Kortárs írók keltik újra életre Miss Marple karakterét

A Guardian számolt be róla, hogy 2022 szeptemberétől újra Miss Marple-lel nyomozhatunk, ugyanis tizenkét kortárs író - többek között Dreda Say Mitchell, Kate Mosse és Val McDermid - definiálja újra a detektív karakterét egy 12 történetet tartalmazó gyűjteményben.

Simon Eszter | 2021. szeptember 02. |

Christie Szunnyadó gyilkosság című kötetében találkozhattunk legutóbb Miss Marple karakterével, aki az 1976-os krimiben megoldotta a tökéletes gyilkosságot. 

A novellagyűjtemény, amelyben Miss Marple új kalandjait ismerhetjük majd meg, egy év múlva egyszerre jelenik meg az Egyesült Királyságban és Amerikában. A tizenkét szerző, köztük Kate Mosse, Elly Griffiths és Ruth Ware, igazi Christie-rajongók, mesélte a készülő kötetet kiadó HarperCollins munkatársa. A szerzők újragondolják Miss Marple karakterét és egyedi perspektívákon keresztül mutatják be, miközben hűek maradnak a krimi hagyományos jegyeihez.

Jane Marple az Egyesült Királyság egyik legkedveltebb kitalált detektívje, akinek a történeteit a hat évados Agatha Christie: Marple című sorozatából is ismerhetjük. Az éles eszű, kissé pletykás idős hölgyről Christie egykor így fogalmazott: „Angliában nincs olyan nyomozó, aki olyan jó lenne, mint Miss Marple, akinek a korát örök homály fedi”.

A szerző először 1927-ben jelenítette meg Miss Marple karakterét, aki Christie 12 regényében és 20 novelláskötetében szerepelt és brilliánsan oldotta meg a rejtélyeket és gyilkosságokat, miközben az is kiderült róla, hogy szabadidejében remekül köt és kertészkedik.  

A detektív új kalandjainak megjelenését az Agatha Christie Ltd. is engedélyezte, a kötet célja, hogy megismertesse Miss Marple személyét a fiatalabb generációval is. „Nagyon izgalmas, hogy ezek a fantasztikus írók milyen új kalandok elé állítják Marple-t – mondta James Prichard, a krimiíró dédunokája és az Agatha Christie Ltd. elnöke. – Itt az ideje az olvasók újra felfedezzék a detektív furfangos karakterét.”

Korábban már Sophie Hannah is folytatta az angol író rejtélyes gyilkosságait, miután felhatalmazást kapott, hogy új történeteket írhasson a régi karaktereknek. Magyarul 2020-ban jelent meg A Kingfisher Hill-i gyilkosságok, 2021-ben pedig A monogramos gyilkosságok című kötete a Helikon kiadásában, amelyekben a belga nyomozó, Hercule Poirot göngyölíti fel a gyilkosságokat.

Az utóbbi években több szerző is újraírta a régi kedvencek történeteit, így találkozhatunk újra Sherlock Holmes-szal Anthony Horowitz regényeiben, vagy Ian Fleming James Bondjával, akit szintén más szerzők keltettek újra életre. 

Az új Marple-gyűjteményben olyan szerzők történetei is helyet kapnak, mint Lucy Foley, Jean Kwok, Leigh Bardugo, Karen M. McManus, Natalie Haynes és Alyssa Cole. 

„Miss Marple-lel Christie olyan nőknek adott hangot, akiket gyakran figyelmen kívül hagytak, így a tizenkét író számára hatalmas megtiszteltetés, hogy leróhatják a tiszteletüket előtte” – mesélte Jennifer Hart az amerikai William Morrow and Companytól, amely az új kötetet az Egyesült Államokban publikálja. Úgy vélte, ez a valóban figyelemre méltó szerzőcsoport újra felhívja az olvasók figyelmét Agatha Christie-re. 

Hírlevél feliratkozás

 

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Agatha Christie előtt tiszteleg debütáló krimijében Pavesi

Minden bűnügyi rejtély ugyanazon az egyszerű szabályrendszeren alapul: kell, hogy legyen egy áldozat. Egy tettes. Egy gyanúsított. Egy nyomozó. A többi csak játék ezekkel az összetevőkkel és lehetséges permutációikkal. Olvassatok bele Alex Pavesi új regényébe!

...
Hírek

Eladó Agatha Christie otthona, ahol a legnagyobb regényeit írta

Potom 1,1 milliárd forintért miénk lehet a bájos téglaház.

...
Hírek

Megpróbálták rekonstruálni Agatha Christie eltűnésének történetét

Talán soha senki sem fogja tudni, mi is történt pontosan, amikor Agatha Christie 11 napra eltűnt 1926 decemberében. Most viszont a bestsellerszerző, Marie Benedict megpróbálta rekonstruálni az eseményeket.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Enyedi Ildikó új filmje, tárlatvezetés Oltai Katával, Zenélő Budapest és Európa Kiadó koncert [Programajánló]

Ezen a héten veszi kezdetét a Zenélő Budapest programsorozat, de lesz kurátori tárlatvezetés Oltai Katával, disputa a magyar zsidó irodalomról, valamint a város jelentőségéről a kortárs irodalomban, megnézheted Enyedi Ildikó új filmjét és a '80-as évek kultikus magyar együttesét.  

...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

...
Szórakozás

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

Vágy, bűntudat, sebzettség, kommunikációs elakadások – ezekről mesél Sally Rooney első regénye, a Baráti beszélgetések, amelyet most már sorozatként is viszontláthatunk. A történet négy ember elképesztően komplikálttá és fájdalmassá fajuló viszonyrendszeréről szól, a nagy sikerű Normális emberekhez hasonlóan pedig itt is végig a szenvedély és a szenvedés határán billegünk.

Polc

Byung-Chul Han is Nádas Péter falujában élne szívesen, és énekelne a körtefa alatt

...

Loki visszaadja egy boszorkány szívét és ezzel elkezdődik a világvége

...

A 17. századi építésznő veszélyes példát mutathatott volna az utána jövő nőknek

...

Bret Easton Ellis a Twitterről magyaráz és a puha milleniálokat szidja

...
Még több olvasnivaló
...
Nagy

10 női szerző, akiről utcát nevezhetnének el Budapesten – kire szavazol?

Van, akinek kráter őrzi a nevét a Vénuszon, itt az idő, hogy Budapest is felfedezze őket. Szavazz te is!

...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

...
Zöld

Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete

A Krekó Péter és Falyuna Nóra szerkesztésében megjelent Sarlatánok kora 19 fejezetben, átfogóan és látványos esettanulmányokon keresztül járja körül az áltudományosság gyakran bizarr és hírhedt, de még gyakrabban hétköznapi megjelenési formáit. Ez a hét könyve. 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A Balatontól a Bodrogközig – 5 gyerekkönyv a legmelegebb nyári napokra

A nyár egyik legforróbb napján utazós, nyaralós, csobbanós gyerekkönyveket kutattunk fel a friss megjelenések közül. Az összeállításban a kicsiktől haladunk a nagyobbak felé.

...
Gyerekirodalom

Fiala Borcsa hőse mindennapi túlélésre és medvetámadás esetére is ad hasznos tippeket

Fiala Borcsa ifjúsági regényében a hírhedt Bodrogközi Rém borzolja Dani és a nagypapája idegeit. Mire fény derül a több évtizedes rejtélyre, megtudhatjuk azt is, hogy, miért jó, ha van kéznél egy kis szárított rozmaring, tárkony vagy épp macskaalom. Olvass bele!

...
Nagy

A Félőlény nincs egyedül - Kiállítás nyílt Rátkai Kornél illusztrációiból

Rátkai Kornél illusztrált már bolygóvadászokat, elszánt magyar nőket, sárkányovisokat, és készített már történelmi szelfiket is. Grafikáiból pénteken nyílt kiállítás, amelyet Orosz Anett nyitott meg.

...

Zalka Csenge Virág: A kacsalábon forgó palota egzotikum a külföldi közönségnek

...

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

...

Gerőcs Péter: A filmben az a legvarázslatosabb, amit nem látunk

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek