Elindult a 100 szóban Veszprém történetíró pályázat

sa | 2022. március 28. |

2022 március 23-án útjára indult a történetíró pályázat Veszprémben, Európa magyar kulturális fővárosában (#VEB2023).

A StúDió Veszprém Podcast és a Plagio Fundación (Chile) együttműködésének köszönhetően Prága, Varsó, Pozsony és Budapest után a formátum megérkezett a dunántúli megyeszékhelyre. dr. Dióssy László és Wéber László a podcast társszerkesztőiként indították el lokálpatrióta kezdeményezésüket.

A pályázaton bárki indulhat, aki legfeljebb 100 szóban megírja Veszprémmel kapcsolatos emlékeit, élményeit, érzéseit. Az irodalmi jellegű írásokat nem csak veszprémiektől várják, határon innen és túlról is érkezhetnek a magyar nyelvű mininovellák 2022. augusztus 20-áig.

Az 50 döntőbe jutott pályaműből kerül ki a közönségdíjas, a zsűri mérlegelése alapján pedig a 18 év alattiak győztese és a legjobb három történet. A pályázat főtámogatójának, a veszprémi Vitakingnek köszönhetően pénzdíjra is számíthatnak a kiemelkedő és halhatatlanná váló szerzők.

A zsűriben Praznovszky Mihály, Géczi János és Nyáry Krisztián értékeli az írásokat, melyek szerzőinek kilétét csak döntésüket követően ismerhetik meg, akárcsak a nyilvánosság. 

A döntős írásokat a szervezők különböző formában megjelentetik, valamint podcast-feldolgozás is születik belőlük. A díjakat a Magyar Regényírás Napján, 2022. október 18-án, Veszprémben kerül sor.

A pályázat további részletei megtalálhatók, illetve a pályázat beküldhető a www.100szoban.hu weboldalon.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Veszprémbe kerültek Szabó Magda levelei

...
Beleolvasó

Veszprémi antropológus agyából jött létre a világ első szuperintelligenciája

...
Beleolvasó

Veszprém megyéből toboroztak telepeseket a brazil kivándorlási ügynökök

...
Podcast

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

Podcastunkban a közéleti költészetről, a bal kézről jobbra átnevelt írásról és a közösségi médiáról is kérdezzük a Torkolatcsönd szerzőjét, Fehér Renátót.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

...
vl

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

...
Sándor Anna

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.