Donald Trump járványkezelését is bemutatja Woodward új könyve

Donald Trump járványkezelését is bemutatja Woodward új könyve

Peril címmel jelenik meg heteken belül a kétszeres Pulitzer-díjas Bob Woodward új könyve Donald Trumpról, amely azt vizsgálja, hogyan kezelte az egykori amerikai elnök a koronavírus-járvány berobbanását.

ro | 2021. augusztus 17. |

A Fear (Félelem címmel jelent meg magyarul, ITT és ITT írtunk róla) és a Rage című könyvek után a Peril című kötettel lesz teljes az a trilógia, amelyet a Watergate-botrány kirobbantásával világhírűvé lett Bob Woodward írt Donald Trumpról és a Trump-adminisztrációról. Kiadója szerint a harmadik könyv ugyanakkor kitér a Biden-elnökség első hónapjaira is, így szót ejt a 2020-as elnökválasztási kampányról is.

A kötet várhatóan szeptember 21-én jelenik meg, és a Simon & Schuster kiadó azt közölte, hogy az elsők között fogja felfedni, hogyan kezelte Trump például a koronavírus-járványt. A kötetet a világhírű újságíró Robert Costával közösen jegyzi, aki ugyancsak a The Washington Post munkatársa. A szerzők a könyvhöz több mint 200 interjút készítettek, emellett naplókat, emaileket, titkos utasításokat és telefonbeszélgetések leiratait használták.

A kötetben Woodward egyebek között azt állítja, hogy a nyilvánosság előtt Trump kezdetben szándékosan bagatellizálta a járványt, miközben szűk körben halálosnak nevezte azt. Magát Woodwardot is több kritika érte ezért, hogy ezt az információt nem fedte fel korábban és inkább a könyvéhez tartogatta azt: bírálói szerint ha nyilvánosságra hozza, azzal akár emberéleteket is meg lehetett volna menteni.

Woodward 2020 februárjában készített interjút Trumppal (fél év alatt összesen 18-kor faggathatta az akkori elnököt), aki már akkor azt mondta neki, hogy a koronavírus sokkal halálosabb, mint az influenza, a nyilvánosság előtt viszont ezt nem vállalta fel. Azt is mondta, nem aggódik miatta, és azt állította, hogy a Covid majd eltűnik.

Hírlevél feliratkozás

Jó egy hónappal később megint interjúztak, és akkor Trump azt mondta neki, hogy szándékosan bagatellizálja el a járványhelyzetet, mert nem akar pánikot kelteni. Közel hat hónappal később az Egyesült Államokban 6,3 millió embernek lett pozitív a koronavírus-tesztje, és közel 200 ezren veszítették életüket a járványban. Woodward a kritikákra válaszul azt mondta: időre volt szüksége, hogy ellenőrizni tudja, igazak-e Trump állításai.

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Donald Trump megírná a könyvek könyvét, de nehezen talál kiadót

Donald Trump volt amerikai elnök azt állítja, a két legrangosabb kiadótól kapott ajánlatot könyve megjelentetésére. Az öt nagy kiadó közül azonban egy sem tervezi kiadni elnöki memoárját.

...
Hírek

Donald Trump legalább 12 újságírónak nyilatkozik a róla készülő könyvekhez

Donald Trump volt amerikai elnök legalább tizenkét újságírónak fog interjút adni azokhoz a könyvekhez, amelyek az elnökségéről szólnak majd.

...
Hírek

Mary Trump kitálalós könyvet írt az amerikai elnökről

Donald Trump unokahúga, Mary Trump idén nyáron kitálalós könyvet ad ki a nagybátyjáról, amelyben állítólag pikáns történeteket fog megosztani az amerikai elnökről. A Too Much and Never Enough című könyv a tervek szerint augusztus 11-én fog megjelenni, vagyis nem sokkal az amerikai elnökválasztás előtt.

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

A páciens című sorozathoz kapcsolódva most öt olyan könyvet mutatunk, amelyekben a pszichológus szemszögén keresztül beleshetünk a terápia zárt ajtaja mögé, és amelyekből kiderül, hogy a szakember is ugyanolyan esendő, mint a páciens.  

...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...

20 éves A Da Vinci-kód: Jézus feleségétől a 80 millió eladott példányig

...

Vonnák Diána: A nyelv nagyon demokratikus dolog, mindenki használja

...

Hidas Judit: Nőként gyakran szapuljuk az apákat, különösen, ha elváltak 

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

Hírek
...
Szórakozás

Fekete István történelmi klasszikusa ihlette a Végvárak, vitézeket

...
Panodyssey

Vajsenbek Péter: Immigrant story / Akik még hisznek / Magyarok és értelmiségiek [Panodyssey]

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Szórakozás

Tarr Béla, Fekete István, ChatGPT-féle Godot és a Műanyag égbolt [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Alkotótárs

Vonnák Diána: A nyelv nagyon demokratikus dolog, mindenki használja

...
Zöld

Peter Wohlleben elmagyarázza, hogyan erősödik meg az erdő, ha békén hagyjuk

...
Hírek

Elhunyt Kipke Tamás Táncsics Mihály-díjas újságíró, író

...
Hírek

Összeállt a Magyar Könyvtervezés díj shortlistje

...
Zöld

Magyar mesterséges intelligencia segíthet a depresszió szűrésében