Alessandro Baricco először látogat Magyarországra

Alessandro Baricco először látogat Magyarországra

Olaszország egyik legsokoldalúbb írója és közéleti értelmiségije, Alessandro Baricco július 19-én, pénteken érkezik Budapestre. A Zenekadémián Czakó Zsófia író beszélget a világhírű szerzővel.

vn | 2024. július 03. |

Baricco elsősorban a Novecento, a Tengeróceán és a Selyem című regényeiről ismert, de kulturális műsorok televíziós műsorvezetőjeként, drámaíróként és esszéíróként is meghatározó az életműve.

A szerző a 2023-as PesText Fesztivál díszvendége lett volna, akkor azonban egészségügyi okokból nem tudott ellátogatni Budapestre. A Fesztivál Akadémia, a Budapesti Olasz Kultúrintézet és a PesText közös meghívására azonban idén megvalósulhat a vele való találkozás.

Alessandro Baricco
A játék
Ford. Wiesenmayer Teodóra, Helikon, 2023, 416 oldal
-

Az utóbbi években Baricco esszéköteteket jelentetett meg, a Barbárok című könyvében az írás és a digitális kulturális forradalom kapcsolatát dolgozta fel. A 2023 őszén megjelent, A játék című kötetében pedig visszatért ehhez a témához, kiterjesztve perspektíváját a digitális forradalomnak a humanista gondolkodásra és általában a kultúrára gyakorolt hatására.

A szemünk előtt zajló szellemi forradalom

A játék hasábjain Baricco egy régész alaposságával, rétegről rétegre tárja föl az infokommunikációs technológia fejlődését a Space Invaders nevű videojátéktól kezdve a világháló és a weboldalak megjelenésén át egészen az okostelefonok applikációiig és a mesterséges intelligencia megjelenéséig,

amelyek mára egytől egyig az életünk szerves részévé váltak.

Amellett érvel, hogy nem pusztán technológiai, hanem valódi szellemi forradalom zajlik a szemünk előtt, amely az évek során „beágyazódott a normalitásba”, ám a következményei továbbra is beláthatatlanok. 

A szerző előző kötetéhez hasonlóan ez a könyv is a társadalmi hatásokra helyezi a hangsúlyt: arra, hogy miképpen módosítják, erősítik vagy épp rombolják ezek a változások az emberi kapcsolatokat és a hagyományosnak tartott értékeinket. „Mi voltunk azok, akik könnyű léptekkel akartak közlekedni a világban, ezt akartuk, amikor elkezdtük ezt a forradalmat. Volt egy lángokban álló ház, amit futva kellett elhagynunk. A fejünkben volt egy menekülési terv és egy rendszer, amelyek megmenthetnek minket.

Egyeseknek sikerült a távolban megpillantaniuk valamiféle ígéret földjét.”

A legenda először Magyarországon: Beszélgetés Alessandro Bariccóval
A beszélgetés nyelve olasz, de az eseményen tolmácsolást biztosítanak a szervezők. A programról további információkat ITT találsz.

Nyitókép: PesText Fesztivál

Kapcsolódó cikkek
...
Zöld

Alessandro Baricco és Jordán Ferenc is segít eligazodni a ránk váró jövőben [Könyvesblokk]

E heti könyvesblokkunkban esszékötetet, ökológiai és pszichológiai könyveket találsz - az egyik szerzővel még a Margón is találkozhatsz.

...
Nagy

Könyvesblokk: Baricco, Fosse, Kerangal

...
Nagy

Kollár Árpád: Remekül elférünk egymásban és egymás mellett

Veszélyes és viharos költészet, letisztult és áramvonalas, mégis sokszínű és összetett programtábla, izlandi mondások, hidrafejes gyertyák, derű és ború. Kollár Árpád fesztiváligazgatóval az idei PesTextről beszélgettünk, de szóba került a stégépítés és a Nád munkacímű kötete is.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

Listák&könyvek
...
Nagy

7 író, aki nem szerette saját, mára klasszikussá vált könyveit

...
Nagy

Íme a 21. század legjobb könyvei Knausgård, Sarah Jessica Parker és Stephen King szerint

...
Szórakozás

9 legendás lény, ami nem maradhat ki a Harry Potter-sorozatból

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Meghalt Shelley Duvall, A ragyogás sztárja

Robert Altman egyik kedvenc színésze volt, de A ragyogás sikoltós-baltás jelenete az, ami kitörölhetetlenné tette őt a filmtörténetből.

...
Szórakozás

Michael Crichton kezdte, James Patterson fejezte be, most pedig film készül belőle

A Sony filmstúdió szerezte meg a Michael Crichton hagyatékában talált és James Patterson által befejezett Eruption (Kitörés) című regény megfilmesítési jogait.

...
Szórakozás

Bridgerton: Ezt lehet tudni most a 4. évadról

Mikor jön a Bridgerton következő évada? Kinek a története kerül fókuszba? Melyik szereplők térnek vissza biztosan?

...
Szórakozás

8 érdekesség, amit nem tudtál a 80 éves Rubik Ernőről

„Megtalálónak” vallja magát, mert a feltaláló kifejezést nem szereti. A világon több mint 350 millió példányt adtak el a kockájából. A sikerhez elengedhetetlennek tartja a kudarcot. Nyolcvanéves Rubik Ernő.

Szerzőink

...
sa

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

...
sa

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

...
Horányi Hanna Zelma

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről