Rekordot döntöttek a magyar olvasók

Rekordot döntöttek a magyar olvasók

Több mint 2500-an olvastak egyszerre április 23-án délután a könyv világnapja alkalmából a Libri üzleteiben – ezzel új magyarországi rekord született. Ennek kapcsán mutatunk még pár olvasási csúcsteljesítményt.

ko | 2024. április 26. |

A rekord arra hívja fel a figyelmet, milyen jól járhatunk, ha beengedjük az életünkbe a könyveket és az olvasást. Már napi 20 perc olvasás is csökkenti a stresszt – állítják a Sussexi Egyetem kutatói, és mi is írtunk arról, hogy amellett, hogy kiváló szórakozás, mennyi előnye lehet annak, ha gyakran áldozunk ennek az időtöltésnek. Még rekordokat is dönthetünk. 

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra
8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

Tovább olvasok

A rendszeres, legalább 20 percig tartó olvasást a Libri is támogatja, ezért a könyvkereskedő április 23-án, a könyv világnapja alkalmából egy különleges, egyedülálló aktivitásra buzdított: arra kérték a boltjaikba érkezőket, hogy legalább 20 percet olvassanak ott, a helyszínen. Az akcióval a Libri az együtt olvasás magyarországi rekord felállítására készült. Az akcióban való részvételre április 23-án 17 és 19 óra között volt lehetőség, a csatlakozást pedig egy QR- kód beolvasásával igazolhatták a résztvevők. A Libri kísérlete sikeres volt, így a könyvkereskedőnél új hazai rekord született:

összesen 2536-an olvastak együtt.

A magyar rekord felállításának alkalmából olyan Guiness-rekordok közül mutatunk ötöt, melyek olvasással és könyvekkel kapcsolatosak. A rekordok persze csak érdekességek, de mégiscsak fontosak annyiban, amennyiben az olvasás fontosságára és sokoldalú hasznára hívják fel a figyelmet. 

A leggyorsabb olvasó

Howard Berg jelenleg a leggyorsabb olvasó a világon. A Guinness Rekordok Könyve 1990-ben ismerte el Berget, aki percenként több mint 25 000 szó elolvasására képes. Itt egy videó arról, hogy néz ez ki a gyakorlatban:

A leghosszabb felolvasás

Ebben a kategóriában viszonylag gyorsan dőlnek meg a rekordok, de jelenleg a nigériai John Obot a hivatalos Guiness-rekorder, 145 órás (nagyjából 6 napnyi) hangos felolvasásával. Obot ezzel az eredménnyel az indiai Rysbai Isakov által felállított 124 órás maratoni rekordot döntötte meg. A rekordernek alvásmegvonással, hallucinációkkal is meg kellett küzdenie, miközben kísérletét közel ötmillióan követték online.

A legtöbb egyszerre olvasó szülő 

A rekordot 2023 decemberében az indiai Pune városában egy könyvfesztiválon állították fel, amikor összesen 3066 szülő olvasott fel egy időben a gyermekének. A négyperces szimultán felolvasás Kína korábbi rekordját érvénytelenítette, a gyerekeknek egy környezetvédelemmel kapcsolatos gyerekkönyvből olvastak fel a szülők. 

A leggyorsabban fogyó könyv

A 24 órán belül legjobban fogyó könyv rekordját a Harry Potter és a Halál ereklyéi, J.K. Rowling sorozatának hetedik regénye tartja, amely az első napon 8,3 millió példányban kelt el (vagyis óránként 345 833 darabot adtak el belőle).

A legnagyobb magánkönyvtár

Az irigylésre méltó rekord az amerikai John Q. Benhamé, akinek magángyűjteménye több mint 1,5 millió könyvből áll. Mivel a kötetek megtöltötték a házát, nagyobb részüket hat férőhelyes garázsában, emellett egy kétemeletes épületben kell tartania. 

Nyitókép: Libri

Kapcsolódó cikkek
...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Nagy

#BookTok: Megmentheti a TikTok az olvasást?

A TikTokon létrejött könyves közösségek világszerte határozzák meg a fiatalok olvasási szokásait. A #BookTok címkével ellátott videókban elsősorban lányok és fiatal nők osztják meg olvasmányélményeiket, és mostanra már a könyvpiacra is kimutatható hatással vannak.

...
Gyerekirodalom

Hogyan vegyük rá újra a gyerekeket az olvasásra?

A nyári szünet általában a nagy olvasások ideje, de nincs ez mindenkinél így. De mit tehet az a szülő vagy pedagógus, aki azt szeretné, hogy a gyerek ősszel újra visszataláljon az olvasáshoz? Mutatunk néhány tippet és tanácsot.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Hírek

A Trónok harca írója szerint az adaptáció szinte mindig rosszabb a könyvnél

...
Hírek

Ezeket a tanácsokat fogadd meg, ha könyvklubot indítanál

...
Szórakozás

Bombadil Toma végre szerephez jut A Gyűrűk Ura-sorozatban

...
Szórakozás

A Netflixen ezeket az adaptációkat nézték a legtöbben 2023 második felében

...
Hírek

Legszívesebben belelapoznánk ezekbe a könyvekbe – csakhogy márványból vannak

...
Hírek

Gyerekrajzokra bukkantak Pompeiiben

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

A megosztó pszichiáter, Dr. Csernus Imre bemutatta hamarosan megjelenő új kötetét, melyben azt próbálja megfejteni, mit jelent ma magyarnak lenni.

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

...
Szórakozás

„Ez már hosszabb, mint egy házasság” – Megnéztük az 55 éves Kalákáról szóló filmet

Kaláka: a Kárpátoktól a Karib-tengerig nem egyszerűen a zenekar történetét meséli el, hanem egy kontinenseken átívelő út krónikája is.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

...
Horányi Hanna Zelma

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...
sa

Az ügynökakták igenis nyilvánosak, csak fel kell dolgozni őket – Takács, Bartók és gyermekvédelem a Margón