Egy nő nem könyvet ír, hanem csak szöveget

.konyvesblog. | 2017. augusztus 23. |

Nincs bosszantóbb a mansplainingnél, vagyis annál, amikor egy férfi kioktat egy nőt valamiről, nagyjából azért, nehogy már a nőnek legyen igaza, nehogy az övé legyen az utolsó szó. De szórakoztatóbb sem nagyon. Az interneten (is) különösen erős példákba lehet belefutni, például amikor egy férfi magyarázza egy nőnek, hogyan is tartsa a melleit, esetleg azt, milyen is igazából megszoptatni egy gyereket.

Amikor Laura Kalbag kitvittelte, hogy írt egy könyvet, ami hamarosan a boltokba kerül, megjelent egy férfi, hogy kioktassa. Egy Erik Spiekermann nevű felhasználó megjegyezte, hogy Kalbag valójában csak egy szöveget írt, ahhoz, hogy könyv legyen belőle, más emberek hozzáértése szükséges.  

dhm4nd2xkaamkfr.jpg

Az elsőkönyves Kalbag kedvesen csak annyit reagált, hogy még új a szakmában, tanulja a megfelelő nyelvet, és az, amit írt, mások nélkül természetesen semmit sem érne, ám a Twitter felrobbant Spiekermann hülyeségének láttán.

Roxane Gay (Bad Feminist, Hunger, Difficult Women) azonnal gratulált Kalbag teljesítményéhez, és persze JK Rowling is megjelent, aki megerősítette újdonsült kollégáját, hogy igenis könyvet írt. Más emberek megszerkesztették, lektorálták, kinyomtatták, bekötötték, de írni egyedül Kalbag írta, úgyhogy legyen büszke rá. A slusszpoén a történetben, hogy Laura Kalbag könyvének címe: Accessibility for Everyone. Még a nőknek is.

Ajánlott olvasmány: Rebecca Solnit: Men Explain Things to Me

Forrás: Mashable

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.