5 perzselő könyv hőhullámokról, forróságról és szárazságról
fk

5 perzselő könyv hőhullámokról, forróságról és szárazságról

Ismét tombol a hőhullám, az előrejelzések szerint az extrém hőség Magyarországon még legalább a jövő hét közepéig eltarthat. Egyre fokozódik az aszály és több településen is vízkorlátozást kellett bevezetni, a helyzet tehát komoly, életbe lépett a vörös kód is. A kontinens más országaiban is hasonló a helyzet, több helyen erdőtüzek pusztítanak, Spanyolországban és Portugáliában a tíz napja tartó hőhullám már 1743 ember halálát okozta, de még Nagy-Britanniában is 40 fokokat mérnek. Most öt olyan könyvet mutatunk, amely fontos figyelmeztetés lehet arra nézve, hogy a saját érdekünkben ideje tenni valamit a klímaváltozás megfékezésére.

Kim Stanley Robinson: A Jövő Minisztériuma

KIM STANLEY ROBINSON
A Jövő Minisztériuma
Ford. Farkas Veronika, Agave, 2022, 640 oldal
-

Kim Stanley Robinson víziója, A Jövő Minisztériuma igazi cli-fi, azaz klímafikció, amely elég dermesztő képet fest a jövőről (nem véletlen, hogy az író előadóként részt vett az ENSZ éghajlatváltozási konferenciáján). Annyira sokat talán nem is kell magyarázni, hogy miért csap arcon ez a könyv, már az első mondatát eléggé át tudjuk érezni: „Egyre melegebb lett”. A kötetnek már a nyitóképe is apokaliptikus, egy több hetes indiai hőhullám vége felé járunk, amely húszmillió halottat követel. Ez a tragédia hatalmas geopolitikai változást hoz: míg a világ nagyobb része részvétteljesen félrenéz, India kilép addigi szubordináns pozíciójából és a bolygó első számú klímaharcosává válik. Kritikánkban így írtunk a könyvről: „Robinson rendkívül kidolgozott, végig tudományos alapokon nyugvó regénye olyan, mintha egy utolsó atomjáig bekamerázott világban játszódna, ahol mindenki szemtanúja egy új, igazságosabb világot hozó szuperválságnak. A 109 fejezet folyamatos képernyőváltás: a bolygót pásztázó kamera képe hol az antarktiszi kísérleti gleccserfúrásokat mutatja, hol egy menekülttáborban időz, majd a világ pénzügyi vezetőinek találkozóját kapcsolja, vagy egy fotonra közelít.”

Olvass bele ITT!

Lőrinczy Judit: Az utolsó tanú

LŐRINCZY JUDIT
Az utolsó tanú
Gabo, 2022, 597 oldal
-

Lőrinczy Judit az Ingókövek és az Elveszett Gondvána után harmadik regényében Magyarország jövőjéről festett fel egy elég megrázó képet. A regény a fantasyt, a krimit és az easternt szövi össze, de sok mindent elárul a szerző víziójáról, hogy a kiszáradt Tisza fontos helyszíne lesz a könyvnek. A mederben a szolnoki rendőrök egy szegedi professzor és egy nyíllal átlőtt betyár holttestére bukkannak egy kifosztott, ősrégi sír mellett. Miközben a szolnokiakat Szegedre vezetik a nyomok, ahol talán még a kollégáikban sem bízhatnak meg, a pusztában egy bűnöző és bandája a sírból eltűnt arany után ered. Azonban sem a gyilkosságok, sem a kincs nem olyan fontos, mint az az erő, amely elszabadult, és amelyet néhány különleges, a jövőt látó ember próbál kétségbeesetten feltartóztatni.

Olvass bele ITT.

James Powell: 2084

JAMES POWELL
2084 - Az eltűnt jég nyomában - Képzelt riport a klímaváltozásról
Ford. N. Kiss Zsuzsa, Athenaeum, 2021, 285 oldal
-

2084-et írunk. Idős kutatók, tudósok, szakértők, politikai vezetők és humanitárius követek emlékeznek vissza a globális felmelegedés több évtizeddel korábbi kezdeteire, fordulópontjaira és következményeire. A velük készült fiktív interjúk révén bejárjuk az egész világot, hogy megtudjuk, mi történt az emberiséggel és az élővilággal a 21. században. James Powell geológus, klímakutató könyve, a 2084 bemutatja, milyen sors vár Földünkre és az emberiségre - ha nem teszünk ellene sürgősen. Áradások, tengerszint-emelkedés, szárazságok és tüzek, politikai szélsőségek és migráció, fajok pusztulása – csak néhány dolog, amiből már most kaptunk némi ízelítőt, és ami meg fogja határozni a jövőnket is.

Olvass bele ITT!

Octavia E. Butler: A magvető példázata

OCTAVIA E. BUTLER
A magvető példázata
Ford. Huszár András, Agave, 2021, 352 oldal
-

A szárazság okozta gondokról szó esik Octavia Butler A magvető példázata című könyvében is. A regény csupán két év múlva, 2024-ben játszódik, amikor a klímaváltozás már elviselhetetlen károkat okoz világszerte, járványok, háborúk és tartós vízhiány sújtja az emberiséget. Los Angeles külső részén fegyveres erőkkel védett, zárt közösségek próbálnak biztonságban fennmaradni a fosztogatókkal szemben, akik gondolkodás nélkül ölnek a túlélésük érdekében. Lauren Olamina az egyik ilyen közösségben él családjával. Apja lelkész, és másokkal együtt azért küzd, hogy megőrizze az emberiség méltóságát és azokat az értékeket, amik egyszer naggyá tettek minket. Olvass bele ITT!

„Klímakatasztrófa, járványok, állandósult erőszak, nemi elnyomás, egyre szélsőségesebb vagy érdektelenebb politikusok, brutális társadalmi egyenlőtlenségek. Akár a mai világunkról is írhatna Octavia E. Butler, és valójában majdnem ezt teszi, hiszen az eredetileg 1993-ban megjelent A magvető példázata 2024-ben kezdődik, a történet szerint addigra teljesen szétesett Kaliforniában” – írtuk a könyvről kritikánkban.

Maggie O’Farrel: Utasítások hőhullám idejére

Maggie O'Farrel
Utasítások hőhullám idejére
Ford.: Komló Zoltán, Gabo, 2018, 395 oldal
Maggie O'Farrell: Utasítások hőhullám idejére könyv

Tekintve, hogy jelenleg Angliában is szokatlanul nagy forróság van, sokaknak eszébe jutott a napokban az 1976-os év, amikor először volt a térségben a mostanihoz hasonló hőhullám. Maggie O’Farrel könyve éppen ebben az évben, Londonban játszódik a hőhullám idején: hónapok óta nem esett, a kertek zsúfolásig vannak levéltetvekkel, a víz egy közkútból folyik, Robert Riordan pedig közli a feleségével, Grettával, hogy lemegy a sarokra újságot venni. De nem jön vissza. Robert keresése hazahozza Gretta gyermekeit – két elhidegült nővért és egy válás szélén álló fivért, akiknek mind más-más elképzelése van arról, hogy hová mehetett az apjuk. Egyikük sem gyanítja, hogy esetleg az anyjuknak lehet rá olyan magyarázata, amelyet nem képes velük megosztani.

Hírlevél feliratkozás