Térey-klasszikus, vuhani dokumentumfilm és Raszkolnyikov - Programajánló

Dokumentumfilm a pandémia első napjaiból, Don Carlos az Operából, egy indiai felemelkedés története, Térey Asztalizenéje parádés szereposztással és egy csodás Bűn és bűnhődés az eheti programajánlónkban. Ha szerinted valaminek itt lenne a helye, akkor küldd el ide: szerk[kukac]konyvesmagazin[pont]hu.

vl | 2021. február 18. |

RE:VERZIÓ

Mikor? Február 15-április 30.
Hol? Verzio.org
Mennyi? Ingyenes, de jelképesen fizethetünk 650 forintot

A Re:Verzió keretein belül február 15. és április 30. között a szervezők újra elérhetővé teszik a 17. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál közönségkedvenc filmjeit. A Verzió honlapján megnézhető tizenöt film mind olyan alkotás, amelyek sehol máshol nem elérhetőek az országban, és nagy valószínűséggel ez lesz az utolsó lehetőség megtekinteni őket. Amiket jó szívvel ajánlunk: Végstádium, 76 nap, A fákról beszélni, Én vagyok Greta. A filmek kizárólag Magyarországon érhetők el. Az ingyenes és 650 Ft-os jegyek limitált számban kaphatók. Minden idegennyelvű filmen található magyar felirat. 

A fehér tigris

Hol? Netflix

A Netflixen mutatták be az Aravind Adiga A Fehér tigris című regényéből készült adaptáiót, aminek főhőse egy vidéki indiai férfi, akit a falu leggazdagabb embere vesz fel sofőrnek. A könyv azt az Indiát mutatja be, ami a turisták számára nem látszik, a szigorú kasztrendszert, és az ebből következő lehetetlennek tűnő társadalmi mobilitást. A főszereplő megöli a főnökét, lenyúlja a pénzét és gazdag lesz. Ramin Bahrani rendező színes, pörgős filmet készített. Nagy várakozás előzte meg a Fahrenheit 451 című Ray Bradbury-adaptációját, de az Michael B. Jordan főszereplése ellenére gyengén sikerült, viszont A fehér tigris jó kritikákat és értékeléseket kapott, mi is írtunk róla, szerettük.

A regény megjelenésekor azt írtuk, hogy "A fehér tigris nem a híres Lázár Ervin-könyv, hanem Aravind Adiga Booker-díjas emailregénye az egyszerre mocskos és csodálatos Indiáról, a sötétségben és a világosságban egymástól függetlenül élő emberekről. A hatalmas, ezredfordulós, szupermodern és súlyosan szegény India szélsőségeit néhány éve a Gettómilliomos mutatta meg többek között a fősodorban, most Adiga árnyalja a képet egy gazda meggyilkolásával vállalkozóvá váló sofőrről, aki nem nyugodott bele a hagyomány által előírt társadalmi rendbe, és abból egy saját maga számára vállalható döntés után, feljebb lépett. Ki soha nem léphet ugyanis senki a kasztrendszer előre megahtározott rendjéből."

Térey János: Asztalizene (rendezte: Bagossy László)

Hol? Radnóti Színház

Mikor? 2021. február 20. 20:00

Mennyi? 3300 Ft

Jegyvásárlás? eszinhaz.hu

A Radnóti Miklós Színház mindig is fontosnak tartotta a kortárs magyar drámaírók műveinek bemutatását, és most egy 2007-ben bemutatott darabot vettek elő, amit annak idején nagyon szerettünk. Térey egyik legsikeresebb darabjában a szereplők a budai White Box étteremben gyűlnek össze, fiatalok, sikeresek. Barátok és ellenségek, szeretők és megcsalát feleségek találkoznak. Parádés névsor: Csányi Sándor, Nagy Ervin, Wéber Kata, Szávai Viktória, Kovács Patrícia. A darab megkapta a Színikritikusok díját a legjobb új magyar dráma kategóriájában.

Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés (rendezte: Horváth Csaba)

Hol? Szkéné

Mikor? Február 23. 18:00

Mennyi? 2500-5000 Ft

Jegyvásárlás? Jegy.hu

Az orosz és az egyetemes irodalom egyik legmeghatározóbb regényében Raszkolnyikov a hitelek elől menekülve nem riad vissza a gyilkosságtól. A Forte Társulat színháza mindig izgalmas mozgásművészeti látvánnyal párosul, különleges élmény lesz ez az adaptáció.

Don Carlos (Verdi, rendezte: Frank Hilbrich)

-

Fotó: Nagy Attila

Hol? Opera

Mikor? Február 20. 20:00

Mennyi? 4990 Ft

Jegyvásárlás? Jegy.hu

Egy klasszikus feldolgozását ajánljuk: Verdi a párizsi Opera megbízásából írta 1867-ben a darabot, amit most a Magyar Állami Operaház is műsorára tűz. Frank Hilbrich rendezésében, Gaston Rivero címszereplésével, az ötfelvonásos, olasz nyelvű modenai változatban mutatják be az operát. A főbb szerepekben Bretz Gábor, Szegedi Csaba, Ádám Zsuzsanna, Gál Erika és Palerdi András, vezényel: Kocsár Balázs.

Városmajori Szabadtéri Színpad

-

A programajánló extrájaként felhívjuk a figyelmet arra, hogy elindult a jegyértékesítés a Városmajori Szabadtéri Színpad műsoraira. A kertmozi mellett rengeteg koncert lesz, amelyek közül Palya Bea, az Erik Sumo Band, az Ivan & The Parazol koncertjei mellett az Európa Kiadó fellépését emeljük ki, mert ezen fellép a Soharóza kórus is. További információ: www.varosmajoriszinpad.hu

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Párkapcsolatok Los Angelesben, karanténban és panelben - Programajánló

Egy fekete-fehér netflixes párkapcsolati drámát, egy új Katona-formátumot, egy Börcsök Enikőre emlékező Spiró-előadást, egy 19. századi költőről készült sorozatot és egy podcastot ajánlunk első programajánlónkban.

...
Hírek

Háy, Garaczi, Tasnádi, Szécsi darabokat mutat be a Katona az online térben

Február közepén indul a K:ortárs sorozat, ahol négy új magyar dráma bemutatóját láthatjunk majd streamelve a Katona József Színház színészei előadásában.

...
Kritika

Ez itt a Déli Krónika, a hírmondó: Tom Hanks

Az amerikai polgárháború dúlta Délen Tom Hanks híreket olvas és gyereket pesztrál, miközben a felelősségvállalásról mesél.

Hírek
...
Podcast

Polcz Alaine nagyon sok tervet dédelgetett

...
Könyves Advent

Ezekkel a pszichológiai könyvekkel ajándékozd meg magadat és másokat karácsonykor

...
Hírek

Mario Vargas Llosa új regényében az 1954-es guatemalai puccsról ír

...
Szórakozás

Nicolas Cage játssza Drakulát a Universal új feldolgozásában

...
Szórakozás

December 9-én dupla epizóddal érkezik a Szex és New York folytatása

...
Hírek

Ridley Scott elsimerte, jön a Szárnyas fejvadász-sorozat

...
Nagy

Versterápia: „Hogy mennyire szeretlek,/ arra gondoltam, s hogy együtt leszünk/ az ünnepen”

...
Beleolvasó

Visszaveheti valaki a saját történetét a rózsák erejével?

...
Szórakozás

Varázslatos lett az évfordulós Harry Potter-kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája

A hét könyve
Kritika
A rózsák sem gyógyítják meg a lelket és a farkat
...
Kritika

„Nem annyira magamat – a létezést kell kihallgatnom” [Pilinszky 100]

Száz évvel ezelőtt született Pilinszky János, a 20. század egyik legjelentősebb magyar költője. A centenáriumra megjelent életének egyik legérdekesebb irodalmi kísérlete, az Önéletrajzaim, amelyet ő „vertikális regényként” emlegetett, és amelyben nem a saját életének konkrét történéseit, hanem „figyelme önéletrajzát” akarta megírni.