Emily Brontë kézírásos verseire is lehet licitálni a nyáron

Emily Brontë kézírásos verseire is lehet licitálni a nyáron

Elveszett könyvtár - ezen a néven hirdetett árverést a Sotheby’s, az aukción pedig olyan ritkaságokra lehet majd licitálni, mint Emily Brontë verse, vagy annak a madárkönyvnek a családi példánya, amelyet még a Jane Eyre-be is beleírt Charlotte Brontë.

ro | 2021. május 26. |

Közel száz évig nem láthatta a nagyközönség azt a ritka könyvekből és kéziratokból álló gyűjteményt, amelyet eredetileg Charlotte Brontë özvegye, Arthur Bell Nicholls állított össze. A hat Brontë-gyerek közül Charlotte élt a leghosszabb ideig, de ő is nagyon fiatalon halt meg 1855-ben, mindössze 38 éves volt. A férje 1895-ben eladta a fennmaradt Brontë-kéziratok többségét egy Thomas James Wise nevű hírhedt bibliofilnek és irodalmi hamisítónak. Tőle vásároltak meg később néhány igazán ritka darabot a Law-fivérek, Alfred és William Law, akik híres gyűjtők hírében álltak, és amúgy nem messze a Brontë-háztól nőttek fel. A szerzeményeik között voltak Emily Brontë verseinek kéziratai, és A History of British Birds című kötet családi példánya, amely bekerült a Jane Eyre-be is:

"Megint a könyvbe mélyedtem - Bewick műve volt: Anglia madárvilága. A nyomtatott szöveggel általában édeskeveset törődtem, de volt néhány bevezető oldal, amely gyermeki képzeletemet is megragadta. Különösen azok a részek érdekeltek, amelyek a tengeri madarak lakóhelyeivel foglalkoztak: a "magányos sziklákkal és hegyfokokkal", ahol csak madarak tanyáznak, azután Norvégia partvidékével, amelynek déli nyúlványait szigetek tömege veszi körül, a Nordkapp szirtfokával (...)"

A gyűjteményt a Law-fivérek unokaöccse, Alfred Law örökölte, és miután ő 1939-ben elhunyt, a könyvtár sokáig elérhetetlen volt még a szakmabeliek számára is, az elmúlt évtizedekben csak egy-két kutató részesült abban a szerencsében, hogy vethetett egy-egy pillantást az anyagra. Utóbbi több mint 500 kéziratot, első kiadásokat és leveleket tartalmaz, és aki igazán szerencsés és pénze is van rá, az júliusban meg is szerezhet ezek közül párat - a Sotheby’s ekkor ugyanis aukcióra bocsátja a ritkaságokat.

Hírlevél feliratkozás

A gyűjtemény egyik páratlan darabja Emily Brontë 29 versének kézirata, melynek értékét 800 ezer és 1,2 millió font közé teszik. Szakértők szerint azért is jelentős ez a gyűjtemény, mivel Emily Brontë szinte semmit nem hagyott maga után - megírta az Üvöltő szeleket, de azonkívül még egy levelet sem találni a hagyatékában.

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Online árveréssel mentenék meg az utolsó független fehérorosz kiadót

...
Hírek

Árverésre kerül William Faulkner Nobel-díja

...
Hírek

Kiss Tibor Noé tanodás gyerekeket segítene a legújabb licitjével

Április 11-ig lehet licitálni Kiss Tibor Noé fotójára, valamint az ahhoz tartozó minikötetre - utóbbiban a Beláthatatlan táj Dorka-szólama olvasható tovább, és tíz prózavers található benne. A bevételt az író jótékony célra ajánlotta fel.

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Mit jelent átélni a vetélést?

...
Könyvtavasz

A gyász időszakában is ránk találhat a szerelem

...
Könyvtavasz

Egy kis örmény faluban a háborús tragédiákat a hétköznapi örömök ellensúlyozzák

...
Könyvtavasz

Ilyen a középkorúak elviselhetetlen felnőttsége a norvég szerző szerint

...
Könyvtavasz

Őszinte, giccsmentes női erő: ez a Borikönyv

...
Könyvtavasz

15 miniszterelnök szolgált az uralkodása alatt – II. Erzsébet páratlan életútja

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Lakatos István Dobozvárosa közösségi finanszírozásban jelenhet meg újra

2011-ben jelent meg a Lencsilány alkotójának, Lakatos Istvánnak az első regénye, a Dobozváros, amit Év Gyermekkönyve-díjjal ismertek el, több helyen általános iskolai tananyag lett, ám hamar elfogyott a boltok polcairól. Most viszont újra megjelenhet, mégpedig az olvasók segítségével.

...
Gyerekirodalom

Sárkányok, vulkánok, Charles Darwin és egy bátor kis hajósinas

A Darwin sárkányai igazi kalandregény, vulkánokkal, hajótöréssel, váratlan fordulatokkal, de ami ennél is fontosabb, hogy a kötet nagy súlyt fektet az állatok iránti szeretetre és felelősségvállalásra is.

...
Gyerekirodalom

A Savanyúleves bástyától a Denevérmúzeumig - Ezekkel a gyerekkönyvekkel fedezd fel a várost!

Milyen titkokat rejt egy város? És hogyan tudjuk mindezeket egy gyerekkel felfedezni? A városlátogatásoknak nem feltétlenül kell nyafogásba fulladniuk, különösen akkor nem, ha egy könyv már jó előre megalapozza az érdekődést. Három olyan sorozatot szedtünk össze, amelyek abban segítenek, hogy egy városba tett kirándulás a gyerekek számára is élvezetes, emlékezetes és játékos legyen.

Hírek
...
Hírek

Mutasd meg a fotóiddal Nádas Péter Budapestjét!

...
Hírek

Végre magyarul is megjelenik Paul Auster első sikerkönyve

...
Hírek

Meghalt David McCullough kétszeres Pulitzer-díjas amerikai író

...
Hírek

Musical készül Frida Kahlo életéről

...
Hírek

Könyvesblokk: John le Carré utolsó könyvétől a semmittevés forradalmáig

...
Gyerekirodalom

Ebben a mesében a boldogság tényleg eladó, és különböző kiszerelésekben kapható

...
Szórakozás

Jön a Szemtől szemben 2. – könyvben írta meg a legendás film folytatását a rendező

...
Szórakozás

Toldi, a magyar szuperhős - októberben kerül mozikba Jankovics Marcell utolsó alkotása

...
Nagy

5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról

...
Hírek

PEN Translates: Tóth Krisztina Vonalkódja is a kiválasztottak között

...
Szórakozás

Rájátszás, Kollár-Klemencz, Saiid - Koncertekkel, izgalmas zenei programokkal vár a zalai Margó

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága