Az író, aki a legbátrabb kérdéseket teszi fel az anyaságról

A hétvégén Magyarországra érkezett volna Sheila Heti, a világszerte nagy port kavaró Változások könyve (eredeti címén Motherhood) szerzője, aki a koronavírus miatt végül nem indult el európai útjára. A magyar származású, de Torontóban élő író azért egy különleges videót küldött a magyar olvasóknak: ebben édesanyjával közösen mesélnek a kapcsolatukról, valamint a gyerekvállalás dilemmájáról. Most megosztjuk veletek ezt a rendhagyó felvételt, emellett mutatunk öt okot, amiért érdemes megismerni Sheila Hetit és a Változások könyvét.

Forgách Kinga | 2020. február 26. |

Sheila Heti

Sheila Heti (Fotó:Sylvia Plachy)

Sheila Heti korábban még sosem adott közös interjút édesanyjával, most azonban a magyar olvasókkal kivételt tett: cserébe, amiért nem tudott eljönni Budapeste, videóban válaszolt Ott Anna kérdéseire, amit szombaton a könyvéről szóló Hadik Brunchon mutattak be. A rendhagyó felvételen beszéltek arról, mi mindenben különbözik egymástól a Változások könyvének szerzője és elbeszélője, de megvitatták azt is,  hogy a saját kapcsolatukra nézve mit jelentett ennek a könyvnek a megírása, és hogy az azóta eltelt évek milyen tapasztalatokat hoztak számukra. Nézzétek meg, hogyan beszélgetett egymással anya és lánya az anyaságról: 

Ráadásnak, pedig íme öt ok, amiért érdemes elolvasni a Változások könyvét: 

1. Ilyen őszintén még senki nem írt a gyerekvállalás dilemmájáról

A Változások könyve  végre egy olyan regény, ami tényleg nyíltan és merészen beszél a nőiségről, a nők felé irányuló elvárásokról és a gyerekvállalással kapcsolatos félelmekről. Ma már a legtöbben eldönthetik, szeretnének-e gyereket vagy sem. Egy ilyen döntésnek azonban komoly etikai súlya és következménye van: akár lesz utódja az embernek, akár nem, az végérvényesen kihat az életére.  

A Változások könyve tudatregény, amelynek főhőse egy harminchét éves író, aki érzi, most már mindenképpen meg kell hoznia a döntést, hogy lesz-e gyereke vagy sem, különben ki fog csúszni az időből. De maga sem tudja, mit szeretne, néha arra vágyik, hogy ő is szülhessen és beállhasson a sorba, máskor viszont megretten a gondolattól, hogy egy életen át felelősséget vállaljon valakiért. Párja, Miles nem kifejezetten akar újabb utódot (egy már becsúszott neki egy korábbi kapcsolatból), de nincs is ellene. A választást 100%-ig a nőre bízza: ha ténylegesen és elkötelezetten a gyerekvállalás mellett dönt, ő nem lesz akadálya. A könyv témáját és szerkezetét a döntési folyamat dinamikája határozza meg, amelyben csak két lehetőség van: az igen és a nem. 

 „Hogy akarok-e gyereket, vagy sem, azt magam elől is titkolom – ez a legnagyobb titok előttem.”

Sheila Heti
Változások könyve
Fordította: Csonka Ágnes, Libri Könyvkiadó, 2019, 312 oldal
Sheila Heti

2. Ez a könyv beleszáll a nőiséggel és anyasággal kapcsolatos sztereotípiákba

Sheila Heti könyvében az a jó, hogy fel meri tenni a releváns kérdéseket az anyasággal, a gyerekvállalással kapcsolatban. Sőt, valójában az egész regény struktúrája erre épül, a folyamatos kérdezésre és kételkedésre. Persze a legtöbb kérdés ezek közül nem ismeretlen azoknak a nőknek, akiknek még nincs gyerekük, hiszen ha más nem, a családtagok, az ismerősök, a barátok (és a kormány) napi szinten állást foglal ezekben. A Változások könyve mindenesetre megpróbál a mélyére ásni annak, hogy milyen okok állhatnak a mögött, ha valaki halogatja a szülővé válást. Mik a legfontosabb kérdések, ami felmerülnek?

  • Mit jelent pontosan az anyaság? Mit nyerünk, és mit veszítünk, ha a gyermekvállalás mellett döntünk?
  • Van-e jogunk egy lehetséges élet akadályába állni, vagy épp ellenkezőleg, az életre kényszeríteni egy embert?
  • Vajon kiteljesedhet egy nő akkor is, ha nem vállal gyereket?
  • Ha valaki nem anya-típus, akkor veszélyezteti „A nőről” alkotott idealizált képünket?
  • Miért nincs szavunk a nem-anyaság létállapotára? 

3. Sok mindent megérthetünk a nőiségünk és az idő viszonyáról

Az irodalmat és filozófiát évszázadokon keresztül a férfi nézőpont uralta, és bár ma már a nők is írhatnak, a világról való gondolkodásunkat még mindig a férfiak által feltett kérdések határozzák meg. Sheila Heti könyve ezzel szemben rámutat, hogy egy nő, egy lehetséges anya számára mennyire más a világ tapasztalata, mint egy férfi számára.

A legszembetűnőbben az eltérő időérzékeléssel szembesít a regény. Ahogy arra a magyar cím is utal, a folyamatos változásban levés, a ciklikusság az, ami egy nő életét alapvetően meghatározza. A női testben folyamatosan ott ketyeg az idő, a biológiánk, a létezésünk, a viselkedésünk alapjaiban függ össze a termékenységgel.  Napi szinten érzékeljük, hogy éppen alkalmasak vagyunk-e arra, hogy anyává váljunk-e vagy sem, és havi szinten éljük meg azt, hogy elveszítünk egy lehetséges gyereket. Az anyasággal kapcsolatos döntési időnk azonban – a férfiakkal ellentétben – véges, így teljesen máshogy definiálódik számunkra az életidő.

„Egy nő élettartama körülbelül harminc év. Úgy tűnik, ez alatt a harminc éve alatt – tizennégy és negyvennégy között – kell mindent megvalósítania. Találnia kell egy férfit, gyereket szülnie, elindítani és felgyorsítani a karrierjét, elkerülni a betegségeket, és elég pénzt félretenni egy privát számlán ahhoz, hogy a férje ne tudja elverni minden megtakarításukat.”

4. Kiderül, hogy a hangulatingadozás a női lét része

A könyv egyik legérdekesebb kérdése, hogy miként lehet nőként fontos kérdésekben - például a gyerekvállalásban vagy a párválasztásban -  jó döntéseket hozni, ha a biológiai tulajdonságaink miatt, nem vagyunk stabilak: ki vagyunk szolgáltatva a hormonok játékának. Ez a téma olyannyira hangsúlyossá válik a könyv folyamán, hogy idővel a fejezetek is a menstruációs ciklus egyes szakaszait kezdik követni, váltakozik a tüszőérés, az ovuláció, a PMS és a vérzés időszaka. De mindez nemcsak hatásvadász írói fogás, hanem annak a felmutatása, hogy egy nő személyisége, viselkedése, az életével és a világgal kapcsolatos érzései folyamatos változásban vannak.

„Tegnap este négy órát töltöttem az interneten, olyan nők beszámolóit olvastam, akik a számomra oly ismerős módon hangulatingadozástól szenvednek: a hónap egyik felében el akarnak menekülni, a másik felében úgy érzik, minden rendben van. Azóta, hogy nyomon követem a ciklusomat, látom, hogy én is így vagyok ezzel. De hogyan tudom eldönteni, hogy van-e valami baj az életemmel, amikor a hónap fele rózsásan alakul, a másik fele pedig csupa tüske. Melyik nézőpontban bízhatok?”

5. Ezt a könyvet a valóság írta

Sheila Heti úgy írta meg a Változások könyvét, hogy egy ősi megoldáshoz nyúlt, a három pénzérme feldobásának módszeréhez, amely a Yi-kingből ered. A jövendölési technikát a királyok is használták, ha háborúba mentek, de az átlagemberek is ezzel keresték a megoldást az életük nehézségeire. Három pénzérmét kell feldobni, két vagy három fej azt jelenti, igen, két vagy három írás pedig azt, hogy nem. Szinte az egész regény erre a játékra épül, a felmerülő kérdésekre mindvégig a pénzérmék adják meg az igen-nem választ. Az író a tétet azzal emelte, hogy a könyvnek ezeket a részeit a valóság írta. „Ebben a könyvben a pénzfeldobások eredménye minden esetben valódi pénzérmék feldobásán alapul.” A könyv folyamán azonban kiderül, hogy egy olyan komoly döntés esetében, mint a gyerekvállalás, még a pénzérmék sem tudnak segíteni. Ebben ugyanis vagy a nő dönt, vagy az idő.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Az idő mindig ott ketyeg egy nő testében

A Változások könyve, amely a gyerekvállalás témáján keresztül beszél arról, hogy a nők miként tapasztalják meg a létezést, az időt, a szorongást, az alkotást, a testüket vagy éppen a vágyaikat.

...
Nagy

2019 legjobb könyvei 10-1.

...
Általános cikkek

Zadie Smith szerint az anyaság nem fenyegeti a kreativitást

Hírek
...
Nagy

Ezeket a könyvet olvasd, ha tetszett a Rose Napolitano kilenc élete!

...
Hírek

Nézz körül Benneték otthonában a BBC-s Büszkeség és balítéletből!

...
Zöld

Ezt az 5 könyvet ajánljuk az oroszlánok világnapján

...
Zöld

A fák folyamatosan tanulnak, de egy kéthetes hőhullám szorult helyzetbe hozza őket

...
Szórakozás

Caitriona Balfe már a próbavideóján bizonyította, mekkorát alakít majd az Outlanderben

...
Szórakozás

Peter Jackson komolyan fontolgatta a hipnózist A Gyűrűk Ura után

...
Hírek

Mutasd meg a fotóiddal Nádas Péter Budapestjét!

...
Hírek

Végre magyarul is megjelenik Paul Auster első sikerkönyve

...
Hírek

Meghalt David McCullough kétszeres Pulitzer-díjas amerikai író

...
Hírek

Musical készül Frida Kahlo életéről

...
Szórakozás

Rájátszás, Kollár-Klemencz, Saiid - Koncertekkel, izgalmas zenei programokkal vár a zalai Margó

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

...
Kritika

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

Az Utóéletek fülszövege megtévesztő: nem a háborúról vagy a halálról, hanem az életről szól. Mindarról, ami a történelem árnyékában zajlik. Ha a könyv egzotikus afrikai helyszínétől eltekintünk, ez az élet semmiben sem különbözik a miénktől.

...
Zöld

Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem

Az Ingókövek és az Elveszett Gondvána után új regényében a cli-fit vegyíti a krimivel és az easternnel a szolnoki születésű jogász és író Lőrinczy Judit. Az utolsó tanú a közeljövő Magyarországára vezet, amikorra a klímakatasztrófa könyörtelenül átalakította az életfeltételeket, és elszabadított egy ősi fenyegető erőt is.

A hét könyve
Kritika
Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek
...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.