Dumbledore és Harry Potter sógorok – az öt leghajmeresztőbb HP rajongói teória

Dumbledore és Harry Potter sógorok – az öt leghajmeresztőbb HP rajongói teória

Bár a befejező Potter-kötet 2007-ben jött ki, és az utolsó film óta is évek teltek el, a legnagyobb rajongók még mindig vitatkoznak J.K. Rowling mágikus univerzumának egyes elemeiről. A HuffPost összegyűjtötte az öt (plusz egy) legbizarrabb rajongói teóriát, melyek már annyira őrültek, hogy akár igazak is lehetnének.

.konyvesblog. | 2014. november 28. |

tumblr_n1pnjmRg451rmcc95o1_500.gif

1. Albus Dumbledore valójában egy időutazó Ron Weasley, avagy a Ronbeldore- elmélet

Az elmélet a két karakter közötti fizikai hasonlóságokon, illetve a könyvek egyes cselekmény-elemein alapul. Feltételezése szerint Voldemortot eredetileg nem sikerült legyőzni, ezért az idős Ron Weasleyt visszaküldték a múltba, hogy játssza el Dumbledore professzor szerepét, és segítse egykori önmagát és barátait, hogy ezúttal győzedelmeskedhessenek a sötét erők felett.

Dumbledore-nak és Ronnak is hosszú ujjai vannak, mindkettejüknek sérült a bal lába, imádják a csokibékát és természetes vörös színű a hajuk. De az is árulkodó jel lehet, hogy míg Ron egyáltalán nem értékeli a zoknikat, amiket karácsonyra kap az édesanyjától, addig Dumbledore az emberek leghőbb vágyait megmutató Edevis Tükrében éppen egy pár jó meleg zoknival látja magát. Továbbá nagyon gyanús az igazgató egyik elszólása is, miszerint fiatalkorában szerette a Bogoly Berti-féle mindenízű drazsét, holott a terméket az ő korában még nem is gyártották – ez is azt látszik bizonyítani, hogy valójában Harryékkel egy időben nőtt fel.

Harry Potter-hónap
Tavaly egy teljes Könyves Magazin-számot szenteltünk az éppen akkor évfordulós Harry Potter-sorozatnak, most pedig úgy döntöttünk, hogy a júniust tematikus HP-hónapnak nevezzük ki. Hogy ez mit jelent? Rengeteg érdekes cikket, portrét, összeállítást, melyeket már olvashattatok a hagyományos Könyves Magazinban (azaz a printváltozatban), de most online is elérhetőek lesznek. Emellett készülünk aktualitásokkal is. A cikkeket itt lehet majd elérni.

Legalábbis a teória atyja, Mallory Ortberg így látja mindezt, pedig 2014-ben közzétett elméletét http://the-toast.net/tag/ronbledore/ elég sokan vitatják. A kételkedők többek között azzal érvelnek, hogy Dumbledore-nak a történet szerint vannak testvérei; Harry látott róla egy fiatalkori fotót, melyen egyáltalán nem hasonlított Ronra, ráadásul Ronnak Hermionéval kötött házassága sem teljesen illeszkedik ebbe az elképzelésbe. Ortberg csak annyit üzent a tagadóknak: „tévedtek”, a hívőket pedig a Ronbledore-ban való hitük megőrzésére és figyelmes olvasásra biztatta.

2. Neville Longbottom az igazi Kiválasztott, nem Harry Potter

Ez a teória a Kiválasztottról szóló jóslaton alapul. Eszerint „az Egyetlen, aki diadalmaskodhat a Sötét Nagyúr fölött, azoknak születik, akik háromszor dacoltak vele, és a hetedik hónap halála szüli őt.” továbbá „Benne olyan erő lakik, amit a Sötét Nagyúr nem ismer.” Neville Longbottom szüleit azért kínozták meg, mert háromszor is szembeszálltak Voldemorttal, ráadásul Neville július 30-án született. Az erő, ami Sötét Nagyúrban nincs meg? Nos, ez lehetne a gyógynövénytanban való jeleskedés. Hogy gyógynövényekkel hogyan lehetett volna legyőzni Voldemortot, egyelőre nem tisztázott, mindenesetre Neville-nek esélye sem volt, hogy megpróbálja, mivel mindenki Harry Pottert sztárolta.

Az elméletet alátámasztja az, amit Dumbledore Harrynek mond a Főnix Rendjében:

„A dologban az a különös, hogy az elhangzó jóslat talán nem is rád utalt. Sybill leírása két fiúra is illett: mindketten az év júliusának végén születtek, mindkettőjük szülei a Főnix Rendjének tagjai voltak, és mindkét házaspár háromszor csapott össze Voldemorttal. Az egyik fiú természetesen te vagy. A másik Neville Longbottom.”

A jóslathoz viszont hozzátartozik, hogy a Sötét Nagyúr egyenlőnek jelöli meg ellenfelét, ez pedig csak Harry híres sebhelyére érthető, ami végül a tényleges Kiválasztottá tette őt. Pedig könnyen lehet, hogy Neville és a gyógynövényei is legyőzték volna Voldemortot, ha kapnak egy esélyt. Talán még egyszerűbb is lett volna minden.

3. Harry és Hermione testvérek

Lehetséges, hogy Hermione Harry iker- (vagy esetleg idősebb) nővére, és a történet alatt ő ezt mindvégig tudja is. Már a kezdetektől fogva része volt a Harryt, vagyis a feltételezett Kiválasztottat védelmező tervnek: ezért adták őt örökbe a mugli szülőknek, akik abban a formában, ahogy Hermione mindvégig leírta őket, valószínűleg nem is léteztek. (Ez megmagyarázza, miért tudta olyan könnyen kitörölni a memóriájukat a Halál Ereklyéiben.) Hermione kezdetektől fogva a gondoskodó-védelmező lány szerepét játszotta Harry életében, de közben végig okoskodott is, ami lehet a testvér-rivalizálás egyik megnyilvánulása. Ráadásul a testvér-elmélet arra is magyarázatot kínál, hogy ő és Harry miért nem szerettek soha egymásba.

A jelenet, amikor a Halál ereklyéi filmben Ron elképzeli, ahogy Harry és Hermione csókolózik, a legtöbb rajongó szerint kifejezetten kínos, hátborzongató és zavaró volt. A két karakter között ugyanis egyáltalán nincs kémia, ez pedig adódhat abból, hogy mindketten Lily és James Potter gyermekei. Ha ez is, és a Ronbledore-elmélet is igaz, akkor Harry Potter és Dumbledore professzor a történetben mindvégig sógorok – ráadásul duplán!

4. Remus Lupin és Sirius Black szeretők voltak

tumblr_inline_n93m9l0aDM1sgheqn.gif

Amikor a Roxfortba jártak, Remus és Sirius a legjobb barátok voltak, ugyanúgy, ahogy James Potter és Peter Pettigrew is; négyen együtt alkották meg a Tekergők Térképét. Bár Lupin később feleségül vette Nymphadora Tonksot, ezt csak azután tette, miután Sirius Black meghalt minisztériumi varázsló-csatában. Egy rajongó 2010-ben, a könyvek amerikai kiadásait felhasználva kimutatta, hogy Sirius és Lupin valójában mindvégig szerelmesek voltak egymásba.

Az elméletet bizonyítani hivatott idézetek többek között ezek: „Mindig is erős barátokat kerestél magadnak, hogy legyen, aki vigyáz rád. Az iskolában mi voltunk azok… én és Remus… meg James…” Ezt Sirius mondja Peter Pettigrewnak az Azkabani fogolyban, és feltűnő, hogy magát és Remust milyen kiemelten párba állítja. Azt is tudjuk, hogy ők ketten a negyedik-ötödik könyv idején jó ideig együtt éltek.
A Főnix rendjében egy hosszú vita alatt Lupin végig Siriust bámulja:

„Ron, Hermione, Fred és George úgy kapkodták a tekintetüket Sirius és Mrs. Weasley között, mintha teniszmérkőzést néznének. Ginny ott térdepelt egy rakás vajsörös dugó között, és tátva maradt szájjal figyelte a vitát. Lupin Siriusra szegezte a szemét. (...) – A magam részéről – szólalt meg Lupin, s végre levette tekintetét Siriusról...”

Vagy bizonyító erejű lehet ez a hosszabb részlet is, szintén a Főnix Rendjéből:

„Harryt újra elfogta az izgalom: a másik fiú Sirius volt. Addig unottan hitázott hátrabillentett székén, s most hüvelykujját feltartva intett Jamesnek. Kivételesen szép arcú fiú volt; fekete hajfürtjei olyan hanyag eleganciával hullottak a szemébe, amiről James vagy Harry nem is álmodhatott. A mögötte ülő lány sóvárogva nézett rá, de ő észre se vette. A lánytól két asztalnyira pedig – Harry gyomra megint összerándult az örömtől – Remus Lupin ült.”

5. Voldemort legyőzésével Harry Potter halhatatlan lett

A Kiválasztottról szóló prófécia szerint: „Egyikük meghal a másik keze által, mert nem élhet az egyik, míg él a másik...” A jóslat azt jelenti, hogy Harry Potter az egyetlen, aki legyőzheti a Nagyurat és vice-versa, de az egyik rajongó szerint ez egyben azt is jelenti, hogy a Voldemort felett aratott győzelmével Harry egyszersmind halhatatlan lett. A HPWombat névre hallgató felhasználó így ír erről:

„Egyikük meghal a másik keze által.” Eszerint, aki nem halt meg, annak már nem is lesz más lehetősége a halálra. Voldemort megölésével Harry feláldozta a saját halálát. Számunkra világos, hogy a halál az egyetlen módja lenne annak, hogy Harry örökre a szeretteivel lehessen. Meghalni önmagában még nem olyan nagy áldozat. De feláldozni a saját halálát és örökké élni a legnagyobb, legvégsőbb áldozat volt Harry részéről. Voldemort megölésével ugyanis halhatatlanná vált, és ez azt jelenti, hogy a halál után nem lehet együtt a családjával és a barátaival. Harry Potter mindig is a Fiú marad, Aki Túlélte.”

Potter tehát feláldozta a halálát, és ezzel együtt az igazi örök élet esélyét is, melyet a családjával és szeretteivel tölthetett volna. A Fiú, Aki Túlélte cím számára egyszerre áldás és átok.

De az is lehet, hogy nem is ő, hanem Neville Longbottom halhatatlan.

+1 A hét könyv J.K. Rowling hét horcruxa

Ezt az elméletet Stephen Kingnek tulajdonítják, aki az Entertainment Weeklynek írt a könyvekről, de az is lehet, hogy simán a Tumblr-ről származik. A hét könyv esszerint J.K. Rowling hét horcruxa, aki mindegyikbe belerakta a lelke egy kis darabját, melyek így most már örökké élni fognak.

Ahogy azt a rajongók jól tudják, egy horcrux létrehozásához emberek meggyilkolására van szükség, és a BuzzFeeden már össze is állították Rowling bűnlajstromát, melyen Albus Dumbledore, Perselus Piton, Fred Weasley, Remus Lupin, Nymphadora Tonks, Hedwig és Dobby neve szerepel. Igaz, hogy ők nem különböző könyvekben haltak meg, de, ahogy a Harry Potter Wikia is kimutatta, mindegyik könyvnek voltak halottai.

 

 

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Juhász Roland: Harry Potter és a varázslók háborúja (részlet)

Nem sokkal a Harry Potter és Félvér Herceg megjelenése után, a befejezésre való felfokozott várakozás időszakában, a magyar rajongók közt terjedni kezdett egy könyv, amit úgy adtak kézről kézre, mint a hetedik rész kiszivárgott kéziratát.  A Harry Potter és a varázslók háborúja valójában nem más, mint az egyik legjobb magyar fanfiction, amelyet Juhász Roland írt. Olvassátok el az első fejezetét!

...
Nagy

Mi a baj Umbridge-dzsel és Dumbledore-ral? - Harry Potter és a gyermekjogok

Hogyan látja a Harry Potter-univerzumot a gyermekvédelmi jogász, miért fontos a roxforti tanárok szerepe, és mi a legnagyobb probléma Dolores Umbridge-dzsal vagy éppen Dumbledore professzorral? Gyurkó Szilvia gyermekvédelmi szempontból elemzi a HP-t.

...
Nagy

Öt HP-borító, amin mindenkinek megakad a szeme

Vannak könyvek, amelyek borítója szinte beleégett az olvasó retinájába – ezek közé tartozik a Harry Potter is, csakhogy Rowling regényfolyama időről időre új köntöst kap. Szinte mindenki megtalálja köztük a maga kedvencét, mi pedig most arra vállalkoztunk, hogy a legelső kötet, azaz a Harry Potter és a bölcsek köve borítói közül kiválasszunk ötöt, amelyek valamiért különlegesek.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Mart kalandjai annyira megnevettetnek, mintha Janikovszky Éva írta volna őket

Az észt Anti Saar mesekönyvében egy hétéves fiú kalandjait követhetjük nyomon, miközben a rekeszizmaink sem pihennek. 

...
Gyerekirodalom

Percy Jackson gyerekbarát tempóban nyomoz Zeusz villáma után

Megnéztük az új adaptációt, ami azt vállalta, hogy sokkal hívebben bemutatja majd Percy Jackson kalandjait, az istenek és a félistenek világát.

...
Gyerekirodalom

Első világháborús harctéren rajzolt mesekönyvet kislányának egy magyar katona

A Zsuzsa Bergengóciában című kötetet sokan az egyik legszebb magyar mesekönyvnek tartják, ami egyben a magyar szecessziós könyvművészet kiemelkedő darabja is. A rajzok a gyimesi havasokon túl, a fronton születtek, a versek megírására Karinthy Frigyest kérték fel.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Milyen birodalmi hagyományt folytat Putyin a nők elleni erőszakkal? Milyen színes történeteket rejtenek az Andrássy út házai? Milyen események vezettek a ma háborúihoz Izraelben és Ukrajnában? Hogyan fulladt vérbe az európai gőg Mexikóban?

...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Navalnij halála az elnökválasztás előtt szembesít az orosz valósággal

9+1 kötet gyűjtöttünk össze az elmúlt évek megjelenései közül, amelyek segítségével jobban megértheted a putyini Oroszországot. Az alábbi listában találsz az orosz jelenről készült podcasteket is, több könyvbe pedig beleolvashatsz.

...
Nagy

Navalnij az utolsó lélegzetéig Putyin legelszántabb kritikusa maradt

A világ első számú orosz ellenzéki politikusa volt, aki az ellene indított különféle támadások dacára, még a börtönben sem adta fel az azért folytatott harcot, hogy Oroszországban újra szabad lehessen a sajtó és a közélet. Portré.

...
Nagy

Oravecz Imre: Az öregségnek nincs helye a modern társadalomban

Az emlékezés, a naplóírás, az öregedés, Márai, Steinbeck és az alkotáshoz szükséges magány is szóba kerültek Oravecz Imre most megjelent Alkonynapló című kötetének bemutatóján. Beszámoló.

...
Nagy

„Az igazi zene a tánc” – ezeket a versköteteket várjuk 2024 első felében

A világirodalmi megjelenéseket, a gyerek- és ifjúsági köteteket, illetve a hazai prózatermést szemléző összeállításaink után ezúttal a 2024 első felében várható legfontosabb verseskönyveket mutatjuk meg.