Amerigo Tot számára kalandos út vezetett egy kis magyar faluból a világhírig

Egy évnyi előkészítő munka után a napokban elindult az a honlap, amely a világhírű Amerigo Tot szobrászművész életét és munkásságát mutatja be.

ro | 2022. február 28. |

Egészen elképesztő életutat járt be a fehérvárcsurgói születésű Amerigo Tot (akkor még Tóth Imre), aki a harmincas évek elején csatlakozott a Bauhaus-mozgalomhoz, később megszökött az internálásból és Olaszországba menekült. A háború utáni években már szobrászként dolgozott, és nagy megbízásokat nyert el – például a római Termini pályaudvar homlokzati frízére kiírt nemzetközi pályázatot. A hatvanas években őt kérték fel arra is, hogy a New York-i Lincoln Centerben található konzervatórium elé tervezzen egy szobrot Bartók Bélának, és így született meg a Mikrokozmosz a makrokozmoszban című emlékmű terve. A hetvenes évek elején került jó viszonyba VI. Pál pápával, aki fontos megbízatásokhoz juttatta. Nyughatatlan lélek volt, így művészi tevékenysége mellett belekóstolt az autóversenyzésbe, sőt még szigony-vadászattal is foglalkozott, a hatvanas évektől kezdve pedig már rövid filmszerepeket is vállalt – a hetvenes években például a Keresztapa-trilógia második részében ő alakította Michael Corleone (Al Pacino) testőrét. 

-

A most indult három nyelvű – magyarul, angolul és olaszul olvasható – honlapon nemcsak Amerigo Tot életéről találunk rengeteg érdekes információt, de egy gazdag fotóarchívumban is böngészhetünk. A leírás szerint Tot az 1930-as évektől kezdve dokumentáltatta műveit: „Római műtermében, a Via Margutta 7-ben mindig felbukkant egy fotós, hogy rögzítse a művész portréját és azt a miliőt, ami körbevette”.

A kezdeményezés mögött az a Nemes Péter áll, akinek Amerigo címen pár éve jelent meg dokuregénye a művészről.

Nemes Péter
Amerigo
Európa, 2019, 368 oldal
-

A kötet 2019-ben a Margó-díj shortlistjére is felkerült, akkori interjúnkban a szerző a következőt mesélte a kötet születési körülményeiről:

„A könyv bevezetőjében viszonylag részletesen leírtam, hogy egy fehérvárcsurgói mosókonyhában talált kötegnyi vázlatrajz keltette fel az érdeklődésemet a téma iránt, de ha mélyebbre ások, a valódi ok, amiért ez a könyv megszületett az egy nagy kérdőjel, hogy egy ilyen karizmatikus figurát, akinél a negyvenes évek végén minden ünnepelt művész és politikus megfordult, aki gyakorlatilag a semmiből világkarriert épített, hogyan felejthette el a köztudat. Kísérletet tettem hát, hogy vajon ennyi évtized távlatából újraéleszthető-e egy személyiség, egy ember teljes lénye, hogy méltóbb helyre kerüljön a művészettörténet térképén.”

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Sorozat készül a legendás Keresztapa-film forgatásáról

Az 1972-es A keresztapa című film ma már kultikus státuszban van, de a forgatás idején ennek még nem volt semmi jele. A kihívásokkal teli időszakról The Offer címen készült sorozat - itt az előzetese.

...
Nagy

Nemes Péter: Az olvasók tálcán kapnak egy nagyon is valós időutazást a huszadik századba

...
Nagy

Ez a tíz könyv nyerheti idén a Margó-díjat!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

...
Alkotótárs

Mucha Dorka: Éreztem, hogy ebből nem lehet tingli-tangli történetet írni [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László lesz az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége 

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...
Hírek

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

...
Hírek

Budapest környékén kószál egy medve

...
Szórakozás

A Top Gunon kívül is van repülős élet

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Veres Attila forgatókönyvében a hatalom dönti el, kinek lehet gyereke és kinek nem

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét