Emily Brontë kézírásos verseire is lehet licitálni a nyáron

Emily Brontë kézírásos verseire is lehet licitálni a nyáron

Elveszett könyvtár - ezen a néven hirdetett árverést a Sotheby’s, az aukción pedig olyan ritkaságokra lehet majd licitálni, mint Emily Brontë verse, vagy annak a madárkönyvnek a családi példánya, amelyet még a Jane Eyre-be is beleírt Charlotte Brontë.

ro | 2021. május 26. |

Közel száz évig nem láthatta a nagyközönség azt a ritka könyvekből és kéziratokból álló gyűjteményt, amelyet eredetileg Charlotte Brontë özvegye, Arthur Bell Nicholls állított össze. A hat Brontë-gyerek közül Charlotte élt a leghosszabb ideig, de ő is nagyon fiatalon halt meg 1855-ben, mindössze 38 éves volt. A férje 1895-ben eladta a fennmaradt Brontë-kéziratok többségét egy Thomas James Wise nevű hírhedt bibliofilnek és irodalmi hamisítónak. Tőle vásároltak meg később néhány igazán ritka darabot a Law-fivérek, Alfred és William Law, akik híres gyűjtők hírében álltak, és amúgy nem messze a Brontë-háztól nőttek fel. A szerzeményeik között voltak Emily Brontë verseinek kéziratai, és A History of British Birds című kötet családi példánya, amely bekerült a Jane Eyre-be is:

"Megint a könyvbe mélyedtem - Bewick műve volt: Anglia madárvilága. A nyomtatott szöveggel általában édeskeveset törődtem, de volt néhány bevezető oldal, amely gyermeki képzeletemet is megragadta. Különösen azok a részek érdekeltek, amelyek a tengeri madarak lakóhelyeivel foglalkoztak: a "magányos sziklákkal és hegyfokokkal", ahol csak madarak tanyáznak, azután Norvégia partvidékével, amelynek déli nyúlványait szigetek tömege veszi körül, a Nordkapp szirtfokával (...)"

A gyűjteményt a Law-fivérek unokaöccse, Alfred Law örökölte, és miután ő 1939-ben elhunyt, a könyvtár sokáig elérhetetlen volt még a szakmabeliek számára is, az elmúlt évtizedekben csak egy-két kutató részesült abban a szerencsében, hogy vethetett egy-egy pillantást az anyagra. Utóbbi több mint 500 kéziratot, első kiadásokat és leveleket tartalmaz, és aki igazán szerencsés és pénze is van rá, az júliusban meg is szerezhet ezek közül párat - a Sotheby’s ekkor ugyanis aukcióra bocsátja a ritkaságokat.

Hírlevél feliratkozás

A gyűjtemény egyik páratlan darabja Emily Brontë 29 versének kézirata, melynek értékét 800 ezer és 1,2 millió font közé teszik. Szakértők szerint azért is jelentős ez a gyűjtemény, mivel Emily Brontë szinte semmit nem hagyott maga után - megírta az Üvöltő szeleket, de azonkívül még egy levelet sem találni a hagyatékában.

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Online árveréssel mentenék meg az utolsó független fehérorosz kiadót

...
Hírek

Árverésre kerül William Faulkner Nobel-díja

...
Hírek

Kiss Tibor Noé tanodás gyerekeket segítene a legújabb licitjével

Április 11-ig lehet licitálni Kiss Tibor Noé fotójára, valamint az ahhoz tartozó minikötetre - utóbbiban a Beláthatatlan táj Dorka-szólama olvasható tovább, és tíz prózavers található benne. A bevételt az író jótékony célra ajánlotta fel.

EGYPERCES NOVELLÁK EGY SZOBÁBÓL
...
Nagy

Egyperces novellák egy szobából
Dániel András: A fikusz meg ő

...
Nagy

Egyperces novellák egy szobából
Lackfi János: Mi lenne, ha?

...
Nagy

Egyperces novellák egy szobából
Szabó T. Anna: Árnyékszínház

Gyerekirodalom
...
Hírek

HUBBY - Itt vannak a legjobb gyerekkönyvek!

Már hetedik éve szervezi és osztja ki a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum az Év Gyerekkönyve Díj elismerést. Idén hét kategóriában osztottak díjat, a különdíjat pedig ezúttal egy kiadó kapta.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: egy igazi barátságkönyv lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Erna Sassen Egy indián, mint te meg én című könyvét választotta.

...
Gyerekirodalom

Agresszív irodalmi műnek gondolta, teljesen beszippantotta a János vitéz

Szabó Borbála ifjúsági regényének matekzseni hőse nem bír megküzdeni a János vitéz elolvasásával, majd rejtélyes módon átlépi a valóság és a fikció határát, és váratlanul Petőfi Sándor klasszikusában találja magát.

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Simon Balázs valódi fenomén volt

...
Hírek

Bereményi Géza:Grecsó Krisztiánnal más irányból indultunk az emlékek felé

...
Hírek

Szolláth Dávid irodalomtörténész kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

...
Hírek

Milan Kundera kapta a Franz Kafka-díjat

...
Hírek

Ezeket a gyerekprogramokat ne hagyjátok ki a Margón!

...
Hírek

HUBBY - Itt vannak a legjobb gyerekkönyvek!

...
Alkotótárs

André Ferenc és Czakó Zsófia a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj győztesei

...
Nagy

Harag Anita: Nem kell utazni ahhoz, hogy megtaláljuk a helyünket az életben