Emily Brontë kézírásos verseire is lehet licitálni a nyáron

Emily Brontë kézírásos verseire is lehet licitálni a nyáron

Elveszett könyvtár - ezen a néven hirdetett árverést a Sotheby’s, az aukción pedig olyan ritkaságokra lehet majd licitálni, mint Emily Brontë verse, vagy annak a madárkönyvnek a családi példánya, amelyet még a Jane Eyre-be is beleírt Charlotte Brontë.

ro | 2021. május 26. |

Közel száz évig nem láthatta a nagyközönség azt a ritka könyvekből és kéziratokból álló gyűjteményt, amelyet eredetileg Charlotte Brontë özvegye, Arthur Bell Nicholls állított össze. A hat Brontë-gyerek közül Charlotte élt a leghosszabb ideig, de ő is nagyon fiatalon halt meg 1855-ben, mindössze 38 éves volt. A férje 1895-ben eladta a fennmaradt Brontë-kéziratok többségét egy Thomas James Wise nevű hírhedt bibliofilnek és irodalmi hamisítónak. Tőle vásároltak meg később néhány igazán ritka darabot a Law-fivérek, Alfred és William Law, akik híres gyűjtők hírében álltak, és amúgy nem messze a Brontë-háztól nőttek fel. A szerzeményeik között voltak Emily Brontë verseinek kéziratai, és A History of British Birds című kötet családi példánya, amely bekerült a Jane Eyre-be is:

"Megint a könyvbe mélyedtem - Bewick műve volt: Anglia madárvilága. A nyomtatott szöveggel általában édeskeveset törődtem, de volt néhány bevezető oldal, amely gyermeki képzeletemet is megragadta. Különösen azok a részek érdekeltek, amelyek a tengeri madarak lakóhelyeivel foglalkoztak: a "magányos sziklákkal és hegyfokokkal", ahol csak madarak tanyáznak, azután Norvégia partvidékével, amelynek déli nyúlványait szigetek tömege veszi körül, a Nordkapp szirtfokával (...)"

A gyűjteményt a Law-fivérek unokaöccse, Alfred Law örökölte, és miután ő 1939-ben elhunyt, a könyvtár sokáig elérhetetlen volt még a szakmabeliek számára is, az elmúlt évtizedekben csak egy-két kutató részesült abban a szerencsében, hogy vethetett egy-egy pillantást az anyagra. Utóbbi több mint 500 kéziratot, első kiadásokat és leveleket tartalmaz, és aki igazán szerencsés és pénze is van rá, az júliusban meg is szerezhet ezek közül párat - a Sotheby’s ekkor ugyanis aukcióra bocsátja a ritkaságokat.

Hírlevél feliratkozás

A gyűjtemény egyik páratlan darabja Emily Brontë 29 versének kézirata, melynek értékét 800 ezer és 1,2 millió font közé teszik. Szakértők szerint azért is jelentős ez a gyűjtemény, mivel Emily Brontë szinte semmit nem hagyott maga után - megírta az Üvöltő szeleket, de azonkívül még egy levelet sem találni a hagyatékában.

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Online árveréssel mentenék meg az utolsó független fehérorosz kiadót

...
Hírek

Árverésre kerül William Faulkner Nobel-díja

...
Hírek

Kiss Tibor Noé tanodás gyerekeket segítene a legújabb licitjével

Április 11-ig lehet licitálni Kiss Tibor Noé fotójára, valamint az ahhoz tartozó minikötetre - utóbbiban a Beláthatatlan táj Dorka-szólama olvasható tovább, és tíz prózavers található benne. A bevételt az író jótékony célra ajánlotta fel.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A magyar történelemben jobb sztorik vannak, mint bármelyik fantasyben

Nógrádi Gergely új kötete, a történelmi és fantasyszálakat vegyítő Brunar – A Mirrén titka nyolcszáz évet visz vissza az időben. A regényt a két Nógrádi, apa és fia társaságában mutatták be.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: állati kommunikációról szóló non-fiction lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: a választás szeptemberben Peter Wohlleben gyerekkönyvére esett.

...
Gyerekirodalom

II. Rákóczi Ferenc a pestissel küzd, közben a szerelmével csetel

Miről folytatott kommentháborút Kazinczy és Batsányi, hogyan működött Kempelen Farkas sakkautomatája és milyen praktikákkal védekeztek elődeink a pestis ellen - mindez kiderül Lőrinc László 25 szelfi-sorozatának új kötetéből, amely ezúttal a felvilágosodás korába vezet.

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Szórakozás

Ezt az öt könyvet olvassák a Szexoktatás harmadik évadában

...
Szórakozás

Dumbledore titkairól szól az új Legendás állatok-film

...
Hírek

A botrány után a Kolibri nem adja ki a tervezett Kerekmese-könyveket

...
Beleolvasó

A történész unoka kinyomozta, hogyan lopták el a nácik a nagymamája szakácskönyvét

...
Hírek

A feleségem története, Kifulladásig, FIN, PesText [Programajánló]

...
Hírek

Nézz körül a tokiói Murakami Könyvtárban!

...
Promóció

Hogyan befolyásolják a színek a hangulatunkat

...
Promóció

Kaszinó otthon? Ez bizony megvalósítható!