Amerigo Tot számára kalandos út vezetett egy kis magyar faluból a világhírig

Egy évnyi előkészítő munka után a napokban elindult az a honlap, amely a világhírű Amerigo Tot szobrászművész életét és munkásságát mutatja be.

ro | 2022. február 28. |

Egészen elképesztő életutat járt be a fehérvárcsurgói születésű Amerigo Tot (akkor még Tóth Imre), aki a harmincas évek elején csatlakozott a Bauhaus-mozgalomhoz, később megszökött az internálásból és Olaszországba menekült. A háború utáni években már szobrászként dolgozott, és nagy megbízásokat nyert el – például a római Termini pályaudvar homlokzati frízére kiírt nemzetközi pályázatot. A hatvanas években őt kérték fel arra is, hogy a New York-i Lincoln Centerben található konzervatórium elé tervezzen egy szobrot Bartók Bélának, és így született meg a Mikrokozmosz a makrokozmoszban című emlékmű terve. A hetvenes évek elején került jó viszonyba VI. Pál pápával, aki fontos megbízatásokhoz juttatta. Nyughatatlan lélek volt, így művészi tevékenysége mellett belekóstolt az autóversenyzésbe, sőt még szigony-vadászattal is foglalkozott, a hatvanas évektől kezdve pedig már rövid filmszerepeket is vállalt – a hetvenes években például a Keresztapa-trilógia második részében ő alakította Michael Corleone (Al Pacino) testőrét. 

-

A most indult három nyelvű – magyarul, angolul és olaszul olvasható – honlapon nemcsak Amerigo Tot életéről találunk rengeteg érdekes információt, de egy gazdag fotóarchívumban is böngészhetünk. A leírás szerint Tot az 1930-as évektől kezdve dokumentáltatta műveit: „Római műtermében, a Via Margutta 7-ben mindig felbukkant egy fotós, hogy rögzítse a művész portréját és azt a miliőt, ami körbevette”.

A kezdeményezés mögött az a Nemes Péter áll, akinek Amerigo címen pár éve jelent meg dokuregénye a művészről.

Nemes Péter
Amerigo
Európa, 2019, 368 oldal
-

A kötet 2019-ben a Margó-díj shortlistjére is felkerült, akkori interjúnkban a szerző a következőt mesélte a kötet születési körülményeiről:

„A könyv bevezetőjében viszonylag részletesen leírtam, hogy egy fehérvárcsurgói mosókonyhában talált kötegnyi vázlatrajz keltette fel az érdeklődésemet a téma iránt, de ha mélyebbre ások, a valódi ok, amiért ez a könyv megszületett az egy nagy kérdőjel, hogy egy ilyen karizmatikus figurát, akinél a negyvenes évek végén minden ünnepelt művész és politikus megfordult, aki gyakorlatilag a semmiből világkarriert épített, hogyan felejthette el a köztudat. Kísérletet tettem hát, hogy vajon ennyi évtized távlatából újraéleszthető-e egy személyiség, egy ember teljes lénye, hogy méltóbb helyre kerüljön a művészettörténet térképén.”

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Sorozat készül a legendás Keresztapa-film forgatásáról

Az 1972-es A keresztapa című film ma már kultikus státuszban van, de a forgatás idején ennek még nem volt semmi jele. A kihívásokkal teli időszakról The Offer címen készült sorozat - itt az előzetese.

...
Nagy

Nemes Péter: Az olvasók tálcán kapnak egy nagyon is valós időutazást a huszadik századba

...
Nagy

Ez a tíz könyv nyerheti idén a Margó-díjat!

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...
Zöld

Thomas Erikson: Aki engem fáraszt, lehet, hogy másnak szimpatikus

...
Zöld

Litkai Gergely: Mennyire vagyunk felelőtlenek a nukleáris anyagokkal? / A katasztrófa küszöbén

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

Hírek
...
Hírek

Margócsy: Petőfi nem különleges, hanem normál jelenség a nagy magyar költők sorában

...
Hírek

Rangos elismerésben részesült Tolnai Ottó

...
Hírek

Amerikai költészeti díjat kapott Pál Dániel Levente

...
Szórakozás

Könyvhét, Wes Anderson, Hamlet és Édes Anna [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Spanyolul is megjelenik Gurubi Ágnes Szív utcája

...
Gyerekirodalom

Különös alakok jönnek-mennek Dániel András meg persze az olvasók fejében

...
Hírek

Melyik lesz 2023 legjobb első könyve? Már lehet nevezni a Margó-díjra

...
Hírek

Napi 20 perc olvasásért indít 30 napos programot a Libri

...
Könyvtavasz

Miri olyan óvodás kislány, akinek hétköznapjaiban mindig ott a varázslat