simán belefér, hogy dalszövegíróként az árnyékban maradok

Karafiáth Orsolya szeret helyzetbe hozni másokat. Életművét át- meg átszövik a médium-, illetve műnemváltások, és izgalmas projektek keretében alakulnak dallá a sorai. Az íróként, költőként, fordítóként és publicistaként is aktív szerzőt ezúttal a megzenésített szövegeiről kérdeztük.

...
Szórakozás

Nyugaton a helyzet változatlan - Remarque háborúellenessége nem is lehetne aktuálisabb

A megjelenését követően közel száz év kellett, hogy a németek feldolgozzák az egyik legnagyobb bestsellerüknek számító Erich Maria Remarque-regényt. A végeredmény egy látványos, naturális film lett, de nem emiatt fogunk rá emlékezni.

Hírek
...
Szórakozás

Regényzene készült az Utas és holdvilághoz

...
Zöld

Öt nap, több ezer halott - 70 éve lepte el Londont a gyilkos szmog

...
Hírek

Márciusban magyarul is megjelenik a Malfoyt játszó Tom Felton memoárja

...
Szórakozás

Neil Gaiman beszélő mongúz lesz a Fodor Nándorról szóló filmben

...
Gyerekirodalom

A barátság lényegéről mesél a kisnyúl és a sün párosa

...
Hírek

Polgár Juditot beiktatták a sakk Hírességek Csarnokába

...
Hírek

Könyvesblokk: Jocó bácsi, Laár és Matthew Perry

...
Könyves Advent

Semmihez sem vagyunk öregek, és sosem késő változtatni

...
Hírek

„A rendszerek változnak, a cigánypolitikájuk nem” – megjelenik Zsigó Jenő memoárja a roma polgárjogi küzdelmekről

...
Hírek

Erdős Virág petíciót indított a tiltakozó tanárok mellett

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak

A hét könyve
Kritika
Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról
...
Kritika

Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról

Botrányhősként indult és sokáig úgy is kezelték, de Virginie Despentes mára a francia irodalom általánosan elismert, egyedi és bátor alkotója. Ebben a folyamatban nagy szerepe volt a Vernon Subutex-trilógiának, amelyben egy totálisan csődbe ment lemezboltos és az egykori vásárlói felszántják Párizst. Miközben ide-oda csapódnak, egy szerteágazó korrajz bontakozik ki a mai Franciaországról, amiben ugyanúgy szerepelnek az elesettek, mint a kiváltságosok, valamint sok drog, erőszak és zene. A Vernon Subutex-trilógia a hét könyve.

Jó szívvel ajánljuk
Zöld
Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?
...
Zöld

ENSZ Klímakonferencia: Ne csak a fejlődő országok, mindannyian fizessük meg az éghajlatváltozás árát

Az ENSZ idei klímakonferenciájának legfontosabb döntése az volt, hogy a fejlődő országoknak fizetni fognak a globális felmelegedés okozta veszteségekért és károkért.

...
Zöld

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

Eddig úgy gondoltuk, hogy biológiai meghatározottságunk miatt az életünkkel – legfőképpen annak kezdetével és végével kapcsolatban – tehetetlenek vagyunk. Mindannyian hozott csomaggal születünk, megöregszünk és meghalunk. De biztos, hogy ennek így kell lennie?