Ha Bill Gates-ra hallgatsz, ezeket a könyveket olvasod a nyáron

.konyvesblog. | 2018. május 24. |

Lassan hagyománnyá válik, hogy a nyár közeledtével Bill Gates megosztja, milyen könyveket ajánl a nyárra (a tavalyi listáját ITT találjátok). A honlapján azt írja, hogy az elmúlt időszakban is egy csomó klassz könyvet olvasott, és amikor a legújabb ötös listát összeállította, akkor jött rá, hogy az azon szereplő könyvek egy része igazán nagy kérdéseket érint: például mi motivál egy zsenit? Miért történnek rossz dolgok a jó emberekkel? Honnan ered az emberiség, és merre tartunk tulajdonképpen?

Íme, a lista:

Walter Isaacson: Leonardo da Vinci. Szerinte Leonardo az egyik leglenyűgözőbb ember volt, aki valaha élt. Habár napjainkban főként festőként ismerik a nevét, de az emberi anatómiától kezdve a színházig nagyon sok minden érdekelte, és Isaacson a könyvében épp azt próbálta megfejteni, mi tette olyan kivételessé Leonardót.

Kate Bowler: Everything Happens for a Reason and Other Lies I’ve Loved. Amikor Bowlert előrehaladott rákbetegséggel diagnosztizálták, az okokra próbált választ találni, hogy miért történt meg vele mindez. Gates szerint az eredmény egy szívfacsaró, mégis vicces memoár lett a hitről, valamint arról, hogyan kezelhetjük a saját halandóságunkat.

George Saunders: Lincoln és a bardo. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert ez a regény nem olyan rég a hét könyve volt nálunk. Gates most azt mondja, hogy azt hitte, már mindent tud Abraham Lincolnról, de Saunders regénye miatt újra kellett gondolnia bizonyos dolgokat. A regény történelmi tényeket fantasztikus elemekkel vegyít, és némi fogalmat ad arról, mennyire lesújthatta Lincolnt a fia elvesztése. Gates szerint egy olyan magával ragadó, többértelmű könyvről van szó, melyet az ember, ha kiolvasta, azonnal meg akar beszélni egy barátjával.

David Christian: Origin Story: A Big History of Everything. A könyv az ősrobbanástól a jelenkor összetett társadalmáig meséli el az univerzum történetét. Gates szerint ha valaki nem olvasta Christian Big History című könyvét (gyorstalpalónak itt egy 18 perces TED-videó), akkor az Origin Story szuper bevezetés a témába.

Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Rosling Ronnlund: Factfulness. Gates a megjelenése óta nagyon ajánlja ezt a könyvet, amely alapvető igazságok megértésére tanít, és új keretet kínál ahhoz, ahogyan ma a világról gondolkodunk. Gates nem is titkolja a rajongását, azt mondja, ez az egyik legjobb könyv, amit valaha olvasott.