A diszlexiás Schwarzeneggert az iskolában még megbüntették felolvasás után

A diszlexiás Schwarzeneggert az iskolában még megbüntették felolvasás után

ko | 2023. augusztus 09. |

Az osztrák származású amerikai színész és politikus egy Facebook-bejegyzésben őszintén beszélt arról, hogy ő sem jó mindenben - az olvasásban legalábbis biztosan nem, hiszen diszlexiás. Éppen ezért okozott nehézséget számára, hogy Be Useful (Légy hasznos) című, októberben megjelenő hangoskönyvét rögzítse.

"Íme a titkom: szörnyű olvasó vagyok. Az 1950-es években Ausztriában még nem beszéltek tanulási zavarokról, így legtöbbször, amikor olvasnom kellett az órán, az egész egy katasztrófa volt, és megcsapkodtak egy vonalzóval. De most már tudom, hogy diszlexiás vagyok" - áll a bejegyzésében.

Követőivel a bejegyzésben azt is megosztotta, milyen módszerekkel lesz úrrá az olvasással kapcsolatos nehézségein filmforgatásokon vagy egy hangoskönyv felvételén. Amikor például egy filmre készül, akkor hónapokon át újra és újra elolvassa a forgatókönyvet, egészen addig, míg minden sort meg nem tanul. Sok időre és állandó ismétlésekre van szüksége, hogy eligazodjon a szavak között. A hangoskönyv felvételének kulcsa is az idő volt, napi 20-30 oldalnyi szöveget vettek fel két részletben, a fennmaradó időben pedig folyamatosan gyakorolt az egykori testépítő. 

Pontokba is szedte, mi jelentette számára a legnagyobb segítséget:

  • "Egy percig hagytam magam rettegni és panaszkodni, de aztán kényszerítettem magam, hogy továbblépjek, mert a panaszkodás nem fogja megoldani a problémát."
  • "Annyit ismételtem, hogy megszámolni sem tudtam. Az egészet apró darabokra bontottam, tudván, hogy a kis győzelemből nagy győzelem, vagy ebben az esetben egy egész könyv épül fel."
  • "Egy fantasztikus csapat volt segítségemre. A saját csapatom, de a producerek és rendezők, Nithya, Danny és Kris, valamint Eric is, akik a berendezést beállították. Mindannyiunknak segítségre van szüksége; egyikünk sem boldogul a másik nélkül."

Schwarzenegger azzal, hogy nehézségeiről beszél, inspirálni próbálja azokat, akik hasonló kihívásokkal küzdenek. Az ismert emberek közül nem ő az első, aki olvasási nehézségeiről vall, egy korábbi cikkünkben például Jamie Oliver diszlexiájáról írtunk:

Jamie Oliver diszlexiás, mégis írt egy gyerekregényt

Jamie Oliver, a szuperséf egész életében diszlexiával élt – képtelen volt felismerni a szavakat, nehézségei voltak a fókuszálással, és ami a legfontosabb, nem is talált módot a probléma megoldására. Nem meglepő tehát, hogy a világhírű tévés szakács és az egyik legkelendőbb non-fiction író izgult azon, hogyan fogadják majd debütáló gyerekregényét, melynek címe Billy And The Giant Adventure.

Tovább olvasok
 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Jamie Oliver diszlexiás, mégis írt egy gyerekregényt

A világhírű szakács most megjelent gyerekkkönyvében a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek is szeretne segíteni. 

...
Általános cikkek

Beatrix hercegnő Harry Potterrel győzte le diszlexiáját

...
Hírek

Egy 10 éves diszlexiás versén pörög az internet

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

...
Hírek

A pestis éjszakáitól Budapest történelmi titkaiig [Könyvesblokk]

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

...
Hírek

Steinbeck kutyarágta kézirata is kalapács alá kerül

...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Bognár Péter: Nyílt sisakkal

Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen, ez a záró rész.

...
Kritika

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

A Füveskert merész vágásokkal élő, lírai hangú, látomásos prózakötet. Andrei Dósa ágbogas pop- és magaskulturális hivatkozáshálózattal dolgozik, és utat vesztett szereplőinek beállástörténetein keresztül voltaképp a művészi indulást meséli el. Ez a hét könyve.

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

Olvass!
...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

Luiz Schwarcz Sao Paulo egyik legjelentősebb könyvkiadójának alapítója, aki Légszomj című könyvében családjáról és a bipoláris zavarral való küzdelméről is mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

A családomban mindenki gyilkos Agatha Christie és Arthur Conan Doyle találkozása a Tőrbe ejtve-filmekkel és A csütörtöki nyomozóklubbal. Ördögien csavaros történet, ami a klasszikus krimik szabályrendszerét tiszteletben tartva nyújt valami felejthetetlenül újat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

A Helikon Margó Könyvek sorozatában megjelent Özönvíz egy ökológiai katasztrófa küszöbén játszódik és a kíméletlen túlélési kényszerről mesél. Olvass bele!