Daniel Radcliffe nagyon szomorú J.K. Rowling miatt

Daniel Radcliffe elárulta, hogyan érez most J.K. Rowlinggal kapcsolatban. A színész részben az írónak köszönheti a karrierjét, és sokáig jó viszonyt ápoltak, ez azonban az utóbbi években Rowling vitákat kiváltó megjegyzései miatt megromlott.

Radcliffe vs. Rowling

A The Atlantic hosszú portrécikket közölt Daniel Radcliffe-ről, mely nagy részben arról szól, hogyan kerülte ki a gyereksztárság csapdáit, hogyan dolgozta fel, amikor a dublőre egy baleset miatt nyaktól lefelé lebénult, és hogyan tudott túllépni a Harry Potter-univerzumon. Utóbbi miatt a lap természetesen rákérdezett arra is, hogy milyen most a színész kapcsolata Rowlinggal, és

miért érezte szükségét, hogy nyilvánosan elhatárolódjon Rowling transzellenes kijelentéseitől.

A dologhoz hozzátartozik, hogy Radcliffe 2009-ben kezdett el együttműködni a Trevor Project nevű nonprofit szervezettel, ami LMBTQ fiataloknak működtet öngyilkosság-megelőzési segélyvonalat, de más módon is foglalkoznak krízisintervencióval. Mint mondta, neki gyerekkorában természetes volt, hogy a szüleinek vannak meleg barátai, és amikor szembesült azzal, hogy milyen előítéletek uralkodnak a világban, segíteni akart, ha már a hírnevét használhatta valamire. Ráadásul a Harry Potter világával is érzett kapcsolatot, hiszen azokban a könyvekben sok olyan ember talált vigaszt, akiket elutasítottak, kirekesztettek, megbélyegeztek az életükben, vagy titkolniuk kellett valamit.

Rowling 2020-ban tett először olyan kijelentéseket, melyből az derült ki, nem hisz a transzneműségben, és a születési nem szerint határozza meg a transzneműeket, akkor is, ha már átestek a nemváltó procedúrán. Radcliffe ezután nyilatkozatot adott ki, melyben közölte: „a transznemű nők is teljes jogú nők, minden ezzel ellentétes állítás eltörli az identitásukat és a méltóságukat”. Erről most azt nyilatkozta, akkor már 12 éve dolgozott együtt a Trevor Projecttel, és gyávaságnak tartotta volna, ha nem szólal fel.

Másrészt szerette volna, ha a világ tudja, hogy J.K. Rowling nézeteivel nem ért mindenki együtt, akinek köze volt a Harry Potter franchise-hoz.

Rowling azóta számtalan alkalommal tett hasonló, transzfób kijelentéseket (például hogy a transz mozgalmak aláássák a biológiai nők védelmét), legutóbb pedig Skócia gyűlöletcselekmények elleni törvényén akadt ki.

Hálátlan kölykök?

A színész azt mondja, azóta nincs kapcsolata az íróval, akire Jóként hivatkozik. „Végső soron nagyon elszomorít az egész, mert ha visszanézek arra az emberre, akit megismertem, azokra az időkre, amikor találkoztunk, a könyvekre, amelyeket írt, és a világra, amelyet megteremtett, az számomra mind mélyen empatikus”– mondta Radcliffe a lapnak.

Mivel a Potter-filmek két másik főszereplője, Emma Watson és Rupert Grint is kiállt a transzneműek méltósága és jogai mellett, a bulvársajtó igyekezett őket szembeállítani Rowlinggal. Radcliffe szerint a sajtó egy idő után szerette volna őket hálátlan kölykökként beállítani, és ez jó alkalom volt rá. „Jó nekik, azt hiszem” – kommentálta. Tudja, hogy Jo nélkül nem ilyen lenne az élete és karrierje, mint most,

„de ez nem jelenti azt, hogy egész életedben másnak köszönheted azokat a dolgokat, amelyekben igazán hiszel”.

A The Atlantic szerette volna Rowlingot megszólaltatni a cikkhez, de visszautasította a felkérést.

Az interjút még azelőtt készítették, hogy Rowling áprilisban azt nyilatkozta, nem kér Radcliffe, Watson és Grint esetleges bocsánatkéréséből, és olyan hírességekként jellemezte őket, „akik egy olyan mozgalomhoz csatlakoztak, ami a nők nehezen kivívott jogainak csorbítására törekszik”. Utólag erre annyit mondott Radcliffe: „Továbbra is támogatni fogom az LMBTQ-emberek jogait, és többet nem kívánok ebben az ügyben nyilatkozni”.

Fotó: Michael Schwartz / danieljradcliffe.com

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Tetszett J.K. Rowling gyerekkönyve? Akkor van egy jó hírünk

A hírek szerint filmfeldolgozás készül J.K. Rowling népszerű karácsonyi történetéből.

...
Hírek

J.K. Rowling kiakadt Skócia új gyűlöletbeszéd-törvényén: „Tartóztassanak le!”

Mivel Edinburghban él, az új szabályozás miatt J.K. Rowlingot is felelősségre vonhatnák azért, ha például transznemű emberekre a biológiai nemük szerint hivatkozik.

...
Hírek

J.K. Rowling attól félt, hogy az első férje elégeti a Harry Potter kéziratát

Az író első férje erőszakos és kontrollmániás volt, neki pedig úgy kellett kicsempésznie oldalanként az első HP kéziratát, hogy lefénymásolhassa őket, mert attól tartott, hogy a férfi elégetheti az eredeti lapokat.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Hírek

A Trónok harca írója szerint az adaptáció szinte mindig rosszabb a könyvnél

...
Hírek

Ezeket a tanácsokat fogadd meg, ha könyvklubot indítanál

...
Szórakozás

Bombadil Toma végre szerephez jut A Gyűrűk Ura-sorozatban

...
Szórakozás

A Netflixen ezeket az adaptációkat nézték a legtöbben 2023 második felében

...
Hírek

Legszívesebben belelapoznánk ezekbe a könyvekbe – csakhogy márványból vannak

...
Hírek

Gyerekrajzokra bukkantak Pompeiiben

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

A megosztó pszichiáter, Dr. Csernus Imre bemutatta hamarosan megjelenő új kötetét, melyben azt próbálja megfejteni, mit jelent ma magyarnak lenni.

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Az emberi test sokféleségét illusztrálva támogatja egy gyerekkönyv az önelfogadást

Az Anybody című gyerekkönyv segít a gyerekeknek elfogadni, megérteni és megismerni a testüket. 

...
Gyerekirodalom

Egy fantasy, melyben az emberek parancsolni tudnak a szélnek és az esőnek – Olvass bele!

Bökös Borbála, a Szmirkó szerzőjének új ifjúsági fantasyregénye páratlan kalandra hív egy mágikus Erdélyben, ahol a garabonciások az általunk ismert történelmet is megváltoztatják, és a varázslat mindent átsző. Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

Lantos Péter gyerekkönyvének hőse érzi: ha a koncentrációs tábort túléli, mindent túlél

Az önéletrajzi vonatkozású ifjúsági regény, A fiú, aki nem akart meghalni a nonfiction gyerekkönyvek kategóriájában került a legjobbak közé. Cikkünkben annak jártunk utána, mit kell tudni a könyvről és Lantos Péterről.