Bruce Willis felesége könyvet ír a demencia gondozásáról

Bruce Willis felesége könyvet ír a demencia gondozásáról

Emma Heming Willis egyelőre még cím nélküli könyve 2025-ben jelenik meg, és azoknak kíván segíteni, akik magukra maradnak a diagnózis után, és egy demenciában szenvedő hozzátartozójukat kell ápolniuk.

ko | 2024. február 06. |

A tervezett könyvben a férje gondozójaként szerzett tapasztalatairól fog beszámolni, és a tervek szerint „átgondolt és inspiráló útmutatót kínál azoknak, akik akik támogatást keresnek, miközben egy szerettük a demenciával küzd”.

„Sok ember először az orvosi rendelőben hall erről a betegségről” – mondta Heming. „Szerintem nagyon fontos, hogy az információkat hogyan közlik az orvosok a pácienssel és a hozzátartozókkal. Elengedhetetlen, hogy a betegséggel kapcsolatos források és információk könnyen elérhetőek legyenek. Tudom, hogy a tapasztalataim nem egyedülállóak, több érintettel beszéltem; történeteink sajnos hasonlóak. Mi is szinte forrás és támogatás nélkül hagytuk el a rendelőt,

egy olyan diagnózissal, amelynek még a nevét is alig tudtam kimondani.”

Bruce Willis állapotát először 2022 márciusában hozták nyilvánosságra, amikor a családja bejelentette, hogy visszavonul a színészettől afáziája miatt, amely egy beszédproblémákat okozó rendellenesség. Egy évvel később közölték, hogy a színésznél frontotemporális demenciát diagnosztizáltak.

2050-re hazánkban is vezető halálozási okká válhatnak a demenciát okozó betegségek
2050-re hazánkban is vezető halálozási okká válhatnak a demenciát okozó betegségek
Tovább olvasok

A National Institute on Aging szerint a betegség tünetei közé tartoznak az érzelmi és kommunikációs nehézségek, a gyaloglással kapcsolatos problémák. Amikor nyilvánosságra hozták Willis diagnózisát, azok a színészek és rendezők, akik vele dolgoztak, elmondták, hogy többször hangot adtak a színész kognitív állapotával kapcsolatos aggodalmuknaknak, mert látták, hogy nehezen emlékezett a párbeszédekre, sokszor át kellett írni, le kellett rövidíteni a szövegét, és a forgatási napjait is rövidíteni kellett. Willis 2021-ben a legrosszabb színészi teljesítményért Arany Málna díjat is kapott, melyet később, diagnózisa ismeretében visszavontak a szervezők. 

Szeptemberben Heming Willis lett a színész fő gondozója, és akkor elmondta, nem igazán lehet tudni, hogy a 68 éves férfi teljesen megértette-e a diagnózist. Most hétfőn viszont arról beszélt, hogy reménytelibben látja a helyzetet, mint a diagnosztizáláskor, mert már sokkal jobban érti ezt a betegséget, ráadásul egy hihetetlenül támogató közösség tagja is lett. Abban bízik, hogy a reflektorfényt felhasználva segíthet másokon, elsősorban azokon, akiknek gondozniuk kell társukat, és megkapják az életüket megváltoztató diagnózist. „Tudniuk kell, hogy nincsenek egyedül, van támogatás, sőt remény is” tette hozzá.

(Guardian)

Kapcsolódó cikkek
...
Zöld

2050-re hazánkban is vezető halálozási okká válhatnak a demenciát okozó betegségek

Néhány évtizeden belül megtriplázódik a demens emberek száma, ráadásul a demencia a családtagokat is erősebben érinti más betegségeknél. Könyvek hírek mellé.

...
Kritika

Anya és lánya toxikus kapcsolatát a demencia teszi még bonyolultabbá

Az indiai származású amerikai író, Avni Doshi első kötete egy nagyon összetett és ellentmondásos anya-lánya kapcsolatot állít a középpontba, melyben egy harmincas éveiben járó nő és demenciával diagnosztizált édesanyja próbálnak meg valamit kezdeni közös múltjukkal, elszivárgó emlékeikkel és a szeretet és gyűlölet között mozgó érzelmeikkel. Az Égett cukor a hét könyve. 

...
Hírek

Gabriel García Márqueztől a legfőbb munkaeszközét vette el a demencia

Idén nyáron jelent meg Rodrigo García új memoárja, a Farewell to Gabo and Mercedes (~Búcsú Gabótól és Mercedestől), amelyben Gabriel García Márquez fia édesapja egyre súlyosbodó betegségéről, majd haláláról írt.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Hírek
...
Hírek

Új Bukowski-novelláskötet jelenik meg magyarul

...
Szórakozás

Megvan, mikor érkezik az új Harry Potter sorozat és a Trónok harca második spinoffja

...
Gyerekirodalom

Derűs és hasznos könyvecske ad tanácsot, mit csinálj, ha szembejön egy medve

...
Panodyssey

Sandra-Tóth Renáta: Konstanciák / Kvintesszencia / Fölösleges vegyérték

...
Beleolvasó

Orwell világhírű utópiája női nézőpontból talán még kegyetlenebb

...
Hírek

A Watchmen színezője és a Sárkányok háza színésze is itt lesz a Budapest Comic Conon

...
Szórakozás

„Én vagyok a Marvel-Jézus” – itt a Deadpool & Rozsomák szinkronos előzetese

...
Zöld

Darwin bele sem olvasott a neki dedikált Marx-kötetbe

...
Nagy

Szabad ember volt és nagy író – Erich Kästner 125

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Navalnij halála az elnökválasztás előtt szembesít az orosz valósággal

9+1 kötet gyűjtöttünk össze az elmúlt évek megjelenései közül, amelyek segítségével jobban megértheted a putyini Oroszországot. Az alábbi listában találsz az orosz jelenről készült podcasteket is, több könyvbe pedig beleolvashatsz.

...
Nagy

Navalnij az utolsó lélegzetéig Putyin legelszántabb kritikusa maradt

A világ első számú orosz ellenzéki politikusa volt, aki az ellene indított különféle támadások dacára, még a börtönben sem adta fel az azért folytatott harcot, hogy Oroszországban újra szabad lehessen a sajtó és a közélet. Portré.

...
Nagy

Oravecz Imre: Az öregségnek nincs helye a modern társadalomban

Az emlékezés, a naplóírás, az öregedés, Márai, Steinbeck és az alkotáshoz szükséges magány is szóba kerültek Oravecz Imre most megjelent Alkonynapló című kötetének bemutatóján. Beszámoló.

...
Nagy

„Az igazi zene a tánc” – ezeket a versköteteket várjuk 2024 első felében

A világirodalmi megjelenéseket, a gyerek- és ifjúsági köteteket, illetve a hazai prózatermést szemléző összeállításaink után ezúttal a 2024 első felében várható legfontosabb verseskönyveket mutatjuk meg.

...
Nagy

Lehet valaki jó író attól, hogy nyilas? – Nyirő József élete, utóélete és műveinek megítélése

A székely nép krónikása, kiugrott pap, Szálasi propagandistája, a két világháború közötti időszak fontos prózaírója, emigrációban elhunyt „temetetlen halott”. Ki volt, és főként milyen író volt Nyirő József?

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

Szerzőink

...
Vass Norbert

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

...
Valuska László

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...
sa

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán