Elindult a 100 szóban Veszprém történetíró pályázat

sa | 2022. március 28. |

2022 március 23-án útjára indult a történetíró pályázat Veszprémben, Európa magyar kulturális fővárosában (#VEB2023).

A StúDió Veszprém Podcast és a Plagio Fundación (Chile) együttműködésének köszönhetően Prága, Varsó, Pozsony és Budapest után a formátum megérkezett a dunántúli megyeszékhelyre. dr. Dióssy László és Wéber László a podcast társszerkesztőiként indították el lokálpatrióta kezdeményezésüket.

A pályázaton bárki indulhat, aki legfeljebb 100 szóban megírja Veszprémmel kapcsolatos emlékeit, élményeit, érzéseit. Az irodalmi jellegű írásokat nem csak veszprémiektől várják, határon innen és túlról is érkezhetnek a magyar nyelvű mininovellák 2022. augusztus 20-áig.

Az 50 döntőbe jutott pályaműből kerül ki a közönségdíjas, a zsűri mérlegelése alapján pedig a 18 év alattiak győztese és a legjobb három történet. A pályázat főtámogatójának, a veszprémi Vitakingnek köszönhetően pénzdíjra is számíthatnak a kiemelkedő és halhatatlanná váló szerzők.

A zsűriben Praznovszky Mihály, Géczi János és Nyáry Krisztián értékeli az írásokat, melyek szerzőinek kilétét csak döntésüket követően ismerhetik meg, akárcsak a nyilvánosság. 

A döntős írásokat a szervezők különböző formában megjelentetik, valamint podcast-feldolgozás is születik belőlük. A díjakat a Magyar Regényírás Napján, 2022. október 18-án, Veszprémben kerül sor.

A pályázat további részletei megtalálhatók, illetve a pályázat beküldhető a www.100szoban.hu weboldalon.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Veszprémbe kerültek Szabó Magda levelei

...
Beleolvasó

Veszprémi antropológus agyából jött létre a világ első szuperintelligenciája

...
Beleolvasó

Veszprém megyéből toboroztak telepeseket a brazil kivándorlási ügynökök

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...
Zöld

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

...
Zöld

A húsevés évezredes hagyományát ugyanúgy átírhatjuk, mint a nők szavazati jogait?

...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

...
Vass Norbert

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

...
vl

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.