Whitehead szerint az emberek mindig találnak okot a gyűlölködésre

Whitehead szerint az emberek mindig találnak okot a gyűlölködésre

A föld alatti vasút és A Nickel-fiúk írója szerint a járványhelyzet abszurditásai túltettek az írói fantázián. Egy friss interjújában beszélt az Amerikát megrázó tiltakozáshullámról és arról is, mit gondol Trump esetleges újraválasztásáról.

Könyves Magazin | 2020. június 22. |

A kétszeres Pulitzer-díjas Colson Whitehead könyvei a faji egyenlőtlenség témakörét járják körül, és hiába szólnak a múltról, mondanivalójuk erőteljesen rezonál a jelenre is. A Guardian telefonon érte utol Long Island-i otthonában, ahol már 12 hete karanténban van a családjával. Azt mondta, pszichés szempontból az első hetek nagyon megviselték, de aztán valamennyire alkalmazkodni tudtak. „De hát itt vagyunk, már a 12. hétben, és még mindig azon morfondírozunk, mi ez az új valóság. Elég nagy a bizonytalanság” – hangsúlyozta. A karantén-időszak bizonytalanságát tovább fokozta az a tüntetéssorozat, amelyet a rendőri brutalitás áldozatává vált George Floyd halála váltott ki. Whitehead íróként azt mondta, ha valaki az intézményesített rasszizmusról akar írni, akkor választhatja akár 1850-et, 1963-at vagy 2020-at, sajnálatos módon mindegyikre igaz lesz. 

A föld alatti vasút végállomása sosem a szabadság - Könyves magazin

Bár Colson Whitehead első magyarul megjelent regényének középpontjában egy fiatal rabszolgalány államokon átívelő menekülése áll, központi témája mégsem a szabadságért folytatott hajsza, hanem a megérkezés lehetetlensége, és a látszólagos „szabadsággal járó csalódások". A National Book- és Pulitzer-díjas A föld alatti vasút, egy nehezen felejthető, látomásos (idő)utazás Amerika legsötétebb évei, és egyre sötétebb jelene között.

Whitehead nem tűnt túl derűlátónak a változást illetően – szerinte egész életében, különösen pedig az elmúlt években, azt tapasztalta, hogy a rendőri brutalitások miatt időről időre felemelik az emberek a hangjukat, majd ezek a hangok elhalkulnak, és ha történik valami, ismét felerősödnek. Arra a kérdésre, hogy a tüntetések mennyire jelezhetnek valódi változást, az író azt mondta, hogy a tiltakozások első öt napja (akkor készült az interjú) rendkívülinek számít abból a szempontból, hogy milyen széles körűek voltak. Whitehead szerint a történtek mindenképp precedensértékűek, hiszen, ahogy valaki online megjegyezte, mikor történt legutóbb olyan, hogy az ötven amerikai állam egyetértett volna valamiben? 

Általában jó dolognak tartja, ha a fiatalok megszabadulnak a szüleik nemzedékének nézeteitől, hiszen sok dolgot elég rendesen eltoltak, így aztán annál jobb, minél kevesebbet hallgatnak rájuk. Ám előbb várják meg, meddig lesz fenntartható ez az egész (mármint a tiltakozáshullám), és mi sül ki belőle. Whitehead nem is titkoltan abban reménykedik, jobb eredmény sül ki belőle novemberben (azaz az amerikai elnökválasztáson), mint négy évvel korábban. Azt mondja, valamilyen szinten muszáj optimistának lennie, hiszen ha arra gondolna, hogy Trumpot újraválasztják novemberben, akkor abba valószínűleg belebolondulna. Szóval, a saját mentális épsége és a gyerekei jövője érdekében abban bízik, hogy ez nem fog bekövetkezni. Szerinte az ember óvatos optimizmust dédelget magában arról, hogy ezek a tiltakozások valami változást hoznak majd, de simán benne van az is, hogy nem történik semmi. 

Colson Whitehead immár a negyedik író, aki kétszer nyerte el a Pulitzer-díjat - Könyves magazin

Egy szűkkörű irodalmi klub tagja lett hétfő este Colson Whitehead - Booth Tarkington, William Faulkner és John Updike után ő a negyedik író, aki kétszer nyerte el a legjobb szépirodalmi műért odaítélhető Pulitzer-díjat. Whitehead A Nickel-fiúk című regényével ( olvass bele ITT) zsebelte be az elismerést, amely valós történeten alapul: egy javítóintézetről szól, amely több ezer gyerek életét nyomorította meg.

Legutóbbi, A Nickel-fiúk című regénye valós esetet dolgoz fel, egészen pontosan egy javítóintézetét, amely több ezer gyerek életét nyomorította meg. Pár éve egy floridai intézet mellett egy titkos temetőre, és benne 81 holttestre bukkantak. A nyomozás során kiderült, hogy a fiatalkorúak számára fenntartott intézményben éveken át brutálisan bántalmazták a színesbőrű diákokat, akik közül jó páran bele is haltak a személyzet kegyetlenkedéseibe. Whitehead szerint ez egy olyan történet, amely azt mutatja, hogy a befolyásosak hogyan úszhatják meg a kiszolgáltatott helyzetben lévők bántalmazását. A Dozier nevű iskolában bár valódi elkövetők voltak, ugyanakkor Whitehead szerint beszélni kell arról a rendszerről is, amely lehetővé tette, hogy azok, akik tehettek volna ellene valamit, örökké félrenézzenek – így maradhatott például tisztségében a korrupt iskolai felügyelő és igazgató is, még akkor is, amikor már emberek tűntek el és haltak meg. A jelenkori Amerikával való párhuzamot sokatmondónak ítéli, és azt mondja, olyan, mintha Trump alatt visszafelé utaztak volna az időben. Ott vannak a rendőri gyilkosságok, az ország élén egy abszurd és szégyentelen vezető áll, a békés tiltakozásokra militarista válasszal akarnak reagálni, a háttérben pedig példátlan korrupció zajlik. 

A Nickel-fiúk tudták, hogy mindenki bűnrészes, aki elfordítja a fejét - Könyves magazin

Colson Whitehead korábbi sikerregényében, A föld alatti vasútban (kritikánk ITT) egy metaforikus teret képzelt el, hogy ezáltal mutathassa be annak a titkos abolicionista szervezetnek a működését, amely az 1800-as években az északi államokba próbálta menekíteni a színesbőrű rabszolgákat. Új könyvében, A Nickel-fiúkban hasonló technikát alkalmazott: valós eseményekből indult ki, de azokat elemelte, saját szereplőkkel és motívumokkal tette személyessé és mindenki számára átérezhetővé.

A járvány szerinte rengeteg abszurd helyzetet generált - ezek közé sorolta, amikor az emberek az élelmiszerboltokban harcoltak az árukért vagy amikor valaki azért köhögött a másik arcába, mert az maszkot viselt. Szerinte ezek olyan irracionális dolgok, melyeket egy író nem tudna kitalálni, az emberi természet ugyanis egészen egyszerűen túltesz rajta. A könyveire is utalva Whitehead úgy vélte, az emberek mindenféle okokat kitalálnak arra, hogy gyűlöljék a másikat. Ez mindig is így volt, és így lesz ezután is.

Whitehead nemrég fejezte be új könyvét, egy bűnügyi regényt, amely Harlemben játszódik, de többet nem volt hajlandó elárulni róla. Azt mondja, ha öt nap alatt ír nyolc jó oldalt, akkor az már elég soknak számít. A karantén első hat hete ugyanakkor nem kedvezett az írásnak, nem is írt semmit. A legfőbb gondjuk akkor az volt, hogy a gyerekeik jól legyenek, és a család összes tagja mentálisan egyben legyen. Aztán arra gondolt, hogy megpróbál napi egy-két órát írni, és bár nagyon nehéz volt visszaállnia, alapvetően azt vallja, hogy a könyvek nem íródnak meg maguktól. Néha eszébe jut, mi van, ha leüti a lábáról valami kór vagy belecsap a villám? „Inkább befejezem a könyvet, minthogy félbehagyjam” – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Colson Whitehead immár a negyedik író, aki kétszer nyerte el a Pulitzer-díjat

Colson Whitehead A Nickel-fiúk című regényével Booth Tarkington, William Faulkner és John Updike után a negyedik író, aki kétszer nyerte el a legjobb szépirodalmi műért odaítélhető Pulitzer-díjat.

...
Hírek

Colson Whitehead új regénye egy brutális, igaz történeten alapul

...
Nagy

Három kívánság: Whitehead, Mahajan, Hill

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Zöld

Byung-Chul Han is Nádas Péter falujában élne szívesen, és énekelne a körtefa alatt

A kiégés társadalma és A föld dicsérete  szerzője első magyarországi látogatásán arról beszélt, hogy a fogyasztói társadalom és a digitalizáció hatására az ember egyre inkább önmagába zárul, a Másik eltűnése miatt pedig az emberiség kollektív nárcisztikus depresszióban szenved.

Hírek
...
Nagy

Puskás Panni: Az irodalom kerüli az aktuálpolitikát, de ez engem nem érdekel

...
Nagy

3 írás Böszörményi Gyulától, amit online is olvashatsz

...
Zöld

Szavazz az év madarára!

...
Hírek

Oslóban épül egy könyvtár, amelynek még senki nem olvashatja a könyveit

...
Szórakozás

Nemes Nagy Ágnest és Esterházy Pétert is megidézik Szigligeten

...
Hírek

Meghalt Böszörményi Gyula

...
Könyvtavasz

A sárkányok titkát kutatja Mirkó, amikor egy térképpel megszökik otthonról

...
Hírek

Augusztusban Zalában, a Rájátszással folytatódik a Margó fesztiválsorozata

...
Beleolvasó

Kérjük, töröljék gyermekeiket

...
Hírek

Dakota Johnson eléggé kiborult A szürke ötven árnyalata forgatásán

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?