Cormac McCarthy vesszőtlenítette a tanulmányt is

.konyvesblog. | 2017. január 09. |

26-mccarthy.jpgCormac McCarthyt senkinek sem kell bemutatni, akinek mégis, az kezdje az 5 dolog, amiért szeretjük Cormac McCarthyt című cikkünkkel. A sötétség mestere nem nagy barátja az írásjeleknek, a vesszőnélküliséghez pedig nem csak az irodalom esetében ragaszkodik. Az olyan regények mellett, mint Az út, a Véres délkörök vagy a Nem vénnek való vidék, életművében helyet kapott egy Increasing Returns And The New World Of Business című üzleti tanulmány is. A tanulmány eredetileg a Harvard Business Review-ban jelent meg 1996-ban, és valójában nem is McCarthy, hanem W. Brian Arthur jegyzi, aki íróbarátjához fordult segítségért.

Arthur emailben küldte el a kéziratot McCartynak, aki akkoriban El Pasóban, vagy valami hasonló helyen tartózkodott. Várt egy kicsit, majd amikor barátja nem jelentkezett, felhívta, és megkérdezte tőle, hogy megkapta-e a levelét. Az író visszakérdezett, hogy kellene-e neki egy kis segítség a tanulmány szerkesztésével. A következő alkalommal, amikor McCarthy Santa Fébe látogatott a barátjához, négy napot dolgoztak a cikken. McCarthy minden mondatot szétcincált, és az összes vesszőt eltávolította, amit a szövegben talált. Arthur csak annyit mondott: beillesztheted az Összegyűjtött műveid közé, valahová a Véres délkörök és a Vad lovak közé.

Mikor a Harvard Business Review szerkesztőjéhez eljutott a hír, hogy McCarthynak is köze lesz a cikkhez, kisebbfajta pánikban hívta fel szerzőjét.

-Hallottam, hogy a cikked teljesen átdolgozták.

-Igen.

-Cormac McCarthy?  Mit művelt vele?

- Nagyjából azt, amire gondolsz. Most két lovagló fickóval kezdődik Texasban, akik mennek és felfedezik a növekvő hozamot.

A szerkesztő egy picit megdöbbent a válaszon, mi viszont eléggé olvasnánk egy ilyet. A kész művet, vagyis W. Brian Arthur tanulmányát ITT tudjátok elolvasni. Spoiler: van benne vessző.

Forrás: AVClub

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.