Csehov múzeummá alakított nyaralóhelyét is fenyegeti a háború Ukrajában

Az oroszok inváziója az emberéletek mellett a kulturális örökséget is veszélybe sodorta. Bizonytalan a sorsa Csehov egykori nyaralójának is, amely a 60-as évek óta múzeumként üzemelt, és amelyben értékes műtárgyakat állítottak ki.

fk | 2022. március 30. |

Egy háborúban a legnagyobb veszteség mindig az emberi élet. A tragédiák, amiket az elmúlt egy hónapban az oroszok inváziója hozott Ukrajnában, felfoghatatlanok és sok esetben helyrehozhatatlanok. Az épületekkel és az emberéletekkel együtt a légicsapások a kulturális örökséget is veszélyeztetik, ami ugyancsak pótolhatatlan veszteségeket jelenthet. Ahogy minden háború esetében, úgy az mostaninál is próbálják megőrizni, biztonságos helyre vinni az ukránok a legfontosabb műalkotásokat, de ez nem minden esetben lehetséges. A Lithubon Alison Anderson író, műfordító írt egy hosszabb cikket arról, hogy jelenleg Anton Pavlovics Csehov egykori nyaralóhelye is veszélyben van a támadások miatt.  

-

Csehov egykori dolgozószobája az ő nevét viselő múzeumban Fotó: Alison Anderson

Anderson a cikkében arról számolt be, hogy Szumi városából kapott üzenetet egy héttel azután, hogy az invázió megkezdődött. Az ismerőse akkor azt írta, viszonylag jól vannak, bár az utcai harcok és a légitámadások mindennapossá váltak, a várost pedig körbekerítették az oroszok. Arról is szót ejtett, hogy a helyzet okozta szorongás mellett sokan aggódnak a város kulturális öröksége miatt is, például azért, hogy mi lesz a Csehov Múzeum sorsa.

Óvóhelyet és olvasnivalót kínálnak az ukrán könyvtárak a háború idején

Már két hete tart az oroszok inváziója Ukrajnában, így sokan kényszerülnek arra, hogy óvóhelyen húzzák meg magukat. Ebben a helyzetben fontos szerep jutott a könyvtáraknak, amelyek sok családnak nyújtanak menedéket az oroszok bombázása elől. 

Tovább olvasok

Ahogy az a cikkből kiderül, Csehov kötődött Szumi környékéhez, fiatalkorában többször nyaralt ott. Az orosz író emlékét egy kis múzeum is őrzi, ahol Alison Anderson maga is járt, annak idején azért utazott oda, hogy kutatásokat végezzen. Mint írta, Csehov 1888-ban és 1889-ben a családjával két nyarat Lukában töltött, amely egy Szumihoz közeli kis település. Egy elszegényedett családtól béreltek egy kis házat ezekben az időszakokban. Úsztak a Psel folyóban, horgásztak, eveztek, barátokat hívtak át, koncerteket és felolvasásokat tartottak. Csehov több novellán és drámán dolgozott ott ebben az időszakban.  A leveleiben meleg szívvel írt az Ukrajnában eltöltött időről, amely akkor az Orosz Birodalom egyik tartománya volt. Luka még Abbáziánál is jobban tetszett neki. A második ott töltött nyáron a testvére, Nyikolaj tuberkulózisban meghalt, őt ott temették el a helyi temetőben. A lukai vendéglátóikkal a család életre szóló barátságot kötött, a régió és lakói gazdag ihletforrást jelentettek a fiatal Csehov számára.

Hemingwaynek dedikált kultúrkocsmát lőttek szét Harkivban

A bő egy évtizede megnyitott Old Hambe főleg a helyi fiatal művészek és kreatív szakemberek jártak, sok tehetség mutatkozott be itt-

Tovább olvasok

Alison Anderson szerint Szumiban mindig is büszkék voltak arra, hogy a település fontos szerepet játszott Csehov életében, ezért 1960-ban, a szerző születésének 100. évfordulójára az egykori nyaralót visszaállították az eredeti állapotába és múzeummá alakították az író tiszteletére.

A Csehov Múzeum az utóbbi hetekben azonban veszélybe került, mivel arra a területre esik, ahol a harcok zajlanak. A cikk szerzője szerint egyelőre nem tudtak információt szerezni arról, hogy áll-e még az épület vagy találat érte, hogy kifosztották-e vagy sértetlen maradt. Elmondása szerint a múzeum nem nagy, mindössze pár szobából áll, viszont értékes műtárgyak vannak benne, amelyeket az író családja adományozott oda: például Csehov orvosi műszerei, bátyjának, Nyikolajnak a róla festett portréja és egyéb személyes tárgyak.

1889-ben Csehov visszatért Moszkvába és többé nem látogatta a nyaralót, de egy levelében azt írta: „Lukában hagytam a lelkemet”. Csak remélni lehet, hogy nem veszett el minden az ott őrzött emlékekből. 

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Csehov az első darabja bemutatójáról: “Felfordult tőle a gyomrom”

Csehov halálának 117. évfordulója alkalmából a LitHub egy igazi irodalmi különlegességet keresett elő: Csehov levelét, amiben testvérének panaszkodott arról, milyen volt átélni, amikor a saját darabját állították színpadra.

...
Hírek

Csehov szerint ezek az írás legfontosabb szabályai

...
Hírek

Óvóhelyet és olvasnivalót kínálnak az ukrán könyvtárak a háború idején

Már két hete tart az oroszok inváziója Ukrajnában, így sokan kényszerülnek arra, hogy óvóhelyen húzzák meg magukat. Ebben a helyzetben fontos szerep jutott a könyvtáraknak, amelyek sok családnak nyújtanak menedéket az oroszok bombázása elől. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

...
Zöld

A Stonehenge építőit is pestisjárvány törölhette el a föld színéről

A hír mellé két könyvet ajánlunk a járványok történelemformáló hatásáról.

Olvass!
...
Beleolvasó

Bencsik Orsolya: Hiába szeretnénk, nem tudunk menekülni a traumáink elől [MARGÓ KÖNYVEK]

Olvasd el Bencsik Orsolya utószavát a horvát Ivana Bodrožić regényéhez, melynek szereplőit a felszín alatt munkáló háborús és családi traumák és sebek kísértik.

...
Beleolvasó

„Így lenne jó meghalni: valami ringat, süt a nap, és olaszul énekelnek” – Részlet Máraiék tükörnaplójából

Az Egymás tükörképei vagyunk egy izgalmas válogatás Márai Ilona naplóiból, amely kiegészül férje, Márai Sándor naplósorozatának részleteivel, ezzel különleges élményt nyújtva az olvasónak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A háború öröksége, hogy még elpálinkázgatsz az orosz marsallal, mielőtt elvisznek

Íme, az eddig meg nem írt nagy magyar háborús regény. Olvass bele a Rossebbe!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Mi lehet izgalmasabb, mint a nyár a Balatonon? – 10 gyerekkönyv a kedvenc tavunkról

Gyerekeknek való olvasmányokat ajánlunk, ha nemcsak mártóznátok a vízben, hanem a Balaton partján könyveket is olvasnátok a tóról.

...
Gyerekirodalom

Vass Dorottea olvasáskutató: Amíg a felnőttek megszabják a gyerekeknek, mit olvassanak, nem érhetünk el eredményt

Egyre többször halljuk: a mai gyerekek kevesebbet olvasnak. Szakemberrel beszélgettünk a jelenségről, és tanácsokat is kaptunk arra vonatkozóan, mit tehetünk ellene.

...
Gyerekirodalom

Otthonuk megmentéséért szövetkezik az ork, a troll és egy undok elf – Olvass bele!

Bartók Imre első ifjúsági regénye mesebeli vidékre kalauzolja olvasóit. De mi történik, ha az orkok, trollok, elfek és a többi varázslatos lény otthona, Dlöf veszélybe kerül?