Az Egy nap írója nem ajánlja, hogy útikönyvként használd az új regényét

Az Egy nap írója nem ajánlja, hogy útikönyvként használd az új regényét

Bár az Egy napból ismerős éttermek népszerűek a rajongók körében, David Nicholls azt mondja, a You Are Here című frissen megjelent könyvének egytől egyig kitaláltak a helyszínei.

vn | 2024. május 27. |

Az Egy nap című bestseller, és a belőle készült Netflix-adaptáció rajongói előszeretettel keresték fel a Lewisham pizzériát, a Bella Romát vagy a Charlton Lidót, az északnyugat-angliai tóvidéken játszódó You Are Here jeleneteinek helyszínei azonban az író szerint nem ilyen egyszerűen beazonosíthatók.

Az eltévedés és a hazatalálás regénye

A múlt hónapban, a Hodder And Stoughton gondozásában megjelent regény borítóján egy, a Google-térképekről ismerős, hatalmas helymegállapító jelet látunk. Azonban a kötet tartalmaz egy szerzői nyilatkozatot, melyben Nicholls úgy fogalmaz, bár „megpróbálta a lehető legpontosabban leírni a tájat, az út mentén található kocsmák, szállodák és éttermek mind kitaláltak”,

és a cselekményben elmesélt útvonalat is igyekezett szabadon kezelni.

A You Are Here Marnie-t és Michaelt, két középkorú, zárkózott embert követi Észak-Anglia legszebb vidékein. A nő és a férfi ki vannak téve a szigetországi időjárás viszontagságainak, és ha olykor eltévednek is, talán épp most kaptak egy második esélyt, hogy megtalálják az életükhöz vezető utat.

A kötet olvasói azonban hiába próbálnák végigjárni a túrájukat. A nemrégiben megrendezett Hay fesztiválon Nicholls arról beszélt, hogy a fogadó, ahol a szereplők az utazásuk első éjszakáján megszállnak, nem létezik.

„Másutt töltött napok inspirálták a helyszíneket” – tette hozzá a szerző.

Az író, aki már lassan 30 éve nem randizott

Nicholls arról is beszélt, hogy bár a pályája elején szívesen írt a 20-as, 30-as korosztály randizási szokásairól, ma már roppant nehéz feladatnak találna egy hasonló sztorit. A szerző több mint két évtizede van együtt partnerével, Hannah Weaverrel, és mint fogalmazott, „1997 óta nem volt randevún”.

Azt mesélte, az ő idejében „rengeteg vacsorapartira mentél el abban a reményben, hogy valaki olyan mellé ültetnek majd, aki érdekes lesz neked. Nagyon véletlenszerű és valószínűtlen volt, hogy egy izgalmas embert ismerj meg, manapság viszont, a randiappok korában

az őszinteség és közvetlenség jellemzi ezeket a találkozásokat”.

A színészettől az írás felé

Nicholls eredetileg New Yorkban tanult színészetet, amikor pedig hazatért Angliába, csaposként helyezkedett el, és hosszú éveken át csak a barátainak írt vicces és lírai leveleket. Az első regényét 37 éves korában jelentette meg, az igazi hírnevet azonban a harmadik könyve, a 2009-es Egy nap hozta meg számára. Korábban arról beszélt, hogy ugyan tudja, mekkora hatást gyakorolt az emberekre Emma és Dexter története, de mégis úgy érzi,

az azóta írt művei jobbak az Egy napnál.

Magyar nyelven a Mi, A beugró és A nagy kvízválasztó című munkái olvashatók. Arról egyelőre nincs információ, hogy a legújabb kötetének a fordítása mikor érkezik.

Forrás: Guardian

Nyitókép: Netflix

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Váratlan bejelentést tett az Egy nap szerzője

Az Egy nap című regény, és a belőle készült Netflix-sorozat egy teljes generációt fakasztott könnyekre, megmutatva a szerelem keserédességét, csúcs- és mélypontjait is. A szerzővel készült interjúból szemezgettünk.

...
Szórakozás

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett az Egy nap

Az Egy nap, a Netflix népszerű sorozata Emma és Dexter történetét mutatja be, akik miután együtt töltötték a diplomaosztó utáni éjszakát, külön utakon járnak, de sorsuk továbbra is összefonódik. A sorozat alapját jelentő David Nicholls-regény magyarul is olvasható, de ha ez nem lenne elég, cikkünkben olyan könyveket ajánlunk, amiket egész biztos szeretni fogsz, ha odavagy a romantikus sztorikért.

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett a Jelenetek egy házasságból!

Nagy sikerrel fut az HBO GO-n az Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című klasszikusán alapuló hatrészes minisorozat. Most hat olyan könyvet mutatunk, amely a szerelem örökérvényűségéről, monogámiáról, elengedésről és önmagunk újradefiniálásáról szól.  

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Margó 2024
...
Nagy

A fájdalom barát, ha megtanuljuk dekódolni a jelzéseit – Szentesi, Havas, Biró és Cserna-Szabó a Margón

...
Nagy

Láng Zsolt: Akkor beszélünk véletlenről, ha az elkerülhetetlent akarjuk megfogalmazni

...
Nagy

Lányok, legyetek bátran ellenszenvesek! – Kemény Lili, Benedek Szabolcs és a Kovács ikrek a Margón

A hét könyve
Kritika
Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben
...
Szórakozás

Az amerikai motorosok többet érdemeltek volna egy steril, mozgó képeskönyvnél

Jeff Nichols rendező Danny Lyon fotóriporter híres könyve, a Motorosok alapján készített filmet a '60-as évek bőrdzsekis lázadóiról. Kritika.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Hogyan lett egy beteg fiúból megalomán rendezőzseni? – Itt a teljes Coppola-életrajz

Amíg te is a Megalopolisra vársz, olvasd el a friss Coppola-életrajzot.

...
Szórakozás

Veres Attila új filmje akár a sikerkönyve világában is játszódhatna

A nemzetközileg is elismert horrorszerző, Veres Attila legutóbbi kötete kiegészítésének látja a filmet, aminek a forgatókönyvírója volt.

...
Szórakozás

A Salman Rushdie elleni merényletről Oscar-díjas rendező forgat dokumentumfilmet

Salman Rushide Kés című memoárját veszik alapul a filmhez.