Alessandro Baricco és Jordán Ferenc is segít eligazodni a ránk váró jövőben [Könyvesblokk]
sa

Alessandro Baricco és Jordán Ferenc is segít eligazodni a ránk váró jövőben [Könyvesblokk]

könyvesblokk jordán_ferenc alessandro_baricco l.stipkovits_erika

E heti könyvesblokkunkban esszékötetet, ökológiai és pszichológiai könyveket találsz - az egyik szerzővel még a Margón is találkozhatsz.

-

Jordán Ferenc: Az ember vége a természet esélye - Helyünk a földi ökoszisztémában

Jordán Ferenc
Az ember vége a természet esélye - Helyünk a földi ökoszisztémában
Open Books, 2023, 281 oldal
-

A tét az emberiség túlélése. Mi a teendő azonban akkor, amikor az ember által felépített globális rendszer fenyegeti saját túlélését és a természet egyensúlyának fennmaradását? Hogy ezen változtassunk, több tudományterületet is mozgósítani kell, éspedig sürgősen. Cselekednünk kell, hogy az ökológiai válság közepette valódi változást érhessünk el. Jordán Ferenc hálózatkutató biológus cselekvése tárgyául a tudományos ismeretterjesztést választja, amit mesterfokon művel. Felvilágosítja az olvasót mindarról, amiről nem szívesen hall, miközben szakszerű marad, és a tudományos fontoskodást is elkerüli. Könyve összegzi a múlt bűneit, a jelen problémáit és a jövő kilátásait.

A helyzet reális értékelése után teljes mértékben indokoltak a merésznek hangzó megállapítások: ma már nem az a kérdés, hogy csökken-e a népességnövekedés üteme, hanem hogy hogyan lehetnénk sokkal kevesebben; a nemnövekedés mint gazdasági modell szükségszerű és sürgős; a természet antropocentrikus uralása a vesztünket okozza. Jordán Ferenc sem patetikus vészharangkongatással, sem az olvasó megnyugtatásával nem foglalkozik. Nem túloz, és nem relativizálja a bemutatott folyamatok jelentőségét. Semmiféle tabut nem ismer, se morálisat, se politikait, se tudományosat. Bátran beszél, és erre a bátorságra van szükségünk.

Margó
A kötet bemutatója a Margón lesz, a szerzővel Horváth Bence beszélget. Mikor? október 13. 19:00 Hol? Kávézószínpad / Nemzeti Táncszínház. Részletek erre>>>

Alessandro Baricco: A játék

Alessandro Baricco
A játék
Ford. Wiesenmayer Teodóra, Helikon, 2023, 416 oldal
-

A digitális forradalom hatásairól szóló – a Barbárok című kötet folytatásának tekinthető – könyvében Alessandro Baricco egy régész alaposságával, rétegről rétegre tárja föl az infokommunikációs technológia fejlődését a Space Invaders nevű videojátéktól kezdve a világháló és a weboldalak megjelenésén át egészen az okostelefonok applikációiig és a mesterséges intelligencia megjelenéséig, amelyek mára egytől egyig az életünk szerves részévé váltak. Baricco amellett érvel, hogy nem pusztán technológiai, hanem valódi szellemi forradalom zajlik a szemünk előtt, amely az évek során „beágyazódott a normalitásba”, ám a következményei továbbra is beláthatatlanok. A szerző előző kötetéhez hasonlóan ez a könyv is a társadalmi hatásokra helyezi a hangsúlyt: arra, hogy miképpen módosítják, erősítik vagy épp rombolják ezek a változások az emberi kapcsolatokat és a hagyományosnak tartott értékeinket. „Mi voltunk azok, akik könnyű léptekkel akartak közlekedni a világban, ezt akartuk, amikor elkezdtük ezt a forradalmat. Volt egy lángokban álló ház, amit futva kellett elhagynunk. A fejünkben volt egy menekülési terv és egy rendszer, amelyek megmenthetnek minket. Egyeseknek sikerült a távolban megpillantaniuk valamiféle ígéret földjét.”

L. Stipkovits Erika: Még közelebb önmagunkhoz - A nehézségből a kiút befelé vezet

L. Stipkovits Erika
Még közelebb önmagunkhoz - A nehézségből a kiút befelé vezet
HVG Könyvek, 2023, 408 oldal
-

L. Stipkovits Erika, az ismert szakpszichológus-pszichoterapeuta a Közelebb önmagunkhoz című kötetében megkezdett önismereti út folytatására hív minket. A bátor szembenézés, az érzelmeink és a gondolataink megélése után a személyiségfejlődés tágabb összefüggéseit vizsgálja. Bemutatja a transzgenerációs traumák és felmenőink sorsának személyiségünk alakulására gyakorolt hatását, a boldogság, az intimitás és a spiritualitás valódi természetét. Ezúttal is hatékony módszereket és fejlődési feladatokat kínál, továbbá terápiás esetein keresztül és a legfrissebb kutatási eredmények felhasználásával segíti az önismereti úton járókat. Végigvezet traumáink feldolgozásának, belső erőforrásaink felismerésének és önmagunk elfogadásának folyamatán, hogy még közelebb és közelebb kerülhessünk magunkhoz.