Boris Johnson első napján brit miniszterelnökként - fotó: 10 Downing Street - konyvesmagazin.hu

Boris Johnson memoárja olyan lesz, „mint egy üveg felrázott pezsgő”

A volt brit miniszterelnök, Boris Johnson memoárja az ígéret szerint tele lesz jó sztorikkal a hivatali idejéből.

ki | 2024. június 21. |

Ősszel jelenik meg a volt brit miniszterelnök, Boris Johnson memoárja – közölte kiadója, a HarperCollins. Az Unleashed (kb. Elszabadulva) című kötetben Johnson azt a 2019 júliusától 2022 szeptemberéig tartó időszakot meséli el saját szemszögéből, amíg az Egyesült Királyság kormányfője volt.

Johnson nem fogja vissza magát

A könyvben szó lesz a meghozott nagy politikai döntésekről, arról, hogy Johnson majdnem meghalt Covidban, és arról is, hogyan birkózott meg kormánya a tüntetésekkel és a bűnözéssel. Központi gondolata, hogy a politikus meg van győződve arról: az Egyesült Királyság „rendkívüli ország, amelynek rendkívüli jövője kell, hogy legyen”.

Johnson azt nyilatkozta, megtisztelve érzi magát, hogy kiadják visszaemlékezéseit arról a hatalmas átrendeződésről, ami az elmúlt 15 évben zajlott az Egyesült Királyság politikájában, „és arról, hogy mi állhat még előttünk”. Úgy fogalmazott: „Készüljetek fel tehát arra, hogy

a Nagy-Britannia jövőjéről szóló gondolataim úgy robbannak majd szét a könyvpiacon, mint egy jól felrázott üveg pezsgő”.

A kiadó állítása szerint a memoár „olvastatja magát, csordultig van komoly elmélkedéssel a hivatali idejéről, de karizmatikus, védjegyének számító szellemességgel, élénk nyelvhasználattal íródott és bővelkedik a sztorikban”.

Mielőtt miniszterelnökké vált, Boris Johnson volt külügyminiszter, London polgármestere, illetve kországgyűlési képviselő is a toryk, vagyis a konzervatív párt színeiben.

A politikusnak ez a 12. könyve: korábban írt már regényt, de tényirodalmat is, például az ókori Rómáról és Winston Churchillről is. Utóbbiban elég félreérthetetlen módon hasonlította magát Churchillhez.

(People, fotó: brit miniszterelnöki hivatal)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A rókaságról írt nemrég könyvet Szlovákia legnépszerűbb politikusa

A Progresszív Szlovákia magyar származású listavezetője kapta a legtöbb szavazatot a szlovákiai EP-választáson. A közgazdász végzettségű politikusnak tavaly magyarul is megjelent a Mindentudók kézikönyve című tudománynépszerűsítő könyve.

...
Nagy

„Miért kéne egy írónak apolitikusnak lennie?” – színészek és rendezők Csurka István drámáiról

90 éve született Csurka István. Ebből az alkalomból olyan színészekkel és rendezőkkel beszélgettünk, akik szerepeltek a színdarabjaiban és/vagy rendeztek tőle valamit. Andrási Attila, Koncz Gábor és Szilágyi Tibor válaszai.

...
Nagy

Pető Andrea: Senki sem lehet apolitikus

A politika a mindennapjaink része attól kezdve, hogy reggel kinyitjuk a szemünket és levegőt veszünk, és az a levegő szennyezett, odáig, hogy a boltban mit veszünk és milyen áron - vallja Pető Andrea társadalomtörténész, aki a háborús nemi erőszak kutatásával szerzett nevet magának itthon és nemzetközi szinten is. A Túl a plafonon utolsó adásában beszélgettünk vele, a fontos állításokat pontokba szedtük.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

Hírek
...
Beleolvasó

Cecelia Ahern főhőse belelát mások lelkébe, de magát nem találja – Olvass bele!

...
Beleolvasó

Budapest polgármestere vagy Horthy rúgott először focilabdába hazánkban?

...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

...
Nagy

Márquez boncolt, most 600 oldalon mutatják be rajongását az orvoslás iránt

...
Hírek

Jón Kalman Stefánsson lesz a Könyvfesztivál díszvendége

...
Hírek

Letartóztatták az amerikai bestsellerírót, miután gyerekpornót talált nála a rendőrség

Olvass!
...
Beleolvasó

Amikor a fiú zavaró tényezővé válik az apa szemében – Olvass bele a Kis világok című regénybe!

Caleb Azumah Nelson egy Londonban élő, ghánai-brit fiú érzékeny, zenével és ízekkel teli felnövéstörténetét írta meg. Most elolvashatsz belőle egy részletet.

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

Nancy Fraser instant klasszikus könyvében bemutatja, hogyan vezetett a falánk kapitalizmus a világunkat megmérgező, igazságtalanságokból fakadó sokféle krízisért. Most elolvashatsz egy részletet a kötetből.

...
Beleolvasó

A Gucci-örökös végre elmondja az igazságot apja meggyilkolásáról – Olvass bele!

Allegra Gucci évekig némán hallgatta a családjáról szóló különféle, igazságot nélkülöző pletykákat. A hollywoodi film aztán annyira felháborította, hogy megírta saját igazságát a botrányos történetről. Mutatunk egy részletet a könyvéből.

A hét könyve
Kritika
Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?
...
Nagy

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

Ez is eljött: a cikk, amiben lebeszélünk a könyvkiadásról.