Térey-klasszikus, vuhani dokumentumfilm és Raszkolnyikov - Programajánló

Dokumentumfilm a pandémia első napjaiból, Don Carlos az Operából, egy indiai felemelkedés története, Térey Asztalizenéje parádés szereposztással és egy csodás Bűn és bűnhődés az eheti programajánlónkban. Ha szerinted valaminek itt lenne a helye, akkor küldd el ide: szerk[kukac]konyvesmagazin[pont]hu.

vl | 2021. február 18. |

RE:VERZIÓ

Mikor? Február 15-április 30.
Hol? Verzio.org
Mennyi? Ingyenes, de jelképesen fizethetünk 650 forintot

A Re:Verzió keretein belül február 15. és április 30. között a szervezők újra elérhetővé teszik a 17. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál közönségkedvenc filmjeit. A Verzió honlapján megnézhető tizenöt film mind olyan alkotás, amelyek sehol máshol nem elérhetőek az országban, és nagy valószínűséggel ez lesz az utolsó lehetőség megtekinteni őket. Amiket jó szívvel ajánlunk: Végstádium, 76 nap, A fákról beszélni, Én vagyok Greta. A filmek kizárólag Magyarországon érhetők el. Az ingyenes és 650 Ft-os jegyek limitált számban kaphatók. Minden idegennyelvű filmen található magyar felirat. 

A fehér tigris

Hol? Netflix

A Netflixen mutatták be az Aravind Adiga A Fehér tigris című regényéből készült adaptáiót, aminek főhőse egy vidéki indiai férfi, akit a falu leggazdagabb embere vesz fel sofőrnek. A könyv azt az Indiát mutatja be, ami a turisták számára nem látszik, a szigorú kasztrendszert, és az ebből következő lehetetlennek tűnő társadalmi mobilitást. A főszereplő megöli a főnökét, lenyúlja a pénzét és gazdag lesz. Ramin Bahrani rendező színes, pörgős filmet készített. Nagy várakozás előzte meg a Fahrenheit 451 című Ray Bradbury-adaptációját, de az Michael B. Jordan főszereplése ellenére gyengén sikerült, viszont A fehér tigris jó kritikákat és értékeléseket kapott, mi is írtunk róla, szerettük.

A regény megjelenésekor azt írtuk, hogy "A fehér tigris nem a híres Lázár Ervin-könyv, hanem Aravind Adiga Booker-díjas emailregénye az egyszerre mocskos és csodálatos Indiáról, a sötétségben és a világosságban egymástól függetlenül élő emberekről. A hatalmas, ezredfordulós, szupermodern és súlyosan szegény India szélsőségeit néhány éve a Gettómilliomos mutatta meg többek között a fősodorban, most Adiga árnyalja a képet egy gazda meggyilkolásával vállalkozóvá váló sofőrről, aki nem nyugodott bele a hagyomány által előírt társadalmi rendbe, és abból egy saját maga számára vállalható döntés után, feljebb lépett. Ki soha nem léphet ugyanis senki a kasztrendszer előre megahtározott rendjéből."

Térey János: Asztalizene (rendezte: Bagossy László)

Hol? Radnóti Színház

Mikor? 2021. február 20. 20:00

Mennyi? 3300 Ft

Jegyvásárlás? eszinhaz.hu

A Radnóti Miklós Színház mindig is fontosnak tartotta a kortárs magyar drámaírók műveinek bemutatását, és most egy 2007-ben bemutatott darabot vettek elő, amit annak idején nagyon szerettünk. Térey egyik legsikeresebb darabjában a szereplők a budai White Box étteremben gyűlnek össze, fiatalok, sikeresek. Barátok és ellenségek, szeretők és megcsalát feleségek találkoznak. Parádés névsor: Csányi Sándor, Nagy Ervin, Wéber Kata, Szávai Viktória, Kovács Patrícia. A darab megkapta a Színikritikusok díját a legjobb új magyar dráma kategóriájában.

Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés (rendezte: Horváth Csaba)

Hol? Szkéné

Mikor? Február 23. 18:00

Mennyi? 2500-5000 Ft

Jegyvásárlás? Jegy.hu

Az orosz és az egyetemes irodalom egyik legmeghatározóbb regényében Raszkolnyikov a hitelek elől menekülve nem riad vissza a gyilkosságtól. A Forte Társulat színháza mindig izgalmas mozgásművészeti látvánnyal párosul, különleges élmény lesz ez az adaptáció.

Don Carlos (Verdi, rendezte: Frank Hilbrich)

-

Fotó: Nagy Attila

Hol? Opera

Mikor? Február 20. 20:00

Mennyi? 4990 Ft

Jegyvásárlás? Jegy.hu

Egy klasszikus feldolgozását ajánljuk: Verdi a párizsi Opera megbízásából írta 1867-ben a darabot, amit most a Magyar Állami Operaház is műsorára tűz. Frank Hilbrich rendezésében, Gaston Rivero címszereplésével, az ötfelvonásos, olasz nyelvű modenai változatban mutatják be az operát. A főbb szerepekben Bretz Gábor, Szegedi Csaba, Ádám Zsuzsanna, Gál Erika és Palerdi András, vezényel: Kocsár Balázs.

Városmajori Szabadtéri Színpad

-

A programajánló extrájaként felhívjuk a figyelmet arra, hogy elindult a jegyértékesítés a Városmajori Szabadtéri Színpad műsoraira. A kertmozi mellett rengeteg koncert lesz, amelyek közül Palya Bea, az Erik Sumo Band, az Ivan & The Parazol koncertjei mellett az Európa Kiadó fellépését emeljük ki, mert ezen fellép a Soharóza kórus is. További információ: www.varosmajoriszinpad.hu

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Párkapcsolatok Los Angelesben, karanténban és panelben - Programajánló

Egy fekete-fehér netflixes párkapcsolati drámát, egy új Katona-formátumot, egy Börcsök Enikőre emlékező Spiró-előadást, egy 19. századi költőről készült sorozatot és egy podcastot ajánlunk első programajánlónkban.

...
Hírek

Háy, Garaczi, Tasnádi, Szécsi darabokat mutat be a Katona az online térben

Február közepén indul a K:ortárs sorozat, ahol négy új magyar dráma bemutatóját láthatjunk majd streamelve a Katona József Színház színészei előadásában.

...
Kritika

Ez itt a Déli Krónika, a hírmondó: Tom Hanks

Az amerikai polgárháború dúlta Délen Tom Hanks híreket olvas és gyereket pesztrál, miközben a felelősségvállalásról mesél.

Az évtized könyve
...
Nagy

Hogyan lesz egy magyar könyvből világsiker?

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 5.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

Az évtized könyve
...
Nagy

Hogyan lesz egy magyar könyvből világsiker?

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 5.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

Hírek
...
Hírek

A legjobb rendezésért járó Ezüst Medvével díjazták a Természetes fényt a Berlinálén

...
Hírek

Kazuo Ishiguro szerint a mesterséges intelligencia újfajta irodalmat hozhat el

...
Hírek

Colson Whitehead ezeket tanácsolja az írni vágyóknak

...
Hírek

Elkezdték felvásárolni az emberek Dr. Seuss könyveit Amerikában

...
Hírek

Ez Greta Gerwig tíz kedvenc könyve

...
Hírek

Hol ehetünk Dragománt? A Főzőskönyv megfertőzte a profikat is!

...
Hírek

Murakami Haruki flipflopban és rövid nadrágban jár, Olaszországban nyakkendőt köt: itt az Uniqlóval közös kollaborációja

...
Hírek

Woody Allen, Durica Katarina és színészek személyes történetei [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Podcast

Olvasóként most tök jó gyereknek lenni [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

A hét könyve
Kritika
Lydia Davis a hétköznapi sodródásban is meglátja a rendet
...
Nagy

Miért fordítja el a fejét az ember, amikor a szomszédait felszállítják egy vonatra, amelyről nem tudni, hová indul?

Géraldine Schwarz az Emlékezet nélkül című esszéregénye segít megérteni a múltfeldolgozás és az emlékezetpolitika jelentőségét. Interjú.

Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

A vezércsel írója éppen olyan kívülálló zseni volt, mint Beth Harmon

...
Hírek

Dragomán, Esterházy és Kosztolányi: ezt nézzük a színházban februárban

...
Hírek

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet