2050-re hazánkban is vezető halálozási okká válhatnak a demenciát okozó betegségek
ki

2050-re hazánkban is vezető halálozási okká válhatnak a demenciát okozó betegségek

demencia alzheimer-kór könyvek hírek mellé felejtés emlékezet szellemi_hanyatlás

Kutatók azt valószínűsítik, hogy a világon 2050-re gyakorlatilag megtriplázódik a demenciában szenvedők száma, és addigra Magyarországon is első helyre kerülhetnek a halálozási listán a demenciát okozó betegségek – írja a hvg360. A demenciát nemcsak megélni nehéz, a demens betegek hatalmas terhet rónak az egészségügyre és a hozzátartozókra is. Könyvek hírek mellé.

Mint a cikk írja, hazánkban a becslések szerint jelenleg mintegy 250 ezer demenciával diagnosztizált ember él (ez az esetek háromnegyedében Alzheimer-kórt jelent), viszont mivel ez az állapot a családtagokat is erősen érinti, valójában akár egymillió ember, vagyis minden tizedik magyar kapcsolatban áll a demenciával. A demencia olyan betegségek gyűjtőfogalma, melyek során az agyban található idegsejtek funkciója károsodik és emiatt a demens emberek fokozatosan képtelenné válnak a leghétköznapibb tevékenységek végrehajtására, miközben egyre rohamosabban romlik a memóriájuk is. A legismertebb ilyen betegség az Alzheimer-kór, de a stroke, illetve más súlyos betegségek, sérülések is növelik a demencia kockázatát. A cikk kiemeli, hogy a nem megfelelő életmód és táplálkozás, a környezet, a magány vagy akár az alacsonyabb iskolai végzettség is növelheti az esélyét annak, hogy kinél alakul ki nagyobb eséllyel a demencia, majd számos tippet sorol fel arra, hogyan lehet csökkenteni a kockázatot. Annál is inkább, mert a demencia első jelei a közhiedelemmel ellentétben akár 65 éves kortól jelentkezhetnek.

Mi ezúttal olyan szépirodalmi és nonfiction köteteket ajánlunk, melyek segítenek megérteni a demenciát és együtt élni vele.

Scott A. Small: Felejtés – A nem emlékezés jótékony hatásai

scott a. small
Felejtés - A nem emlékezés jótékony hatásai
Ford. Hegedűs Péter, Park, 2023, 254 oldal
-

Small a New York-i Columbia Egyetem Alzheimer-központjának vezetője, neurológus-agykutató, az Alzheimer és a kognitív öregedés szakértője, aki emellett praktizál is. Könyvében (itt írtunk róla) az orvostudomány friss és paradigmaváltó tudását adja át arról, hogy a felejtés egy határig nagyon is normális, és alapja az egészséges testi, lelki, valamint társadalmi működésünknek, de még a kreativitásunknak is. A kötet olvasmányos és szórakoztató, de minden lényeges információt alaposan alátámasztva ad át. A szerzővel interjút is készítettünk.

Dr. Sanjay Gupta: Tartsd élesen az elméd!

Dr. sanjay gupta
Tartsd élesen az elméd!
Ford. Mohai Szilvia, Édesvíz, 2021, 380 oldal
-

A könyv alcíme: a demencia nem elkerülhetetlen. Az idegsebész szerző szerint az agyunk „egy olyan szerv, amely igenis megerősödhet, ahogyan idősödünk”, és a szellemi hanyatlást lehet késleltetni. Gupta azoknak az élvonalbeli kutatásoknak eredményeit foglalja össze, amelyek segítségével megóvhatjuk és fejleszthetjük agyunk egészségét, illetve megőrizhetjük kognitív képességeinket. Megismerteti velünk a megfelelő agyműködés megóvásához és annak fejlesztéséhez szükséges öt alappillért, és összefoglalja az agyműködési zavarokkal kapcsolatos legfontosabb információkat, kérdéseket, különösen az Alzheimer-kórról. Segít felvértezni az olvasót mindezek ellen, és egészségesnek maradni még akkor is, ha épp a szellemi leépülésben szenvedő házastársunkat ápoljuk. Egy személyre szabott, 12 hetes programot is kapunk, amelynek gyakorlati tanácsait követve napról napra egyre élesebbé tehetjük az elménket.

Szűcs Teri: Visszatért hozzám az emlékezet – Demencia és Óperencia

szűcs teri
Visszatért hozzám az emlékezet - Demencia és Óperencia
Magvető, 2024, 168 oldal
-

Bárkit érinthet, mégis minden történet másmilyen: ez a könyv a demenciáról és az otthonápolás mindennapjairól, a felejtésről és az emlékezésről szól. Szűcs Teri akkor kezdte írni feljegyzéseit, amikor az édesanyjánál demenciát diagnosztizáltak. A naplójegyzetek és esszék azonban soha nem csak magántermészetű vallomások, hanem egy közös emlékezet megteremtésére tett kísérletek is. Ez a könyv újraírja a demenciával élő ember emlékeit: a leningrádi fiatalkor, a zsidó, szovjet és magyar identitások határain kibomló élettörténet megejtő szépséggel rajzolódik ki, miközben a könyv érzékeny látlelet az otthonápolás jelenlegi nehézségeiről és lehetőségeiről, embert próbáló és felemelő napjairól, törékeny egyensúlyáról is. Várható megjelenés: március 12.

Avni Doshi: Égett cukor

avni doshi
Égett cukor
Ford. Nagy Mónika Zsuzsanna, Park, 2023, 325 oldal
-

Az indiai származású amerikai író, Avni Doshi első kötete tavaly a hét könyve is volt nálunk. A regény egy nagyon összetett és ellentmondásos anya-lánya kapcsolatot állít a középpontba. Az India nyugati részén fekvő Púne városának párás, forró klímája kiváló hátteret ad annak a toxikus, fojtogató viszonynak a bemutatásához, melyben egy harmincas éveiben járó nő és demenciával diagnosztizált édesanyja próbálnak meg valamit kezdeni egymással. A gyűlölet és a szeretet szétszálazhatatlanul összefonódnak, a múlt sérelmei, az emlékezés, illetve az emlékezésre való képtelenség pedig tovább bonyolítják az egyébként is problémás viszonyt, melyben az anya és a lány egyaránt a belső békéjét, a másik szeretetét és önmagát keresi.

Juhász Ágnes: Demencia-szakápolás

juhász ágnes
Demencia-szakápolás
Balassi, 2018, 240 oldal
-

A demens betegek, különösen azok, akik már előrehaladottabb állapotban vannak, állandó figyelmet követelnek, gondozásukat meg kell tanulni, akkor is, ha otthon ápolják őket a családtagjaik. A könyv szerzője diplomás ápoló, demenciaspecialista, demencia-szakápoló, 2007 óta foglalkozik ilyen betegekkel. De olyan workshopokat is tart, ahol segít a résztvevőknek abban, hogy átélhessék, saját bőrükön megtapasztalva érezhessék azt, amit egy demenciával élő ember érez a nap 24 órájában. A kötet egyértelműsíti a demens emberek ápolásához szükséges technikákat és konkrét, a gyakorlatban hatékonyan alkalmazható, praktikus válaszokat ad a felmerülő kérdésekre.

Címlapfotó: أخٌ‌في‌الله / Unsplash