Csehov szerint ezek az írás legfontosabb szabályai

Csehov szerint ezek az írás legfontosabb szabályai

.konyvesblog. | 2019. július 09. |

csehov.png

A legtöbb írónak egy idő után határozott véleménye alakul ki arról, hogy mitől lesz jó egy regény vagy egy novella. Sokszor még meg is fogalmazzák maguknak vagy a tanítványaiknak azokat a szabályokat, amelyek szerint dolgoznak. Anton Pavlovics Csehovnak, az orosz irodalom egyik legnagyobb írójának is megvoltak a saját szempontjai, amiket szem előtt tartott munka közben. Ezek megismerésével közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy meg tudjuk határozni, mitől is olyan jellegzetes egy csehovi történet. 

Ha író akarsz lenni, munka közben ne igyál, és szerezz be egy macskát!

Being a Writer (~ Írónak lenni) címmel tavaly jelent meg Travis Elborough és‎ Helen Gordon könyve, melyben híres írók tippjeit, tanácsait, esszéit osztották meg az írásról. Ha valakinek az volt az újévi fogadalma, hogy végre valahára elkezdi/továbbírja/ befejezi a könyvét,...

Egy 1888-as levélében a testvére, Alekszandr számára hat pontban szedte össze, hogy szerinte mik az írás legfontosabb „törvényei”:

  1. Kerüld a hosszadalmas politikai-társadalmi-gazdasági témájú fecsegést
  2. Teljes objektivitás
  3. Személyek és tárgyak szavahihető leírása
  4. Extrém tömörség
  5. Vakmerőség és eredetiség: menekülj a sztereotípiáktól!
  6. Együttérzés

Forrás: Barin Pickings, Open Culture

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.