Bödőcs szipogó kérvényezője sosem nyúlt le uniós forrásokat

Bödőcs szipogó kérvényezője sosem nyúlt le uniós forrásokat

Örkényi groteszket és gogoli abszurdot idéző videó készült Bödőcs Tibor Magántüsszentés című írása alapján.

vn | 2024. április 26. |

A Zsigmond Dániel által rendezett, A kérvény című kisfilmben feltűnik a szerző, Bödőcs Tibor is, a két főszereplő azonban az egyaránt briliáns Csákányi Eszter és Znamenák István. A történet a Pírmszámok hóesésben olvasóinak ismerős lehet, a helyszín egy neonnal világított sóhivatal, a tér szűk, az iktatásra váró akta végtelen, a feszültség pedig másodpercről másodpercre nő.

 

Bödőcs témája mi magunk vagyunk

Az idén nyáron a zalai Margófeszten is fellépő Bödőcs Tibor legutóbbi kötete, a 2023-ban megjelent Prímszámok hóesésben tavaly a hét könyve is volt nálunk, akkor a következőket írtuk a kötetről: „A Prímszámok hóesésben a szerző műfajmeghatározása szerint miniatűröket tartalmaz, a figyelemgazdaság alaptechnikái működtetik, elkapja a tekintetet és nem engedi el:

rövid szövegek, kisebb és nagyobb élethelyzetekről, történelemről, filozófusokról, drámákról, ismerős és ismeretlen személyekről olvashatsz, minden esetben szórakozol.

Persze másokon, és mivel se vége, se hossza a miniatűröknek, telítődik az agyad, de csak fogyasztasz, és észre sem veszed, hogy ez a könyv rólad szól. Nem néző vagy, hanem a téma maga. Végtelen scrollozgatások Bödőcs agyában, ez a Prímszámok hóesésben.”

Scrollozgatni Bödőcs agyában
Scrollozgatni Bödőcs agyában

Ha Bödőcs Tibornak TikTok-csatornája lenne, akkor az olyan lenne, mint új könyve, a miniatűröket tartalmazó Prímszámok hóesésben: ötletekkel, poénokkal teli sűrű tartalomfolyam, ami ósdi módon a vizuális történetmesélés helyett még mindig a szöveget helyezi az előtérbe. Kritika.

Tovább olvasok

Novellákból kisfilmek

Bödőcs csatornáján egyébként nem ez az első kisfilm, a tanárok szomorú helyzetéről, illetve említett kötetének Félreértés című miniatűrjéhez is készített rövid animációt Gróf Balázs, Mucsi Zoltán és Scherer Péter közreműködésével. Márciusban pedig egy rendhagyó Oscar-átadót ismerhettünk meg Thuróczy Szabolcs főszereplésével.

Nyitókép: YouTube

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bödőcs kisfilmjében Thuróczy bazdmegelve veszi át az Oscart

A Bödőcs-rajongók ismét ütős kisfilmet kaptak, melyben Thuróczy Szabolcs veszi át a képzeletbeli Oscar-díjat. 

...
Hírek

Ilyen, amikor Bödőcsnél bazilikát kap a megrendelő nyári konyha helyett

Gróf Balázs készített animációt Bödőcs Tibor legújabb könyvének egyik jelenetéből, Mucsi Zoltán és Scherer Péter közreműködésével.

...
Nagy

Bödőcs: A Švejk befejezhetetlen, éppen Ukrajnában és Gázában folytatják

Interjút adott a 24.hu-nak Bödőcs Tibor. Az őszi Margón bemutatott Prímszámok hóesésben című friss köteten kívül a beszélgetésben szó esett irodalmi nyolcezresek megmászásáról, és arról is, hogy végzi a japán táncolóegér, amikor átveszik a kisállatboltot a hentesek.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

A hét könyve
Kritika
Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

A megosztó pszichiáter, Dr. Csernus Imre bemutatta hamarosan megjelenő új kötetét, melyben azt próbálja megfejteni, mit jelent ma magyarnak lenni.

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Halálos titok a varázskönyvtár mélyén? Emma Törzs sikerfantasyjét dolgozza fel az Outlander producere

A magyar származású amerikai író debütáló fantasyjét az Amazonnál adaptálják, és az Outlander-rajongók biztosak lehetnek benne, hogy jó kezekbe került.

...
Szórakozás

Harry Potter-kritikájával bántotta meg a rajongókat Gary Oldman, most menteni próbálja a helyzetet

Tegye fel a kezét, akinek Sirius Black volt az egyik kedvenc karaktere a Harry Potter-regényekben és filmekben egyaránt. És ki ütközött meg Gary Oldman kritikáján?

...
Szórakozás

Itt az első videó Liam Hemsworth-ről Geraltként a Vaják 4. évadában

Ha hunyorítunk, akkor a parókás Liam Hemsworth-öt nem nehéz összetéveszteni a szerepet korábban alakító Henry Cavillel.