Kortárs írók keltik újra életre Miss Marple karakterét

A Guardian számolt be róla, hogy 2022 szeptemberétől újra Miss Marple-lel nyomozhatunk, ugyanis tizenkét kortárs író - többek között Dreda Say Mitchell, Kate Mosse és Val McDermid - definiálja újra a detektív karakterét egy 12 történetet tartalmazó gyűjteményben.

Simon Eszter | 2021. szeptember 02. |

Christie Szunnyadó gyilkosság című kötetében találkozhattunk legutóbb Miss Marple karakterével, aki az 1976-os krimiben megoldotta a tökéletes gyilkosságot. 

A novellagyűjtemény, amelyben Miss Marple új kalandjait ismerhetjük majd meg, egy év múlva egyszerre jelenik meg az Egyesült Királyságban és Amerikában. A tizenkét szerző, köztük Kate Mosse, Elly Griffiths és Ruth Ware, igazi Christie-rajongók, mesélte a készülő kötetet kiadó HarperCollins munkatársa. A szerzők újragondolják Miss Marple karakterét és egyedi perspektívákon keresztül mutatják be, miközben hűek maradnak a krimi hagyományos jegyeihez.

Jane Marple az Egyesült Királyság egyik legkedveltebb kitalált detektívje, akinek a történeteit a hat évados Agatha Christie: Marple című sorozatából is ismerhetjük. Az éles eszű, kissé pletykás idős hölgyről Christie egykor így fogalmazott: „Angliában nincs olyan nyomozó, aki olyan jó lenne, mint Miss Marple, akinek a korát örök homály fedi”.

A szerző először 1927-ben jelenítette meg Miss Marple karakterét, aki Christie 12 regényében és 20 novelláskötetében szerepelt és brilliánsan oldotta meg a rejtélyeket és gyilkosságokat, miközben az is kiderült róla, hogy szabadidejében remekül köt és kertészkedik.  

A detektív új kalandjainak megjelenését az Agatha Christie Ltd. is engedélyezte, a kötet célja, hogy megismertesse Miss Marple személyét a fiatalabb generációval is. „Nagyon izgalmas, hogy ezek a fantasztikus írók milyen új kalandok elé állítják Marple-t – mondta James Prichard, a krimiíró dédunokája és az Agatha Christie Ltd. elnöke. – Itt az ideje az olvasók újra felfedezzék a detektív furfangos karakterét.”

Korábban már Sophie Hannah is folytatta az angol író rejtélyes gyilkosságait, miután felhatalmazást kapott, hogy új történeteket írhasson a régi karaktereknek. Magyarul 2020-ban jelent meg A Kingfisher Hill-i gyilkosságok, 2021-ben pedig A monogramos gyilkosságok című kötete a Helikon kiadásában, amelyekben a belga nyomozó, Hercule Poirot göngyölíti fel a gyilkosságokat.

Az utóbbi években több szerző is újraírta a régi kedvencek történeteit, így találkozhatunk újra Sherlock Holmes-szal Anthony Horowitz regényeiben, vagy Ian Fleming James Bondjával, akit szintén más szerzők keltettek újra életre. 

Az új Marple-gyűjteményben olyan szerzők történetei is helyet kapnak, mint Lucy Foley, Jean Kwok, Leigh Bardugo, Karen M. McManus, Natalie Haynes és Alyssa Cole. 

„Miss Marple-lel Christie olyan nőknek adott hangot, akiket gyakran figyelmen kívül hagytak, így a tizenkét író számára hatalmas megtiszteltetés, hogy leróhatják a tiszteletüket előtte” – mesélte Jennifer Hart az amerikai William Morrow and Companytól, amely az új kötetet az Egyesült Államokban publikálja. Úgy vélte, ez a valóban figyelemre méltó szerzőcsoport újra felhívja az olvasók figyelmét Agatha Christie-re. 

Hírlevél feliratkozás

 

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Agatha Christie előtt tiszteleg debütáló krimijében Pavesi

Minden bűnügyi rejtély ugyanazon az egyszerű szabályrendszeren alapul: kell, hogy legyen egy áldozat. Egy tettes. Egy gyanúsított. Egy nyomozó. A többi csak játék ezekkel az összetevőkkel és lehetséges permutációikkal. Olvassatok bele Alex Pavesi új regényébe!

...
Hírek

Eladó Agatha Christie otthona, ahol a legnagyobb regényeit írta

Potom 1,1 milliárd forintért miénk lehet a bájos téglaház.

...
Hírek

Megpróbálták rekonstruálni Agatha Christie eltűnésének történetét

Talán soha senki sem fogja tudni, mi is történt pontosan, amikor Agatha Christie 11 napra eltűnt 1926 decemberében. Most viszont a bestsellerszerző, Marie Benedict megpróbálta rekonstruálni az eseményeket.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

...
Szórakozás

A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A gondoskodás szó hallatán csupa kellemes, szeretetteljes, melegséget árasztó érzés juthat eszünkbe és ennek talán így is kellene lennie, ha minden rendben volna. Boross Martin, az Örkény Színház színészei és tíz szociális szférában dolgozó szakember viszont nem hagyja, hogy homokba dugjuk a fejünket.

...
Szórakozás

Három nő és a 90-es évek legbrutálisabb maffiája

Három nő, három megrázó monológ, amik egymás váltva mesélnek arról a dunaszerdahelyi időszakról a kilencvenes években, amikor a maffia uralta a várost és a környéket. 

Polc

Az egykori 56-os menekült a gazdasági csodát kóstolgató NSZK-ban nyomoz

...

Az Afázia rendhagyó sci-fi az emberiség és a magyarok jövőjéről

...

Dühös nők transzgenerációs sérüléseket gyógyítanak – Bethany Webster Anyaseb című könyvéről

...

Háy megmutatja, milyen mélyszegénységben élő, falusi cigánylányként felnőni

...
Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Folytatódik Kreatív Európa című sorozatunk, amelyben a kortárs európai irodalomból válogatunk. Most olyan hangsúlyozattan nem ifjúsági irodalomhoz tartozó könyveket ajánlunk, amik egy-egy gyermek vagy kamasz nézőpontjából mesélnek.

...
Kritika

A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat

Alex Schulman megrázóan mutatja be a testvéri kapcsolatok bonyolult dinamikáját, a gyerekek sóvárgását a szülők szeretetéért és a túlélési stratégiákat, ha a gondoskodás kiszámíthatatlan, sőt, életveszélyes. A túlélők a hét könyve.

...
Nagy

Enyedi Ildikó: Női rendezőként szerettem volna megengedni magamnak a lovagiasság luxusát

Füst Milán 1942-ben megjelent regényéből, A feleségem történetéből készített Enyedi Ildikó nagyjátékfilmet. Férfiképről, Európáról és Füst-olvasatáról is beszélgettünk vele.

...
Nagy

Alex Schulman: A fájdalmat használtam fel az íráshoz

Alex Schulman A túlélők című családregénye újabb színt ad a skandináv irodalom magyar nyelvű kínálatához, bizonyítva, hogy nem csak a bűnügyi regényekhez értenek az északiak. Schulman a nemzetközi könyvpiacon ezzel a könyvével debütált, nem is akármilyen sikerrel: több mint harminc országban adták ki a könyvét. Interjú.

...
Nagy

Jennifer Teege: Nincsen olyan, hogy náci gén

Jennifer Teege 38 évesen fedezte fel, hogy a náci lágerparancsnok, a szadizmusáról elhíresült Amon Göth unokája. A felismerés sokkjától a múlt feldolgozásának útját egy nemzetközi sikerű, megrázó könyvben írta meg. Interjú.

...
Kritika

Juan Gabriel Vásquez Kolumbiájában nem a mágia, hanem az erőszak tombol

Juan Gabriel Vásquez a jelenkori latin-amerikai írónemzedék egyik legjelesebb képviselője, Dalok a tűzhöz című kötete pedig bizonyos szempontből könnyed belépő az életműbe: egyszerre tartalmaz régi és új írásokat, de mindegyik központi eleme a Kolumbia múltjától és jelenétől is elválaszthatatlan erőszak. A hét könyve.

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Végtaghiányos gyerekek elfogadását segíti A csodabogár

A pedagógusok már az iskolákban is feldolgozhatják Kiss Judit Ágnes A csodabogár című könyvét, munkájukat pedig óravázlatok és foglalkozástervek is segítik.

...
Gyerekirodalom

Catarina Sobral a felnőtteket is meg akarja szólítani a gyerekkönyveivel

Catarina Sobral portugál illusztrátor és animációs rendező azt mondja, valahol még mindig él benne egy gyerek, képeskönyvei ugyanakkor nemcsak a legkisebbeknek szólnak. Budapesti látogatása alatt a színek dialógusáról, a szükséges kompromisszumokról és Lisszabon fényeiről beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

...

Színt vall a Könyves: így olvastuk mi a kötelező olvasmányokat! [podcast]

...

Závada Péter átiratában Rómeó első szerelme a drog [Kötelező]

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

...

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]