Ez a tíz könyv nyerheti idén a Margó-díjat!

.konyvesblog. | 2019. szeptember 30. |

Idén már ötödik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat, amely nemcsak a pályakezdő írókat szeretné középpontba helyezni, de egyúttal a kortárs irodalmat és az olvasást is népszerűsíti. A Margó-díj kiemelt támogatója idén a Bookline, a Zeppelin és az Aegon Művészeti Díj. A nyertes a díjjal 500 ezer forintot, kereskedelmi és médiatámogatást, valamint próbafordítást is kap. A Bookline idén 15 millió forint értékű médiatámogatással járul hozzá a nyertes könyv népszerűsítéséhez. 2019-ben összesen 34 könyvet jelöltek a kiadók és a szerzők, most mutatjuk a shortlisteseket!

Margó-díjasok. A Holtverseny című regényével 2015-ben Totth Benedek, Szűz Mária jegyese című könyvével 2016-ban Milbacher Róbert, 2017-ben Szöllősi Mátyás Váltóáram című novelláskötete, 2018-ban Mécs Anna Gyerekzár című elbeszéléskötete nyerte el a legjobb első prózakötetesének járó Margó-díjat. A 2019-es díjazott nevét október 10-én a Margó Irodalmi Fesztiválon hirdetik ki. Részletek erre>>

Fehér Boldizsár: Vak majom 

Fehér Boldizsár: Vak majom

Magvető Könyvkiadó, 2018, 196 oldal, 2999 HUF

 

„Sziszüphosz voltam, akitől elvették a kövét” – mondja magáról Fehér Boldizsár regényének főhőse. Sorsa a boldogtalanság tökéletes receptje: anyja elhagyja, apja bekattan, a felesége pedig már a nászéjszaka után lelécel. Viszont alig huszonnégy évesen már a Forbes magazin címlapján szerepel, mint a világ leggazdagabb multimilllárdosa. Igaz, mindezért semmit se kell tennie. A Vak majom egy kifordított fejlődésregény, a főszereplő ugyanis megkap mindent, mégis összeomlik az élete. Érdekes módon azonban éppen ez mozdítja ki abból a céltalan állapotból, amibe kényelmesen belesüppedt. Az alapvető életfilozófiája ugyanis sokáig az, hogy ha nem csinál semmit, nem is ronthat el semmit. Csakhogy a világ nem így gondolja, saját felelősségére pedig csak az ébreszti rá, hogy belekeveredik egy nagyon bizarr pszichológiai kísérletbe, amelyet két Nobel-díjas boldogságkutató talált ki. Fehér Boldizsár könyvéről ITT írtunk.  

Forgács Péter: Szuperhold

Madách Egyesület, 2018, 184 oldal, 2990 Ft

Forgács Péter novelláskötetének szereplői jellemzően rögeszmés emberek, akik valamilyen kényszeres cselekvésben vélik meglelni az életük értelmét. Olyan hobbik és szokások rabjai, mint például a türelemüveg-építés, a boldogságvadászat, a kopogáselemzés vagy a tökéletes társ megtalálása. Kicsit bogarasak, kicsit furák, rejtélyes és/vagy tragikus események elszenvedői. A néhol groteszk, néhol ironikus történetek rengetegféle egyedi nézőpontot és karaktert vonultatnak fel. A közös bennük az, hogy mindannyian valamiféle kapaszkodót próbálnak keresni a boldogtalan és egyhangú hétköznapokban.

Jassó Judit: Kaszt

Jassó Judit: Kaszt

Fiatal Írók Szövetsége, 2019, 2200 HUF

 

Bergman, papíron - ez olvasható a kiadói ajánlóban, és csak megerősíteni tudjuk, hogy komoly, jó stílusú határozott elképzeléseket ismerhetünk meg a mindennapi kapcsolataink küzdelmeiről. A FISZ Könyveknél megjelent novelláskötet szövegeinek hangulatáról könnyen jut eszünkbe Szabó T. Anna és Szvoren Edina prózája. A kötet bizonyítja, hogy a mai világban nem nagy álmokat kell kergetni, hanem először meg kell próbálni normálisan élni, bármit is jelentsen ez.

Mesterházy Balázs: Gesztenye placc 

Mesterházy Balázs: Gesztenye placc

Pesti Kalligram, 2018, 230 oldal, 3500 HUF

 

„A Gesztenyefa Presszó előtt úgy születik főtér a falunak, hogy igazából hivatalosan nem is létezik” – írja Mesterházy Balázs, akinek debütáló novelláskötetében is szinte észrevétlenül fonódnak egymásba sorsok, a nagyvilág számára névtelen és arctalan egzisztenciák – egykori gimnazisták, tanárok, szarvasgombavadászok, helyi figurák, „megszokott lokálmatadorok”. Minden város megérdemli, hogy legyen saját könyve, Mesterházy Balázs pedig tizenöt történetben mesél a löszös dombok közé szorított Gyönkről, amelynek felülről bizonyára olyan az alakja, mint egy idegsejtnek, és amelyen elfér a kollégium és a kocsma is, „faluszövet (…) a csókok, a tömények és a történetek bonyolult hálózata”.

Moesko Péter: Megyünk haza

MŰÚT, 2019, 96 oldal, 2500 HUF

A MŰÚT az egyik legizgalmasabb folyóiratok egyike, nemcsak komoly szakmai munka folyik ott, hanem olyan műhely, amiben olvasóként érdemes megbízni. Moesko Péter novelláskötete hétköznapi történetekből, erős képi világgal építkezve mutatja be azt a szövetet, amit végülis életnek tudunk nevezni. Miközben a könyv címe az, hogy Megyünk haza, végig azon jár az agyunk, hogy vajon haza lehet-e érni egyszer, és hogy egyáltalán mit jelent az otthon.

Mucha Dorka: Puncs 

Mucha Dorka: Puncs

21. Század Kiadó, 2019, 159 oldal, 2990 HUF

 

Izgalmas témával robbant be Mucha Dorka, akinek Puncs című regénye elején már olyan bonyolult élethelyzetben találjuk magunkat, hogy a Hatalmas kis hazugságok című sorozat egyszerűnek tűnik. Vizsgára készül egy lány az ELTE-n, behívja a tanár, leülteti, tételt húz, felel, majd a vizsga végén a tanár egy cetlin becsúsztatja a telefonszámát a lány indexébe. A hét könyve volt nálunk, akkor azt írtuk, hogy „Mucha Dorka első regénye csak egyik rétegében mesél egy bonyolult kapcsolatról és az azt működtető hatalmi helyzetről, sokat elárul generációjáról is. A háttérben érdekesen épül a környezet a szinte már anakronisztikus D-209 graffitivel, illetve a generáció is elég jól érzékelhető a kocsiban bongozó sráccal, a teszetosza, de jómódú Bálinttal, aki nagyon szeretné a lányt, az Amarilla nevű albérlőtárssal."

Nemes Péter: Amerigo

Nemes Péter: Amerigo

Európa Könyvkiadó, 2019, 368 oldal, 3999 HUF

 

Amerigo Tot a mesebeli legkisebb fiú, aki egy szép napon nyakába veszi a világot, elmegy szerencsét próbálni, csak ő nem a fele királyságot szerzi meg, hanem igazi klasszis válik belőle, akinek szobrász kezei között életre kel az anyag, és aki olyan művészek ismeretségét tudhatja magáénak, mint Pablo Picasso ("Ha a Mindenható szobrásszá változtatna, Arp szemét kérném tőle, Moore rajzkészségét, és azt az erőt, ami Tot hüvelykujjában van.") vagy Francis Ford Coppola, akinek másodszorra mondott igent, amikor felkérte a Keresztapa egyik bérgyilkos-szerepére. Nemes Péter E/1-ben íródott életrajza rengeteg apró részlettel (és sok-sok fotóval) villantja fel ezt a különleges életutat, a legkisebb fiúét, akinek pályája Fehérvárcsurgótól Rómáig, és még azon is túl vezetett.

Novics János: Hózentróger  

Novics János: Hózentróger

Napkút Kiadó, 2019, 132 oldal, 2490 HUF

 

Novics János regényének főhőse egy zavarodott, némi költői hajlammal megáldott tizenhat éves kamasz, aki úgy érzi, nincs más választása mint lelécelni még az évzáró előtt. A szökésre több oka is van, egyrészt el akar menekülni, mielőtt kitudódik otthon, hogy hét tárgyból is megbukott, másrészt egy szőke lány iránti gyötrő érzései hajtják. Szerencséje van, mert éppen a rendszerváltás nyarán tör rá a mehetnék, így utazhat egyenesen Ausztriába. Csavarog, lázad és közben pontosan érzi, hogy később ebből egy olyan sztori lesz, amit évekig fog mesélni.  

Pungor András: A hetedik nap a papáé

Pungor András: A hetedik nap a papáé

Scolar Kiadó, 2019, 184 oldal, 2990 HUF

 

A tolsztoji tétel szerint minden boldogtalan család a maga módján az, és bár Pungor András hősei deklaráltan nem boldogtalanok, szinte mindannyian olyasmi után vágyakoznak, ami már-már elérhetetlen nekik. Ez lehet egy állapot, egy érzés, vagy egy személy akár. A vágyakozás lehet tudatos, de sokszor csak lappang bennük, hogy aztán az emlékek a legabszurdabb helyzetekben törjenek elő belőlük. Az apa-fiú kiruccanás így torkol majdnem tragédiába, az apa hamvai így kerülnek egy teszkós szatyor mélyére, a családi látogatás pedig akkor szakad félbe, amikor valakiből végre felszakad egy régóta és nagyon mélyre fojtott káromkodás. Olvassatok bele itt>>

Vass Norbert: Indiáncseresznye

Vass Norbert: Indiáncseresznye

FISZ – Apokrif Könyvek, 2019, 126 oldal, 1900 HUF

 

A harmincas generáció is megérkezett arra a pontra, amikor végre szégyentelenül nosztalgiázhat. Egy vidéki kisvárosban vagyunk a kilencvenes években, néhány kilométerre a balkáni háborútól, a VHS-ek szemcsés világában. Vass Norbert első novelláskötete úgy maxolja ki a kilencvenes évek romantikáját, amiben a Mortal Kombat, a Commodore 64 és a citromos tea is fontos helyet kap, hogy szinte elhisszük, hogy ez jó világ lehetett. Pedig ugyanúgy tudjuk, ahogy Vass is írja, hogy generációnk coming-of-age története ettől függetlenül sokféle szempontból problémás, és ezeket novelláiban meg is mutatja. Itt bele is lehet olvasni>> 

A zsűri. A Margó-díjról döntő zsűri tagjai idén: Antal Nikolett (Fiatal Írók Szövetsége), Czinki Ferenc (Szépírók társasága), Gaborják Ádám, valamint Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál főszervezője.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.