3 új könyv az egészséges étrendről májusban, ha szakítanál az extrém diétákkal
sa

3 új könyv az egészséges étrendről májusban, ha szakítanál az extrém diétákkal

Kipróbáltál már több diétát is, de belekerültél a jojóhatás ördögi körébe, vagy egyszerűen csak nem hozták a kívánt eredményeket? Olyan könyveket ajánlunk májusra, amik segítenek tudatosan felépíteni az egészséges értrendedet és életmódodat.

A diéta, azaz a megfelelő étrend az egészségünk alapja, de csak akkor működik, ha fenntarthatóan csináljuk, tehát kerüljük az extremitásokat és figyelemmel követjük a friss orvosi ajánlásokat, azok változásait.

Az orvostudomány tulajdonképpen már az ókorban tisztában volt vele, hogy az elfogyasztott ételek hatással vannak nemcsak a fizikai, hanem a szellemi, érzelmi egészségükre is. Ez a tudás aztán mintha háttérbe szorult volna, az elmúlt évtizedek kutatásai viszont megerősítették a kapcsolatot: azok vagyunk, amit megeszünk

Most három olyan friss könyvet ajánlunk, amik szerzői a legfrissebb táplálkozástudományi eredményeket összegzik, hogy egészségesebben élhessünk.

Emeran Mayer: A bél-agy kapcsolat – A testünkön belüli rejtett kommunikáció hatása hangulatunkra, döntéseinkre és egészségi állapotunkra

Emeran Mayer
A bél-agy kapcsolat
Ford. Dr. Benedek Enikő, Kulcslyuk, 2024, 322 oldal
-

Az utóbbi évek döbbenetes kutatásainak köszönhetően azonban a bél-agy kapcsolat ismét a figyelem középpontjába került, s már azt is tudjuk, hogy a bélrendszer a benne élő mikrobákkal szoros kölcsönhatásban képes befolyásolni alapvető érzelmeinket, viselkedésünket, sőt, számos döntésünket is. Mint ahogy az átélt érzelmeink is közvetlenül hatnak emésztőrendszerünk állapotára és egészségére.

Dr. Emeran Mayer, a UCLA Orvosi, Élettani és Pszichiátriai Tanszékének professzora, a bél-agy kommunikáció világhírű kutatója ebben a könyvében laikusok számára is izgalmasan és érthetően mutatja be ezt a fejlődő tudományterületet, beavatva abba, hogy

  • miként javíthatjuk közérzetünket, enyhítve a hangulatingadozásokat, a szorongást, a depressziót és a fáradtságot
  • hogyan gyógyíthatjuk az emésztőrendszert és erősíthetjük meg immunrendszerünket a megfelelő étrenddel
  • tehetünk-e valamit azért, hogy megelőzzük az olyan neurológiai betegségek kialakulását, mint a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-kór
  • hogyan egyensúlyozhatjuk ki a mikrobiomot fermentált ételek és probiotikumok fogyasztásával, böjtöléssel, illetve a cukor és a feldolgozott ételek mellőzésével
  • miként segíthetjük elő a fogyást az egészséges emésztés és a maximális tápanyagfelszívódás támogatásával
  • hogyan előzhetjük meg és gyógyíthatjuk az olyan emésztőrendszeri rendellenességeket, mint a különböző ételérzékenységek és allergiák, a szivárgó bél szindróma, az irritábilis bél szindróma (IBS), illetve miként kezelhetjük az olyan emésztési kellemetlenségeket, mint a gyomorégés és a puffadás.

Ezekről és még számos más érdekességről esik szó ebben a paradigmaváltó kötetben, melynek elolvasása után garantáltan másként tekintünk majd testünkre és pszichénkre, mint eddig.

Dr. Uma Naidoo: Elmetápláló ételek

Dr. Uma Naidoo
Elmetápláló ételek
Ford. Szakács-Fehérváry Orsolya, Alexandra, 2024, 368 oldal
-

Tudtad, hogy az áfonya segíthet a trauma leküzdésében? Hogy a szalámi depressziót okozhat, a D-vitamin-bevitel fokozása viszont hatásos a szorongás kezelésére?

Az étrend kapcsán legtöbbünknek a fogyás, fittség, keringési rendszerünk egészsége és a hosszabb élet jut az eszébe. Ám az, amit eszünk, nemcsak a testünket befolyásolja, hanem az agyunk működését is. Az utóbbi évek tudományos kutatásai meggyőzően bizonyították, hogy az étrendnek óriási hatása lehet az ADHD-tól a depresszión, szorongáson, alvászavaron át egészen a demenciáig terjedő különböző mentális zavarokra.

Dr. Uma Naidoo több szempontból is szoros kapcsolatot ápol az ételekkel: amellett, hogy pszichiáter és táplálkozás-szakértő, professzionális séf is. A lenyűgöző tudományos tényekkel, követhető táplálkozási szabályokkal és 40 étvágygerjesztő, agyunkat egészségesebbé tévő recepttel teli Elmetápláló ételek tökéletes útmutató mentális egészségünk javításához étrendünk révén.

Rhiannon Lamber: A táplálkozás tudománya – Hogyan étkezzünk, hogy egészségesek és kiegyensúlyozottak legyünk

Rhiannon Lamber
A táplálkozás tudománya
Ford. Molnár Csaba, Libri, 2024, 224 oldal
-

A táplálkozás tudománya lerántja a leplet a divatdiétákról, és eligazít az étkezéssel kapcsolatos ellentmondásos információk tengerében. A könyv, amelyet a kezedben tartasz, a legújabb tudományos kutatások eredményei alapján válaszolja meg a táplálkozással kapcsolatban felmerülő összes kérdésed - a bélbaktériumoktól kezdve az egészséges testsúly fenntartásán keresztül a szívet kímélő és az immunrendszert erősítő diétákig, valamint többek között kitér arra is, hasznosak-e a növényi alapú étrendek, és tényleg lehet-e fogyni időszakos böjtöléssel.

Az igazság azonban az, hogy nincs olyan étrend, amely mindenkinek egyformán megfelelő lenne. Ez a közérthető stílusban megírt, tudományos érvekkel alátámasztott - és informatív ábrákkal illusztrált - könyv éppen abban segít, hogy megtaláld a neked személy szerint ideális ételeket, egészséges táplálkozási szokásokat alakíts ki, miközben nem kell lemondanod a finomabbnál finomabb fogásokról sem.