Térey-klasszikus, vuhani dokumentumfilm és Raszkolnyikov - Programajánló

Dokumentumfilm a pandémia első napjaiból, Don Carlos az Operából, egy indiai felemelkedés története, Térey Asztalizenéje parádés szereposztással és egy csodás Bűn és bűnhődés az eheti programajánlónkban. Ha szerinted valaminek itt lenne a helye, akkor küldd el ide: szerk[kukac]konyvesmagazin[pont]hu.

vl | 2021. február 18. |

RE:VERZIÓ

Mikor? Február 15-április 30.
Hol? Verzio.org
Mennyi? Ingyenes, de jelképesen fizethetünk 650 forintot

A Re:Verzió keretein belül február 15. és április 30. között a szervezők újra elérhetővé teszik a 17. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál közönségkedvenc filmjeit. A Verzió honlapján megnézhető tizenöt film mind olyan alkotás, amelyek sehol máshol nem elérhetőek az országban, és nagy valószínűséggel ez lesz az utolsó lehetőség megtekinteni őket. Amiket jó szívvel ajánlunk: Végstádium, 76 nap, A fákról beszélni, Én vagyok Greta. A filmek kizárólag Magyarországon érhetők el. Az ingyenes és 650 Ft-os jegyek limitált számban kaphatók. Minden idegennyelvű filmen található magyar felirat. 

A fehér tigris

Hol? Netflix

A Netflixen mutatták be az Aravind Adiga A Fehér tigris című regényéből készült adaptáiót, aminek főhőse egy vidéki indiai férfi, akit a falu leggazdagabb embere vesz fel sofőrnek. A könyv azt az Indiát mutatja be, ami a turisták számára nem látszik, a szigorú kasztrendszert, és az ebből következő lehetetlennek tűnő társadalmi mobilitást. A főszereplő megöli a főnökét, lenyúlja a pénzét és gazdag lesz. Ramin Bahrani rendező színes, pörgős filmet készített. Nagy várakozás előzte meg a Fahrenheit 451 című Ray Bradbury-adaptációját, de az Michael B. Jordan főszereplése ellenére gyengén sikerült, viszont A fehér tigris jó kritikákat és értékeléseket kapott, mi is írtunk róla, szerettük.

A regény megjelenésekor azt írtuk, hogy "A fehér tigris nem a híres Lázár Ervin-könyv, hanem Aravind Adiga Booker-díjas emailregénye az egyszerre mocskos és csodálatos Indiáról, a sötétségben és a világosságban egymástól függetlenül élő emberekről. A hatalmas, ezredfordulós, szupermodern és súlyosan szegény India szélsőségeit néhány éve a Gettómilliomos mutatta meg többek között a fősodorban, most Adiga árnyalja a képet egy gazda meggyilkolásával vállalkozóvá váló sofőrről, aki nem nyugodott bele a hagyomány által előírt társadalmi rendbe, és abból egy saját maga számára vállalható döntés után, feljebb lépett. Ki soha nem léphet ugyanis senki a kasztrendszer előre megahtározott rendjéből."

Térey János: Asztalizene (rendezte: Bagossy László)

Hol? Radnóti Színház

Mikor? 2021. február 20. 20:00

Mennyi? 3300 Ft

Jegyvásárlás? eszinhaz.hu

A Radnóti Miklós Színház mindig is fontosnak tartotta a kortárs magyar drámaírók műveinek bemutatását, és most egy 2007-ben bemutatott darabot vettek elő, amit annak idején nagyon szerettünk. Térey egyik legsikeresebb darabjában a szereplők a budai White Box étteremben gyűlnek össze, fiatalok, sikeresek. Barátok és ellenségek, szeretők és megcsalát feleségek találkoznak. Parádés névsor: Csányi Sándor, Nagy Ervin, Wéber Kata, Szávai Viktória, Kovács Patrícia. A darab megkapta a Színikritikusok díját a legjobb új magyar dráma kategóriájában.

Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés (rendezte: Horváth Csaba)

Hol? Szkéné

Mikor? Február 23. 18:00

Mennyi? 2500-5000 Ft

Jegyvásárlás? Jegy.hu

Az orosz és az egyetemes irodalom egyik legmeghatározóbb regényében Raszkolnyikov a hitelek elől menekülve nem riad vissza a gyilkosságtól. A Forte Társulat színháza mindig izgalmas mozgásművészeti látvánnyal párosul, különleges élmény lesz ez az adaptáció.

Don Carlos (Verdi, rendezte: Frank Hilbrich)

-

Fotó: Nagy Attila

Hol? Opera

Mikor? Február 20. 20:00

Mennyi? 4990 Ft

Jegyvásárlás? Jegy.hu

Egy klasszikus feldolgozását ajánljuk: Verdi a párizsi Opera megbízásából írta 1867-ben a darabot, amit most a Magyar Állami Operaház is műsorára tűz. Frank Hilbrich rendezésében, Gaston Rivero címszereplésével, az ötfelvonásos, olasz nyelvű modenai változatban mutatják be az operát. A főbb szerepekben Bretz Gábor, Szegedi Csaba, Ádám Zsuzsanna, Gál Erika és Palerdi András, vezényel: Kocsár Balázs.

Városmajori Szabadtéri Színpad

-

A programajánló extrájaként felhívjuk a figyelmet arra, hogy elindult a jegyértékesítés a Városmajori Szabadtéri Színpad műsoraira. A kertmozi mellett rengeteg koncert lesz, amelyek közül Palya Bea, az Erik Sumo Band, az Ivan & The Parazol koncertjei mellett az Európa Kiadó fellépését emeljük ki, mert ezen fellép a Soharóza kórus is. További információ: www.varosmajoriszinpad.hu

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Párkapcsolatok Los Angelesben, karanténban és panelben - Programajánló

Egy fekete-fehér netflixes párkapcsolati drámát, egy új Katona-formátumot, egy Börcsök Enikőre emlékező Spiró-előadást, egy 19. századi költőről készült sorozatot és egy podcastot ajánlunk első programajánlónkban.

...
Hírek

Háy, Garaczi, Tasnádi, Szécsi darabokat mutat be a Katona az online térben

Február közepén indul a K:ortárs sorozat, ahol négy új magyar dráma bemutatóját láthatjunk majd streamelve a Katona József Színház színészei előadásában.

...
Kritika

Ez itt a Déli Krónika, a hírmondó: Tom Hanks

Az amerikai polgárháború dúlta Délen Tom Hanks híreket olvas és gyereket pesztrál, miközben a felelősségvállalásról mesél.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

Hírek
...
Hírek

Itt az kamera, ami képek helyett verset ír

...
Nagy

Megmutatjuk a világ 10 leggyönyörűbb könyvtárát – nézz be te is!

...
Beleolvasó

Ebben az új fantasyben a tündérek közül kerül ki a leggonoszabb ellenfél – Olvass bele!

...
Nagy

5 áprilisban megjelent regény, amit érdemes elolvasni

...
Alkotótárs

Kiderült, ki lett a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj 10 döntőse

...
Hírek

Introvertált vagy? Mutatjuk a neked való könyvklubot

...
Így döntöttek ők

Nyáry Luca: Adèle Párizsba készül

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

...
Szórakozás

Kik a szenvedő költők Taylor Swift új albumán?

A hét könyve
Kritika
Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya
...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Halász Rita: Anya vagyok és egy ember, aki meg fogja írni a második könyvét

Az Ezt senki sem mondta! című podcastsorozat témája az alkotás és a szülővé válás kapcsolata. A hetedik epizódban Ott Anna Halász Ritával beszélget.