5 könyv a hatékonyságról, amit a profik is használnak
hhz

5 könyv a hatékonyságról, amit a profik is használnak

A nyár érkeztével mindannyiunknak szüksége van egy gyorstalpalóra hatékonyságból.

Nem véletlenül vált a hatékonyság az életvezetési irodalom egyik kulcsszavává: napjaink sokszor nem szólnak másról, mint a tengernyi tennivaló ellen vívott kétségbeesett küzdelemről.

Mikor arra sincs szellemi kapacitásod, hogy végiggondold a rád váró feladatokat; mikor egyetlen hajszál választ el attól, hogy teljesen alámerülj; mikor hetek, hónapok óta azt ismételgeted, hogy a következő hétvégén végre tényleg behozod a lemaradásaidat – akkor bizony jól jön a segítség.

Ebben a cikkben öt olyan könyvet gyűjtöttünk össze, amik megmutatják, hogyan veheted át az irányítást az időd felett. A címek között akadnak igazi klasszikusok, de új megjelenések is – ami közös bennük, az az, hogy az időmenedzsmenttel foglalkozó profik – pszichológusok, kutatók és business professzorok – is esküsznek rájuk.

Cal Newport: Elmélyült munka

cal newport
Elmélyült munka – Hogyan érhetünk el sikereket összpontosítással egy szétszórt világban?
Ford. Garamvölgyi Andrea, HVG, 2022, 272 oldal

A mobilunkra szüntelenül érkező értesítések, a gyors válaszadás kényszere és a kimaradástól való félelem miatt a legtöbben mostanra elveszítettük az elmélyülés képességét: figyelmünk egyre inkább szétaprózódik, folyamatosan stresszelünk, és hamar elfáradunk.

Cal Newport Elmélyült munka című könyvében tudományos kutatások eredményeit és kiemelkedően hatékony emberek szokásait vizsgálva bemutatja, hogy az elmélyült munkavégzés milyen előnyökkel jár. Négy szabályból álló programjával átalakíthatjuk az elménket és a szokásainkat, és életünket nemcsak sikeresebbé, de tartalmasabbá is tehetjük.

Oliver Burkeman: Az élet rövid

oliver burkeman
Az élet rövid – Útmutató halandóknak a stresszmentes időbeosztáshoz
Ford. Bujdosó István, Libri, 2024, 268 oldal

Szomorú tény: az átlagos emberi élet felháborítóan rövid. A 80. születésnapunkat ünnepelve például alig 4000 hetettöltöttünk még csak ezen a bolygón.

És mi mégis a véget nem érő tennivalók, az e-mailek és a hatékonyság bűvöletében élünk! A helyes időbeosztás különféle praktikái, az életvezetési tanácsadók intelmei pedig sokszor csak még rosszabbá teszik a helyzetet. Az egyre feszesebb tempót diktáló szorongás eluralkodik felettünk, és úgy tűnik, soha nem érünk el arra a pontra, ahol végre hátradőlhetünk, és azzal foglalkozhatunk, ami igazán fontos. Hiába minden: fogalmunk sincs, hogyan aknázzuk ki a lehető legjobban a rendelkezésünkre álló éveket.

Oliver Burkeman a régi és a modern kor filozófusait, spirituális tanítóit hívta segítségül, hogy megfejtse a tevékeny, ugyanakkor békés és jelentőségteljes élet titkát. Provokatív, mégis gyakorlatias útmutatóját követve megtanulhatjuk elfogadni saját végességünket, és új szempontok szerint építhetjük fel a mindennapjainkat.

David Allen: Hatékonyságnövelés stresszmentesen

david allen
Hatékonyságnövelés stresszmentesen – GTD – Az időmenedzsment új módszertana
Ford. Németh Ádám, HVG, 2015, 375 oldal

Valóban növelhetjük hatékonyságunkat stresszmentesen, ha megtanuljuk tudatosan kisöpörni elménkből a figyelemelterelő tényezőket?

A munkában és a magánéletben nem az időhiány az igazi probléma, hanem sokkal inkább az, hogy nem látjuk tisztán az előttünk álló feladatot. A GTD (Getting Things Done)-módszer segít, hogy ne csak az idővel gazdálkodjunk, hanem a gondolataink között is rendet tegyünk. David Allen könyvének átdolgozott és bővített kiadása számos technikát kínál elménk tehermentesítéséhez, hogy növelni tudjuk hatékonyságunkat és oldjuk belső feszültségeinket.

Daniel H. Pink: Mikor

daniel h. pink
Mikor 
Ford. Darnyik Judit, HVG, 2018, 280 oldal

Életünk a „mikor” döntések soha véget nem érő folyamata: mikor indítsunk el egy vállalkozást, mikorra ütemezzük be a napi testedzést, mikor vegyünk komolyan egy adott embert, vagy kötelezzük el magunkat egy projekt mellett. Szinte közhely, hogy minden időzítés kérdése, mégis a legtöbb döntésünk intuíción és esetlegességen alapul.

A Motiváció 3.0 és az Eladni emberi dolog szerzője új könyvében rávilágít, hogy az időzítés nem művészet, hanem tényleges tudomány, amelynek segítségével még jobban, sikeresebben élhetünk és dolgozhatunk. A legmodernebb pszichológiai, biológiai és közgazdaságtani kutatásokat ötvöző, olvasmányos kötet segítség átalakítani gondolkodásunkat, és új perspektívába helyezi a múltat, a jelent és a jövőt.

Amy Edmondson: A jóféle rossz

amy edmondson
A jóféle rossz – A kudarckezelés technikája a munkahelyen és a magánéletben
Ford. Lázár Júlia, Corvina, 2024, 367 oldal

A kudarcra általában a siker ellentéteként gondolunk, amit mindenáron el kell kerülni. Pedig van rossz kudarc, és létezik jó kudarc is! Amy Edmondson a tudomány, a kultúra és a mindennapi élet megkapó történeteivel illusztrálja, hogy milyen a jó kudarc. A jóféle rossz megtanít, hogyan vállaljunk felelősséget, mikor hibáztunk, és gátlásainkat és rossz lelkiismeretünket félretéve mit tehetünk, hogy a sikertelenségeink a saját malmunkra hajtsák a vizet.

Nyitókép:

(New York Times)