Bob Dylan végre elmondta, mit gondol a Nobel-díjáról

.konyvesblog. | 2016. október 29. |

(Kép forrása)

Két és fél héttel azután, hogy Bob Dylan megkapta az egyik legjelentősebb irodalmi díjat, a Nobelt, végre érdemben is reagált rá. A Telegraph interjúzott vele a közelgő londoni koncertje miatt, és persze rákérdeztek arra is, hogy elmegy-e a decemberi stockholmi díjátadóra. „Feltétlenül – ha tudok” – válaszolta az amerikai énekes-dalszerző. Dylan az interjúban beszélt arról is, hogy nagyon örült a díjnak – mindennek pedig csak azért van jelentősége, mert eddig mélységesen hallgatott róla, se a koncertjein nem ejtett szót róla, és a honlapján sem jelent meg róla információ vagy reakció –, és saját bevallása szerint alig tudta elhinni, hogy megkapta a Nobelt. „Elképesztő, hihetetlen” – ismerte el. Ehhez képest a Svéd Királyi Akadémia hiába próbálta telefonon, emailen elérni Dylant, így egészen mostanáig abban sem lehettek biztosak, hogy 2016 díjazottja részt vesz-e a díjátadó ceremónián. Amikor a Telegraph azt firtatta, hogy miért hallgatott eddig, Dylan csak annyit mondott: „Nos, most itt vagyok”.

A Nobel-bejelentést követően a Svéd Királyi Akadémia titkára, Sara Darius Homéroszhoz és Szapphóhoz hasonlította Dylan művészetét. Dylan most elismerte, hogy bizonyos dalaiban (Blind Willie, The Ballad of Hollis Brown, Joey, A Hard Rain, Hurricane) lehetnek „homéroszi értékek”, ugyanakkor a művei értékelését és elemzését meghagyja másoknak.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.