Kimerült vagy? 7 tipp és 3 könyv fáradtság ellen
hhz

Kimerült vagy? 7 tipp és 3 könyv fáradtság ellen

Összegyűjtöttünk néhány ötletet és könyvet, amelyek segíthetnek megküzdeni az ólmos fáradtsággal.

Érezted már azt, hogy a fáradtságtól összeszűkül körülötted a világ? Mikor úgy tűnik, hogy a véges energiáinkra végtelen feladat jut, könnyen eltávolodunk saját érzelmeinktől, vágyainktól és szeretteinktől. Ennek eredményeképp pedig csak még kimerültebbek, még nyúzottabbak leszünk, és az ördögi kör forog tovább.

De mit tehetünk a fáradtság ellen? Ebben a cikkben összegyűjtöttünk hét tippet és három könyvet, melyek segítenek bölcsebben gazdálkodni az energiáddal.

Szelídítsd meg a belső kritikust!

A legtöbben nagyon jól ismerjük azt a hangot, ami állandóan kritizál minket. A belső kritikusod felnagyítja minden – valós vagy képzelt – hibádat, és

addig nyüstöl, amíg azt nem érzed, hogy te vagy a legszerencsétlenebb ember a világon.

Egy jó módszer a negatív hangok megszelídítésére az EET (elfogadás és elköteleződés terápia), amelynek lényege, hogy megtanít távolságot tartani belső kritikusodtól.

Az EET szerint, amikor úgy érzed, hogy teljesen tehetségtelen vagy, vagy mindent elrontasz, ezeket az érzéseket fogalmazd át. Méghozzá így: „Észrevettem, hogy az a gondolat jár a fejemben, hogy tehetségtelen vagyok” és „Észrevettem, hogy az a gondolat jár a fejemben, hogy mindent elrontok.” Ez az apró kiigazítás segít abban, hogy elhatárold magadat a fejedben megszólaló negatív és hátráltató hangoktól. 

A munkamánia nem a barátod!

Volt idő, mikor a munkának ritmusa volt: az évszakok, a változó feladatok, és a fény alakulása alapjaiban határozta meg az emberek elfoglaltságait. Az ipari forradalom hatására azonban teljesen átalakult a munkához fűződő viszonyunk;

az időmenedzsment, a pontosság és a hatékonyság váltak a legfőbb erényekké.

Éppen ezért fontos, hogy tudatosítsd magadban: nem vagy egyelő a munkáddal. Bármennyire is úgy tűnik, nem az előtted tornyosuló tennivalóktól függ az értéked, és a boldogság titka nem a határidőnaplóban lapul.

Ne feledd, hogy mindennek ára van!

A 19. századi filozófus, Henry David Thoreau Walden című könyvében a következőt írta: „valaminek az ára mármost szerintem az az életmennyiség, amelyet belé kell fektetni elnyerésébe, közvetlenül, vagy az idők folyamán” (Szőllősy Klára fordítása).

A céljaink elérésének ára van, amit időben, energiában, valamint szellemi és testi egészségben mérhetünk.

Időnként állj meg, és tedd fel magadnak a kérdést: a cél, amiért küzdesz, megéri az árat, amit fizetsz érte?

Találj egy hobbit!

Bár a kimerültség ellen sokszor az elfoglaltságaink számának csökkentésével küzdünk, a hobbi talán az egyik legjobb ellenszer a fáradtság ellen.

A hobbi egyetlen célja az, hogy boldoggá tegyen téged; emlékeztető, hogy a munka és a különböző kötelezettségeid mellett

van valami, ami értelmet, örömöt és közösséget ad.

Ha nem tudod, hogy hozzád melyik hobbi illene a legjobban – erkélyen nevelt zöldségeskert? fényképgyűjtemény a századelő legszexibb bajszairól? –, tedd fel magadnak a kérdést: mikor voltál utoljára igazán elemedben, és mibe tudtál igazán belefeledkezni?

Szánj időt az elismerésre!

Egy 2019-es felmérés szerint azok az emberek, akik nem részesülnek és másokat sem részesítenek elismerésben, 45, illetve 48 százalékkal nagyobb eséllyel égnek ki.

Munkahelyeinken és személyes kapcsolatainkban nagyon fontos, hogy úgy érezzük, a többiek észrevesznek minket és értékelik a munkánkat. Szánj hát időt arra, hogy megdicsérd egy kollégád munkáját – és persze magadról se feledkezz meg!

Vedd komolyan a pihenést!

A kimerültség egy vészjelző, a tested így figyelmeztet arra, hogy le kell lassítanod. Mégis, sokszor épp az ellenkezőjét tesszük: megijedünk a fáradtság jeleitől és még inkább hajszolni kezdjük magunkat.

Az egészséges élethez elengedhetetlen, hogy néha megállj,

és ez különösképpen igaz, amikor fáradt vagy. Időről időre engedj meg magadnak egy rövid pihenőt, nyújtózz ki, járkálj pár percet, hogy a tested és a lelked erőre kaphasson! 

Hallgass a sztoikusokra!

Az ókori sztoikusok hittek abban, hogy a szenvedésünket nem külső hatások, hanem az azokra adott válaszaink okozzák. Úgy vélték, a legtöbb eseményre nincs befolyásunk, és így feleslegesen aggódunk miattuk.

Írj listát mindarról, ami nyomaszt, majd sorold őket két oszlopba: az elsőbe mehet mindaz, amit tudsz befolyásolni, a másodikba pedig az, amit nem. A sztoikusok szerint legjobb, ha a második oszlopban szereplő dolgokat elfogadod, és energiáidat az első oszlopra tartogatod. Hiszen, ahogy Marcus Aurelius bölcsen megjegyezte (Huszti Árpád fordításában):

„Télen csak őrült ember keres fügét”.

 

Ha szeretnél tovább olvasni a témában, ezeket a könyveket ajánljuk:

Anne Helen Petersen: Jöttünk, láttunk, elegünk van

Anne helen Petersen
Jöttünk, láttunk, elegünk van – A fiatal felnőttek és a kiégés
Ford. Tóth Enikő Mária, Athenaeum, 2021, 384 oldal

Úgy érzed, hogy az életed nem más, mint a tennivalók végtelenségig nyúló listája? Bambán görgeted az Instagramot, mert ahhoz is túl fáradt vagy, hogy a kezedbe vegyél egy könyvet? Folyton dolgozol? Vagy hajt a kényszer, hogy mindenből megpróbálj pénzt csinálni, amiben valaha is örömöd lelted? Köszöntünk a kiégés kultúrájában!

Könyvében Petersen több nézőpontból vizsgálja, hogy miként jutott el az Y generáció a kiégésnek eme fokára, és sorra veszi, hogy ez az állapot miként befolyásolhatja a munkavégzést, a szülői szerepet, valamint a társasági életet. A könyv társadalomtörténeti keretben elemzett interjúkkal enged bepillantást ennek a megosztó nemzedéknek az életébe. A könyvbe itt beleolvashatsz, a róla készült podcastot pedig itt tudod meghallgatni.)

Inka Jochum: Kezedben az életerő

Inka jochum
Kezedben az életerő – Egyszerű gyakorlatok fáradtság ellen
Ford. Vajta Dénes, Allprint, 2006, 63 oldal

Rohanó világunkban egyre nehezebb megőrizni fizikai és szellemi egészségünket, ennek következményeként pedig egyre növekvő tehertételt jelent a harmonikus családi és társadalmi élet, valamint a hatékony munka is. Energiáink megőrzésére, fáradságunk legyőzésére számos termék, csodaszer – tehát kívülről jövő segítség – kapható. A nyugati felfogással ellentétben azonban keleten már évezredek óta nem kívülről, hanem belülről oldják meg a hasonló gondokat.

Inka Jochum a Németországban élő kínai Zi Csang Li mester módszerét adja közre ebben az egyszerű, de fontos könyvben. A kötet színes képekkel illusztrált gyakorlatait minden különleges előképzettség, helyigény nélkül, napi életvitelébe beépítve bárki egyszerűen elvégezheti, és ezzel teljesen megváltoztathatja saját és környezete életét.

Emily Nagoski, Amelia Nagoski: Érzelmi kiégés

emily nagoski, amelia nagoski
Érzelmi kiégés – A stresszkezelés gyakorlati titkai nőknek
Ford. Sóskuthy György, Libri, 2022, 311 oldal

Nőként temérdek elvárással szembesülünk nap mint nap. Hozd ki a munkádból a maximumot, mindegy, milyen kimerült vagy! Fogadd el önmagad, de a cél a tökéletes külső legyen! Légy boldog és kiegyensúlyozott, de csak módjával, nehogy önzőnek tűnj! Csoda, hogy egy idő után úgy érezzük, összecsaptak a fejünk felett a hullámok, és nem bírjuk tovább?

Amelia és Emily Nagoski közös munkája segít rendet teremteni a zűrzavarban. A szerzőpáros úgy véli, a cél nem az, hogy a külvilágból érkező káros hatásokat kizárjuk az életünkből, hanem az, hogy megtanuljunk harcolni ellenük. A könyvben található kérdőívek és gyakorlatok révén elsajátíthatjuk a stressz felismerésének és kezelésének leghatékonyabb módszereit, illetve jobban megismerhetjük a személyt, akivel a legtöbb időt töltjük: önmagunkat. 

Nyitókép: Liza Summer / Pexels

(Guardian)