Felfelé igyekezni

Valuska László | 2011. április 27. |

A-

Aravind Adiga: A fehér tigris

Fordította: Greskovits Endre

Cartaphilus, Budapest, 2010, 296 old., 2550 Ft.

A fehér tigris nem a híres Lázár Ervin-könyv, hanem Aravind Adiga Booker-díjas emailregénye az egyszerre mocskos és csodálatos Indiáról, a sötétségben és a világosságban egymástól függetlenül élő emberekről. A hatalmas, ezredfordulós, szupermodern és súlyosan szegény India szélsőségeit néhány éve a Gettómilliomos mutatta meg többek között a fősodorban, most Adiga árnyalja a képet egy gazda meggyilkolásával vállalkozóvá váló sofőrről, aki nem nyugodott bele a hagyomány által előírt társadalmi rendbe, és abból egy saját maga számára vállalható döntés után, feljebb lépett. Ki soha nem léphet ugyanis senki a kasztrendszer előre megahtározott rendjéből.

Balram a szülőfalujában lévő nyomorból tör ki sikeresen, így a saját kasztja által meghatározott történetét írja át az indiai hagyományokkal szemben. Rokonszenves machbethi figurának nevezte a főhőst a Booker-zsűri elnöke, Michael Portillo. Hogyan élhet egy cukrászkasztba tartozó, de egyébként riksás fiú Indiában, ha többet akar, mint ami elő van írva neki?

A Kínai Népköztársaság vezetőjének várható indiai látogatása miatt ír emailt a jómódú vállalkozó és gyilkos, Balram Halwai, hogy leveleiben saját történetein keresztül feltárja neki a valódi Indiát, miközben megvallja saját menekülés-történetét. A gyilkos Balram egyszerre lép fel társadalomtudósként, filozófusként és végtelen oppurtunista vállalkozóként.

A főszereplő és elbeszélő Balram Halwai alakját a szerző különböző indiai emberekből gyúrta össze, ezért lehetséges az, hogy egy élettörténeten belül legyen valaki szegény vidéki, naiv, de tudatos sofőr, vagy a rendszer tetején érinthetetlenül csücsülő vállalkozó. Adiga részletes képet rajzol Indiáról, ami nem is hasonlít az ismerőseink által beutazott turistavilághoz.

2005-ben kezdte el írni Adiga a regényt, majd egy időre letette, hogy 2006-os indiai útja után újra elővegye, és 2007 elejére befejezze. A szegény riksásról szóló regény, A fehér tigris elnyerte a Booker-díjat 2008-ban, amivel a szerző, Aravind Adiga a legfiatalabb díjazott lett. Egy interjúban Adiga három fekete szerzőre hivatkozik, mint akik a legkomolyabb hatással voltak regényére: Ralph Ellison, James Baldwin és Richard Wright.

A könyv angolul>>