Amerigo Tot számára kalandos út vezetett egy kis magyar faluból a világhírig

Egy évnyi előkészítő munka után a napokban elindult az a honlap, amely a világhírű Amerigo Tot szobrászművész életét és munkásságát mutatja be.

ro | 2022. február 28. |

Egészen elképesztő életutat járt be a fehérvárcsurgói születésű Amerigo Tot (akkor még Tóth Imre), aki a harmincas évek elején csatlakozott a Bauhaus-mozgalomhoz, később megszökött az internálásból és Olaszországba menekült. A háború utáni években már szobrászként dolgozott, és nagy megbízásokat nyert el – például a római Termini pályaudvar homlokzati frízére kiírt nemzetközi pályázatot. A hatvanas években őt kérték fel arra is, hogy a New York-i Lincoln Centerben található konzervatórium elé tervezzen egy szobrot Bartók Bélának, és így született meg a Mikrokozmosz a makrokozmoszban című emlékmű terve. A hetvenes évek elején került jó viszonyba VI. Pál pápával, aki fontos megbízatásokhoz juttatta. Nyughatatlan lélek volt, így művészi tevékenysége mellett belekóstolt az autóversenyzésbe, sőt még szigony-vadászattal is foglalkozott, a hatvanas évektől kezdve pedig már rövid filmszerepeket is vállalt – a hetvenes években például a Keresztapa-trilógia második részében ő alakította Michael Corleone (Al Pacino) testőrét. 

-

A most indult három nyelvű – magyarul, angolul és olaszul olvasható – honlapon nemcsak Amerigo Tot életéről találunk rengeteg érdekes információt, de egy gazdag fotóarchívumban is böngészhetünk. A leírás szerint Tot az 1930-as évektől kezdve dokumentáltatta műveit: „Római műtermében, a Via Margutta 7-ben mindig felbukkant egy fotós, hogy rögzítse a művész portréját és azt a miliőt, ami körbevette”.

A kezdeményezés mögött az a Nemes Péter áll, akinek Amerigo címen pár éve jelent meg dokuregénye a művészről.

Nemes Péter
Amerigo
Európa, 2019, 368 oldal
-

A kötet 2019-ben a Margó-díj shortlistjére is felkerült, akkori interjúnkban a szerző a következőt mesélte a kötet születési körülményeiről:

„A könyv bevezetőjében viszonylag részletesen leírtam, hogy egy fehérvárcsurgói mosókonyhában talált kötegnyi vázlatrajz keltette fel az érdeklődésemet a téma iránt, de ha mélyebbre ások, a valódi ok, amiért ez a könyv megszületett az egy nagy kérdőjel, hogy egy ilyen karizmatikus figurát, akinél a negyvenes évek végén minden ünnepelt művész és politikus megfordult, aki gyakorlatilag a semmiből világkarriert épített, hogyan felejthette el a köztudat. Kísérletet tettem hát, hogy vajon ennyi évtized távlatából újraéleszthető-e egy személyiség, egy ember teljes lénye, hogy méltóbb helyre kerüljön a művészettörténet térképén.”

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Sorozat készül a legendás Keresztapa-film forgatásáról

Az 1972-es A keresztapa című film ma már kultikus státuszban van, de a forgatás idején ennek még nem volt semmi jele. A kihívásokkal teli időszakról The Offer címen készült sorozat - itt az előzetese.

...
Nagy

Nemes Péter: Az olvasók tálcán kapnak egy nagyon is valós időutazást a huszadik századba

...
Nagy

Ez a tíz könyv nyerheti idén a Margó-díjat!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

Kutatások bizonyítják, hogy a kerti munka nemcsak a testedet, de a lelkedet is ápolja.

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

Nancy Fraser instant klasszikus könyvében bemutatja, hogyan vezetett a falánk kapitalizmus a világunkat megmérgező, igazságtalanságokból fakadó sokféle krízisért. Most elolvashatsz egy részletet a kötetből.

...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Meghalt Shelley Duvall, A ragyogás sztárja

Robert Altman egyik kedvenc színésze volt, de A ragyogás sikoltós-baltás jelenete az, ami kitörölhetetlenné tette őt a filmtörténetből.

...
Szórakozás

Michael Crichton kezdte, James Patterson fejezte be, most pedig film készül belőle

A Sony filmstúdió szerezte meg a Michael Crichton hagyatékában talált és James Patterson által befejezett Eruption (Kitörés) című regény megfilmesítési jogait.

...
Szórakozás

Bridgerton: Ezt lehet tudni most a 4. évadról

Mikor jön a Bridgerton következő évada? Kinek a története kerül fókuszba? Melyik szereplők térnek vissza biztosan?

Hírek
...
Hírek

Gareth Southgate-nek ez a könyv segített focistából edzővé válni

...
Hírek

Vida Gábor és Demény Péter is állást foglalt Méhes György ügynökmúltjával kapcsolatban

...
Hírek

Alice Munro a lányát nevezte hazugnak, mikor letartóztatták a molesztáló férjét

...
Zöld

6 könyv, ami megjósolta a jövőt

...
Hírek

Hogyan válassz tökéletes olvasmányt egy nyári repülőútra?

...
Zöld

5 módszer + 1 könyv, melyekkel komolyan bocsánatot kérhetsz