Beatrix hercegnő Harry Potterrel győzte le diszlexiáját

.konyvesblog. | 2013. július 10. |

II. Erzsébet unokájának, Beatrix hercegnőnek Harry Potter segített leküzdeni a diszlexiát. Mielőtt felfedezte J. K. Rowling varázsvilágát, minden egyes könyv elolvasása kínszenvedés volt számára.

Az első Harry Potter-könyv felébresztette olvasás iránti szeretetét, olyannyira, hogy a sorozat többi kötetét már le sem tudta tenni. A 24 éves hercegnő videóüzenetben szólt a Get Reading Festival elnevezésű irodalmi fesztivál látogatóihoz. Szerette volna elmondani, hogy miért fontos az olvasás, és az, hogy Londonban minél több ember olvasson, ezért az üzenetben ő is felolvasott egy részletet az első HP-regényből. Méghozzá azt, amikor Harry először lép be a Roxfort előcsarnokába, hogy kiderüljön, melyik házba fog kerülni.

A hercegnő elmesélte, hogy nála 11 évesen diagnosztizálták a diszlexiát (Nagy-Britanniában ez minden tizedik hétévest érint), ami azt jelentette, hogy egy könyv elolvasása neki inkább tortúra, mint élvezet. Vagyis csak az volt, egészen addig, amíg fel nem fedezte a 11 éves varázslótanonc történetét, ami megragadta a képzeletét, és amíg rá nem jött, hogy az olvasás mennyire inspirálja. A Harry Potter és a bölcsek kövét azóta is az egyik kedvenc könyvének tartja, hiszen az szerettette meg vele az olvasását.

Beatrix idén áprilisban az általa nagyon hasznosnak tartott Helen Arkell Diszlexia Központ királyi védnöke lett.

Forrás: Telegraph

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.