A HUBBY elnöksége is kiáll az SZFE függetlensége mellett

A HUBBY elnöksége is kiáll az SZFE függetlensége mellett

A HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum elnöksége is szolidaritásáról biztosította a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit. A hétvégén közzétett közleményükben azt írták, tiltakoznak az ellen, hogy bármilyen kulturális intézményt, műhelyt, csoportosulást szakmai egyeztetés nélkül alakítsanak át.

 

Könyves Magazin | 2020. szeptember 07. |

Közleményükben a következőket írták

„Mi a gyerekirodalom alkotói, kiadói és szerepvállalói, határozottan tiltakozunk az ellen, hogy bármilyen kulturális intézményt, műhelyt, csoportosulást szakmai egyeztetés, illetve annak megkérdezése nélkül, a javaslatait, hagyományait, eredményeit teljesen negligálva alakítsanak át. Ez riasztó, rossz példa bármely, a magyar kultúra területén dolgozó műhely számára, hiszen azt sugallja, bárki, bármikor felszámolható.

Határozottan kiállunk tehát az SZFE függetlensége mellett, és szorítunk a fiataloknak, mert kicsit hiszünk még a kimondott és leírt szóban, mert hiszünk a kreativitás, a gondolkodás és a megértés erejében, és mert mi is azon dolgozunk, hogy a gyerekeknek, a felnövőknek mindez magától értetődő legyen! 

Írók tiltakoznak az SZFE „aljas és sunyi legázolása ellen" - Könyves magazin

„A magyar színházi és irodalmi hagyomány szervesen összefonódik, még ha erről az utóbbi évtizedekben sokszor kevéssé is vettünk tudomást. Mi, magyar írók kötelességünknek érezzük, hogy szolidaritást vállaljunk az egyetem hallgatóival, és a filmes és színházi szakma valamennyi képviselőjével, akiket a SZFE einstandolása akár hosszú távon is igen nehéz helyzetbe hoz" - olvasható a felhívásban.

Hogy jön a gyerek- és ifjúsági irodalom mindehhez? Egészen egyszerű: számos kiváló szerző került már ki drámaírókból, nem egy esetben erős az együttműködés a színház, a film és az irodalom között, ráadásul a sokszor visszasírt fénykor, amikor jobbnál jobb ifjúsági regényeket adaptáltak filmre, és jobbnál jobb mesék, rajzfilmek váltak könyvvé, vagy épp fordítva, pontosan mutatja, hogy a kultúra különféle szegmensei nem választhatóak el egymástól. Egymás nélkül, - úgy is mondhatnánk, - nem sokat érünk!

Nem beszélve arról, hogy mi, akik azzal foglalkozunk, hogy minél több kortárs irodalom és illusztráció jusson el a gyerekekhez, illetve fiatal felnőttekhez, amellett tettük le voksunkat, hogy a választás szabadsága az egyik legfontosabb dolog az életben, amely nem állítható ellentétbe olyan fogalmakkal, mint nemzet, haza, család, kereszténység, hiszen ezek egymással nem ellentétes fogalmak."

HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum

elnökség

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Salman Rushdie is szolidarít az SZFE hallgatóival

Salman Rushide is szolidaritásáról biztosította a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit. Támogatását egy fotóval fejezte ki, amelyen ő maga szerepel, feltartott kezén pedig az SZFE felirat. 

...
Hírek

Írók tiltakoznak az SZFE „aljas és sunyi legázolása ellen”

Békés, élőláncos versfelolvasást szerveznek írók a Színház- és Filmművészeti Egyetem elé ma délután 18 órára, hogy így fejezzék ki a támogatásukat. 

...
Hírek

Tompa Andrea: Hol vannak a színháznézők, amikor elfoglalják az SZFE-t?

Elfoglalták és elbarikádozták az intézményüket a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói a tegnapi tüntetés után. Az egyetem ügyében mindeközben több kortárs író is megszólalt. Tompa Andrea egy Facebook-posztban tette fel a kérdést, hogy vajon miért voltak ilyen kevesen a tegnapi tüntetésen. Németh Gábor egy interjúban beszélt arról, hogy egy művészeti egyetem autonómiájának elvesztése nem csak egy intézmény szervezési kérdése, valójában minden mást is érint.

Polc

Mégis minden félbemaradt - Térey János 50

...

Az élet egy kártyavár, és nem te osztod a lapokat

...

Az életünket akkor tudjuk helyre tenni, ha ismerjük a családi múltunkat

...

A Lovecraft földjén a horror és a rasszizmus határait mossa össze

...
A hét könyve
Kritika
Nick Hornby Brexit-regényben írta meg, hogyan szakadt szét Anglia
...
Nagy

A nők számára tragédiával ért fel, amikor láthatóvá vált a testük

Miért sokkolta a Monarchia asszonyait, amikor végre elhagyhatták a fűzőt, miért számított botrányosnak a maga idejében a körömlakk, miért tüntettek az első magyar szépségkirálynő ellen, és jó száz éve miért voltak sokszorosan kiszolgáltatott helyzetben a cselédlányok? Csak néhány izgalmas kérdés azok közül, melyeket Czingel Szilvia A női test alakváltozatai című új kötetében tárgyal. A szerzővel városi ízlésről, a cselédlányok közvetítő szerepéről és a menstruációs traumáról is beszélgettünk.

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

"A gyerekek ösztönösen érzik, hogy az éghajlatváltozás rendkívüli hatással lesz a jövőjükre"

Szeptemberben egy klímafikciós ifjúsági regény, Rojik Tamás Szárazsága lett a Szívünk rajta kiemelt könyve. A hónap értékelőjét, M. Kácsor Zoltánt markáns irodalmi képekről és a műfaj felíveléséről faggattuk.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Nagy

Nem egyfajta test van – 6 könyv a testképről, nem csak kamaszoknak

A test elfogadása a kamaszkor egyik legnagyobb kihívása. A felnövés millió kihívásával küszködő tizenéves hajlamos magába zárkózni a kérdéseivel, és néha a szülő sem tudja, hogyan lehetne jól beszélgetni erről a gyerekével. Mutatunk pár könyvet, ami segíti az elfogadást, hiszen lehetünk bár soványak, gömbölyűek vagy kicsit mások, mint az átlag, tudni kell, hogy a testünk ugyanolyan értékes.