Jamie Oliver diszlexiás, mégis írt egy gyerekregényt

Jamie Oliver, a szuperséf egész életében diszlexiával élt – képtelen volt felismerni a szavakat, nehézségei voltak a fókuszálással, és ami a legfontosabb, nem is talált módot a probléma megoldására. Nem meglepő tehát, hogy a világhírű tévés szakács és az egyik legkelendőbb non-fiction író izgult azon, hogyan fogadják majd debütáló gyerekregényét, melynek címe Billy And The Giant Adventure.

ko | 2023. április 19. |

Az első dedikálás előtt nagyon félt, hogy senki sem fog megjelenni, de nem ez történt. „A gyerekkönyvek nem az én asztalom, és az emberek általában nem szeretik, ha kilépsz a megszokott mederből” – magyarázta izgatottságát az esemény után.

A regény Billynek és három legjobb barátjának kalandjait követi, akik belépnek Waterfall Woods csodálatos világába, és barátságos szellemekkel, valamint ijesztő, vad lényekkel egyaránt találkoznak. Megismerik a természetet, és rájönnek arra, hogy mennyire fontos, hogy együttműködjünk az élővilág érdekében.

A most 47 éves Jamie Olivernek soha nem állt szándékában gyerekkönyvet írni, de amikor a gyerekei, Buddy és Petal 11 évesen jobban olvastak nála, lefekvéskor meséket talált ki, majd elkezdte rögzíteni őket, hogy emlékezzen arra, hol jár a saját történetében. Ez végül egész könyvvé nőtte ki magát.

A történeteken keresztül a gyerekeinek szeretett volna üzenetet átadni. Olyan dolgokról akart beszélni nekik, melyek aggasztották őket, és mivel ő az olvasással és a tanulással küszködött sokáig, a könyv főhőse is egy tanulási nehézségekkel küzdő szereplő lett. Bár a szakácsot soha nem gúnyolták az iskolában,

sok gyereket ismer, akik tanulási nehézségeik miatt céltáblákká váltak.

Úgy gondolja, a gyerekek 20-30 százaléka érintett valamilyen tanulási problémában. Az ő esetében a főzés volt a menedék, az a hely, ahol el tudott bújni a kudarcok elől: sokszor elment a szülei vendéglőjébe dolgozni, és ott jól boldogult. Ezért is tanult meg főzni már 12-13 éves korában.

Jamie Oliver végre elolvasott egy könyvet
Tovább olvasok

A főzés visszaadta az önbizalmát, tudta, hogy nem vesztes, hogy nem lesz munkanélküli. De sok olyan gyerek van, aki még nem találta meg azt az utat, ahol a tanulási nehézségei ellenére is érvényesülni tud.

Jamie Oliver régóta kampányol a jobb étkezésért az iskolákban, és bár reméli, hogy új könyve inspirálni fogja a tanulással küszködő gyerekeket, még nem áll készen arra, hogy a diszlexia elleni kampányba kezdjen.

Bár az első kötete még csak most jelent meg, már a második gyerekkönyvön dolgozik. „Az első négy évig tartott, a második hat hónapon belül elkészül. Számomra ez olyan, mint a meditáció. Ez egy kicsit őrült, furcsa és csodálatos világ, amit létrehozhatok, majd visszatérek a való világba, és folytatom a szokásos munkámat.”

 Forrás: NewsChain

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Jamie Oliver végre elolvasott egy könyvet

...
Hírek

Rúzsa Magdi a mesekönyv mellett szakácskönyvet is ír

A járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedések miatt nincsenek koncertek, fellépések. Rúzsa Magdi énekesnő viszont az elmúlt időszakban két könyvet is írt.

...
Hírek

A britek szerint a szakácskönyv is szépirodalom

Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

Jó szívvel ajánljuk
Gyerekirodalom
Egy gyerekkönyv, ami segít a tudatos élelmiszerfogyasztásban
...
Gyerekirodalom

Berta Ádám: A Szöszmösz történetszövésében nem ütköztem korlátokba

Berta Ádám első gyerekkönyvének hőse egy süni, aki a zöld mohavirágot kutatva nagy utazásra indul. Szerencsére nem egyedül, hiszen útitársa egy Szöszmösz nevű tündéregér. Ketten vágnak neki az ismeretlennek, kalandjaik során pedig fura és emlékezetes szerzetek egész sorával találkoznak. A mesét Agócs Írisz illusztrálta, a szerzőt, Berta Ádámot pedig most inspirációról, meseírásról és a mélyből felbukkanó fontos témákról is kérdeztük.

...
Gyerekirodalom

Minden idők száz legjobb gyerekkönyve a BBC listáján

A BBC Kultúra rovata 56 ország 177 könyvszakértőjét kérdezte, hogy megtalálja minden idők legjobb gyerekkönyveit. A szakértők között magyarok is voltak: Szekeres Nikoletta és Cseri Anna Flóra.