Veszprémi antropológus agyából jött létre a világ első szuperintelligenciája

.konyvesblog. | 2016. június 16. |

b1448842.JPG

Már csak évekre járunk attól, hogy megjelenjen az első szingleton, a világot irányítani képes szuperintelligencia. A teljes titokban működő Ötök rájönnek: mindennél fontosabb elérni, hogy ez az intelligencia barátságosan viszonyuljon az emberiséghez. Ennek érdekében egy veszprémi antropológusprofesszor idegrendszerét másolják számítógépre, azt remélve, hogy ha a másolat valóban képes szingletonná fejleszteni önmagát, az emberből lett program hű marad majd gyökereihez.

Csányi Vilmos: Ő ott bent

Libri, 2016, 218 oldal, 2999 HUF

 


Christian öntudatra ébred, és egyre intelligensebbé válik, de ezt a kutatólabor munkatársai ferde szemmel nézik. A félig ember-félig program problémáinak megértéséhez egy magányos, ám annál csinosabb pszichológusnőt is bevonnak a kutatásba, aki igencsak vonzónak találja Christiant. Csányi Vilmos utópiája a hatalom természetét, ember és gép viszonyát, a mesterséges intelligencia problematikáját boncolgatja.

Egy globális intelligencia érdeke, hogy legyenek anyagáramok, energiaáramok és legyen stabil a populáció. Ugyanabban érdekelt, amiben az emberiség, mert az a saját létfeltétele is. Arról, hogy milyen konfliktusok alakulhatnak ki, lehetne elmélkedni, de ez ugyanaz a szint, mint amikor 100 évvel ezelőtt azt képzeltük, hogy a robotok átveszik a hatalmat.

- nyilatkozta a Könyvesblognak Csányi Vilmos. A teljes interjút ITT olvashatod. 

Olvass bele a könyvbe:

Csányi Vilmos_Ő ott bent_részlet by konyvesblog