Emily Brontë kézírásos verseire is lehet licitálni a nyáron

Emily Brontë kézírásos verseire is lehet licitálni a nyáron

Elveszett könyvtár - ezen a néven hirdetett árverést a Sotheby’s, az aukción pedig olyan ritkaságokra lehet majd licitálni, mint Emily Brontë verse, vagy annak a madárkönyvnek a családi példánya, amelyet még a Jane Eyre-be is beleírt Charlotte Brontë.

ro | 2021. május 26. |

Közel száz évig nem láthatta a nagyközönség azt a ritka könyvekből és kéziratokból álló gyűjteményt, amelyet eredetileg Charlotte Brontë özvegye, Arthur Bell Nicholls állított össze. A hat Brontë-gyerek közül Charlotte élt a leghosszabb ideig, de ő is nagyon fiatalon halt meg 1855-ben, mindössze 38 éves volt. A férje 1895-ben eladta a fennmaradt Brontë-kéziratok többségét egy Thomas James Wise nevű hírhedt bibliofilnek és irodalmi hamisítónak. Tőle vásároltak meg később néhány igazán ritka darabot a Law-fivérek, Alfred és William Law, akik híres gyűjtők hírében álltak, és amúgy nem messze a Brontë-háztól nőttek fel. A szerzeményeik között voltak Emily Brontë verseinek kéziratai, és A History of British Birds című kötet családi példánya, amely bekerült a Jane Eyre-be is:

"Megint a könyvbe mélyedtem - Bewick műve volt: Anglia madárvilága. A nyomtatott szöveggel általában édeskeveset törődtem, de volt néhány bevezető oldal, amely gyermeki képzeletemet is megragadta. Különösen azok a részek érdekeltek, amelyek a tengeri madarak lakóhelyeivel foglalkoztak: a "magányos sziklákkal és hegyfokokkal", ahol csak madarak tanyáznak, azután Norvégia partvidékével, amelynek déli nyúlványait szigetek tömege veszi körül, a Nordkapp szirtfokával (...)"

A gyűjteményt a Law-fivérek unokaöccse, Alfred Law örökölte, és miután ő 1939-ben elhunyt, a könyvtár sokáig elérhetetlen volt még a szakmabeliek számára is, az elmúlt évtizedekben csak egy-két kutató részesült abban a szerencsében, hogy vethetett egy-egy pillantást az anyagra. Utóbbi több mint 500 kéziratot, első kiadásokat és leveleket tartalmaz, és aki igazán szerencsés és pénze is van rá, az júliusban meg is szerezhet ezek közül párat - a Sotheby’s ekkor ugyanis aukcióra bocsátja a ritkaságokat.

Hírlevél feliratkozás

A gyűjtemény egyik páratlan darabja Emily Brontë 29 versének kézirata, melynek értékét 800 ezer és 1,2 millió font közé teszik. Szakértők szerint azért is jelentős ez a gyűjtemény, mivel Emily Brontë szinte semmit nem hagyott maga után - megírta az Üvöltő szeleket, de azonkívül még egy levelet sem találni a hagyatékában.

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Online árveréssel mentenék meg az utolsó független fehérorosz kiadót

...
Hírek

Árverésre kerül William Faulkner Nobel-díja

...
Hírek

Kiss Tibor Noé tanodás gyerekeket segítene a legújabb licitjével

Április 11-ig lehet licitálni Kiss Tibor Noé fotójára, valamint az ahhoz tartozó minikötetre - utóbbiban a Beláthatatlan táj Dorka-szólama olvasható tovább, és tíz prózavers található benne. A bevételt az író jótékony célra ajánlotta fel.

2021 legjobb könyvei
...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 10-1.

...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 20-11.

...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 30-21.

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli meseregény lett január könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbnek talál. Január kiemelt könyve A Zúzmaraszív folytatása lett.

...
Kritika

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

175 éve született Mikszáth Kálmán író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő. Egyik leghíresebb műve a Szent Péter esernyője, amelyet kötelező vagy ajánlott olvasmánynak rendszeresen feladnak a magyartanárok is. Az évforduló alkalmából újraolvastuk.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

Hírek
...
Hírek

Meghalt Kabdebó Lóránt irodalomtörténész

...
Hírek

Titokzatos könyvszobrok bukkantak fel egy skót könyvtárban, és a történetnek nincs vége

...
Hírek

Mégis börtönbe megy a brit neonáci, akivel Jane Austent olvastatott a bíró

...
Szórakozás

A Lucius Malfoyt alakító Jason Isaacs elárulta, miért támogatja tovább Rowlingot

...
Szórakozás

A kávéházak világába vezet a Frici& Aranka - itt az előzetes!

...
Hírek

Kemény István gondolt rá, hogy Goethe Esterházynak szóló dedikációjával kéne megnyitni a könyvtárat

...
Beleolvasó

A V-2 a szabotázs és a kémkedés regénye a náci rakétatámadások árnyékában

...
Hírek

Petőfi eredeti verseit, leveleit is elérhetővé teszi online a Petőfi Irodalmi Múzeum

...
Gyerekirodalom

Szabad szerelmesnek lenni, ha az ember gyászol?