13 zöld könyv, amiből tanulhatsz a bioszféráról és magadról is 2023-ban
sa

13 zöld könyv, amiből tanulhatsz a bioszféráról és magadról is 2023-ban

Új év, új lehetőségek az olvasásra, és azon belül a tanulásra: a kiadók idén is olyan friss tudományos eredményekről és projektekről beszámoló könyveket hoznak el nekünk, amikkel tudatosabban tekinthetünk a környezetünkre, a bioszférára, amik segítenek betekinteni egy-egy szakterület fejlődésébe - de abban is a társaink, ha a mentális-lelki jólétet tartjuk szem előtt. A könyvek listája természetesen nem teljes, azok közül válogattunk, amiknek a megjelenését már most elárulták a kiadók.

Ajánljuk a világirodalmi, a magyar szépirodalmi, non-fiction és az életrajzi válogatásunkat is 2023-ra. Podcast-beszélgetésünket a témában ITT találjátok.

Gary White, Matt Damon: A víz értéke

GARY WHITE, MATT DAMON
A víz értéke
Ford. Árokszállásy Zoltán, Corvina, 2022, 200 oldal
-

Az ember minden reggel használja a vizet: lezuhanyozik, kávét főz, lehúzza maga után a vécét, oda se figyelve. Csakhogy több mint 750 millió ember nem teheti meg mindezt, mivel nincs bevezetve a víz a lakásába, 1,7 milliárd embernek pedig nincs vécéje. A vízválság minden harmadik embert érinti a Földön: gyerekek nem járhatnak miatta iskolába, nők nem kereshetnek pénzt, és sokakat kényszerít mélyszegénységbe. Ám mindez megoldható - ez a meggyőződés hozta össze Matt Damon filmsztárt és Gary White hidrológust. Közös cégük, a Water.org eddig 40 millió embert segített hozzá ivóvízhez és/vagy vécéhez. A könyvben humorral és alázattal ismertetik, hogyan indítottak útnak egy vadonatúj modellt, melynek nem kisebb a tétje, mint jobb egészség és magasabb életszínvonal számos embernek szerte a világon. A könyv eladásából származó összes jövedelmük pedig a Water.org kasszájában fog kikötni. (Corvina)

Scott A. Small: Felejtés – Az emlékezet tökéletlenségének előnyei

Egészen a közelmúltig mindenki - a tudósokkal együtt - azt hitte, hogy a felejtésnek nincs célja. De a pszichológiai, a neurobiológiai, az orvostudományi és az informatikai kutatások friss eredményei ezt mára megcáfolták. A felejtés nem azt jelenti, hogy az agyunkkkal probléma van, ellenkezőleg, kifejezetten hasznos, és a memóriával együtt azt szolgálja, hogy az agyunk jól működjön. A felejtés jó hatással van a kognitív és a kreatív képességeinkre, az érzelmi jólétünkre, illetve a személyes és társadalmi egészségünkre is. Az új ismeretek ráadásul az Alzheimer kutatásában is áttörésekhez vezettek. (Park) 

Giorgio Parisi: A seregélyek röpte – A komplex rendszerek csodái

„A seregélyek röpte különös módon lenyűgözött, mert nemcsak az én kutatásaim vezérfonalához, de a modern fizika oly sok más témájához is kapcsolódott: ezek az egymással kölcsönhatásban álló, nagyszámú alkotóelemből (szereplőből) álló rendszerek viselkedésének megértését célozták. A fizikában ezek a szereplők lehetnek elektronok, atomok, spinek, molekulák; viselkedésük szabályai nagyon egyszerűek, együttesen azonban jóval összetettebb csoportos viselkedésre képesek.” Önmagukat látszólag minden törvényszerűség alól kivonó kísérleti valóságok, magát a tudóst is meglepő felfedezésekhez vezető kutatások, a fizikai és matematikai intuíció felvillantása – ez az a világ, amelyet Giorgio Parisi több mint ötven éve kutat. A részecskékkel kapcsolatos úttörő felfedezések, szenvedélyes érdeklődés az olyan rejtélyes jelenségek iránt, mint az állapotváltozások, a „spinüvegek” és a seregélyek röpte, a gondolatok születésével kapcsolatos elmélkedések, a tudomány társadalmi szerepét firtató eszmefuttatások – ez a könyv tematikai sokféleségével izgalmas utazás egy olyan fizikus zseniális elméjében, aki az összetett rendszerek törvényszerűségeit keresi, mert az egyszerűek mindig is unalmasnak tűntek a számára. (Park)

Johannes Krause – Thomas Trappe: Az emberi gén útja – Történet rólunk és az elődeinkről

Az archeogenetika (avagy régészeti genetika) új tudományágának köszönhetően a régi DNS-ekből rekonstruálni tudjuk az elődeink történetét. Az így nyert ismeretek nemcsak az eredetünket, hanem a jelenünket is teljesen új megvilágításba helyezik. Minden európai ember DNS-e tanúskodik róla, hogyan fedezték fel őseink a kontinenst — és milyen hosszú utat kellett ehhez megtenniük. Az európai történelem éppoly kevéssé ad okot a fatalizmusra, mint a romantizálásra: a migrációt mindig is rengeteg szenvedés és halálos konfliktusok övezték. Génjeink hihetetlen vándorlásokról, pusztító járványokról és szörnyű csatákról adnak tanújelet. Hogyan lettek a 40 000 évvel ezelőtt a földrészünket benépesítő sötétbőrű vadászokból és gyűjtögetőkből a mai európaiak? (Park)

Nicklas Brendborg: A halhatatlan medúza 

Nicklas Brendborg
A halhatatlan medúza - A természet titkai, avagy hogyan éljünk akár száz évig
Ford. Patat Bence, Athenaeum, 2023, 240 oldal
-

Az örök élet titkát hajdan kuruzslók és kalandorok keresték, mára a tudomány került a kutatás élére. Az emberiség most először talán valóban megtalálhatja, ha nem is a halhatatlanságot, de a hosszú és egészséges élet kulcsát. A fiatal dán biológus, Nicklas Brendborg összegzi, hogyan küzdött eddig a tudomány az öregedés ellen, és számba veszi, mi kell ahhoz, hogy hosszabb ideig éljünk. Az áttekintésből megtudhatjuk, miért olyan bonyolult folyamat az emberiség egyik legnagyobb rejtélye, az öregedés, illetve annak lassítása. A dán kutató elkalauzol bennünket csúcstechnológiás laboratóriumokba és olyan távoli térségekbe, ahol tudományos áttörést értek el az öregedésgátlás terén. Elemzésében rávilágít néhány állatfaj meglepő tulajdonságaira, amelyek eddig példaként szolgálhattak a kutatók számára a hosszú élet titkainak megfejtésében. Megismerhetjük a rákbetegséget még hírből sem ismerő, rejtélyes állatot, a csupasz turkálót, a több száz évet is megérő cetféléket, teknősöket és medúzákat, és lassanként feltárul előttünk, hogy hogyan hasznosíthatók ránk, emberekre az állatvilág jelenségeiből levont biológiai következtetések. Nicklas Brendborg a Koppenhágai Egyetem molekuláris biológia szakos hallgatója és a terület egyik legígéretesebb kutatója. (Athenaeum)

Frank Schatzing: Mi van, ha megmentjük a világot? - Tippek, túlélni vágyóknak

FRANK SCHÄTZING
Mi van, ha megmentjük a világot? - Tippek túlélni vágyóknak
Ford. Csősz Róbert, Athenaeum, 2023, 384 oldal
-

Egy thrillerben vagyunk. Mindannyian. A járvány, a háborúk, a globális felmelegedés és az ezzel sokszor együtt járó klímaszorongás fenyegető jelensége ellen viszont az a jó hír, hogy tudással, akaraterővel, pozitív gondolkodással, kreativitással, a földi élet szeretetével és némi személyes hősiességgel meg tudunk felelni a kihívásoknak - ahogy egy valamirevaló thriller főszereplőjeként muszáj is. Márpedig mostantól mindenki főszerepet játszik, te is! A neves német ökothriller-szerző, Frank Schätzing (Raj, Híradás egy ismeretlen univerzumból, Az ördög temploma, HangTalan, Limit) tudományosan megalapozottan, izgalmasan és a humort sem nélkülözve vázol fel különféle jövőbeli forgatókönyveket, amelyekben néha kudarcot vallunk, néha győzünk. Megismerjük a jó és a rossz szereplőket, a politikában, a gazdaságban és társadalomban tevékenykedő felelősöket, összefutunk aktivistákkal, klímaváltozás-tagadókkal és összeesküvéselmélet-hívőkkel, mielőtt a tekintetünk előtt megnyílik az elvégezhető feladatok széles panorámája, és a szerző megmutatja a lehetőségeket, amelyek révén elkerülhetjük a klímakatasztrófát. A kötetbe itt beleolvashatsz! (Athenaeum)

Elliot Aronson - Joshua Aronson: A társas lény - Bővített, átdolgozott kiadás

Elliot Aronson - Joshua Aronson
A társas lény - Bővített, átdolgozott kiadás
Ford. Bojtár Péter, HVG Könyvek, 2023, 552 oldal
-

Mi késztet arra, hogy higgyünk a hízelgésnek? Miért gondoljuk azt, hogy kevésbé vagyunk elfogultak, mint mások? Miképp válhat egy becsületes ember korrupttá? Mit jelent a konformitás? Mi a különbség a propaganda és az oktatás között? Mitől függ a bizalom? Hogyan motiválhatók az alacsony önbecsülésű emberek? Igaz-e, hogy a nők kevésbé agresszívek, mint a férfiak? Hogyan csökkenthető az erőszak? Miért keresünk bűnbakokat? Beválnak-e az önbeteljesítő jóslatok? Mi vonz minket másokhoz, és mitől szerethetnek bennünket? Hogyan hat döntéseinkre az internet? A szociálpszichológia alapművének tekintett könyv aktualizált kiadása olvasmányos összefoglaló a társadalomlélektan legizgalmasabb jelenségeiről. A társas lény ötvözi a tudomány elismert módszereit és felismeréseit a tapasztalatokból fakadó bölcsességgel és a személyes történetek tanulságaival és megismertet az előítéletek, a diszkrimináció, a propaganda, a háború, az elidegenedés, az agresszió, a társas kapcsolatok és a társadalmi feszültségek hátterével. Elliot Aronson korunk egyik legkiválóbb és legsokoldalúbb szociálpszichológusa. (HVG)

Joshua Fields Millburn - Ryan Nicodemus: Az embereket szeresd, ne a tárgyakat

Joshua Fields Millburn - Ryan Nicodemus
Az embereket szeresd, ne a tárgyakat
Ford. Garamvölgyi Andrea, HVG Könyvek, 2023, 328 oldal
-

Hogyan lehet magabiztosan élni azon anyagi javak nélkül, amelyekre meggyőződésünk szerint szükségünk van? Tudatosabb és élvezetesebb életet élni?  Átformálni az önmagunkról kialakított képet? Joshua Fields Millburn és Ryan Nicodemus - a Netflix szupersztárjai, a Minimalisták - legújabb könyvükben útmutatót kínálnak ahhoz, hogyan élhetünk teljesebb és tartalmasabb életet. Az általuk hirdetett minimalista életforma - túlmutatva a lomtalanítás témakörén - lehetővé teszi, hogy átértékeljük és meggyógyítsuk az alapvető kapcsolatainkat: a tárgyakhoz, az igazsághoz, önmagunkhoz, a pénzhez, az értékrendünkhöz, a kreativitáshoz és az embertársainkhoz fűződő viszonyunkat. Mert ha már az életünkben mindenből kevesebb van, helyet tudunk megtakarítani. (HVG)

Cheryl Strayed: Tiny Beautiful Things - Advice on Love and Life from Someone Who's Been There

A Vadon szerzőjének új könyve sok empátiával és humorral szól az élet nehéz helyzeteiben való helytállásról. A Rumpus magazin népszerű, Sugar álnéven író szerzőjéről kiderült, hogy valójában Cheryl Strayed - a kötetbe ezekből az írásokból válogattak. (Helikon)

A Vadon egy elveszett ember története, aki túrázás közben talál vissza önmagához
A Vadon egy elveszett ember története, aki túrázás közben talál vissza önmagához

A Vadonban Cheryl Strayed a saját tapasztalatait írta meg heroikus vándorútjáról, amelybe azért vágott bele, hogy a végére olyan emberré váljon, akire az anyja büszke lenne. 

Tovább olvasok

John Gribbin: A tudomány hét oszlopa

JOHN GRIBBIN
A tudomány hét oszlopa - A jég hihetetlen könnyűsége és a tudomány más meglepetései
Ford. Both Előd, Akkord, 2023, 160 oldal
-

A szilárd testek legnagyobbrészt üresek. Mi tartja mégis össze őket? Nem létezik semmilyen különleges "életerő". Hogyan különböztethetjük meg mégis az élőlényeket az élettelen tárgyaktól? A szilárd testek általában lesüllyednek a folyékony halmazállapotú változatukban. Mégis miért úszik a jég a víz tetején? A válaszok a maguk korában tudományos szenzációt jelentettek. Egyesek még ma is azok. A tudomány mindig arról szólt, hogy elképzeljük az elképzelhetetlent. Gribbin zseniálisan mutatja be, hogyan fejtették meg a tudomány azon titkait, amelyeken az életről alkotott képünk nyugszik. Olvass bele itt! (Accord)

Érdi Péter – Szvetelszky Zsuzsanna: Repair. Javítási útmutató tönkrement tárgyainkhoz, kapcsolatainkhoz és társadalmunkhoz

Egyre többen látják úgy, hogy a 21. századra félresiklottak a dolgok. Az 1950-es években az eldobható termékek megjelenésével a nyugati világ középosztályának tagjai anyagilag megengedhették maguknak, hogy – és sokszor fölöslegesen, valódi szükség nélkül – lecseréljék használati tárgyaikat. Tömegeket sújt az élelmiszer-biztonság hiánya, sőt sokan kifejezetten éheznek, annak ellenére, hogy világszerte elképesztő méreteket ölt az élelmiszer-pazarlás. A gazdasági és technológiai fejlődés szándékolatlan következményeként kialakult az eldobható termékek köré épülő társadalom, mindez pedig összefügg a társadalmi egyenlőtlenséggel, klímaválsággal és természeti katasztrófákkal is – csupa globális következményekkel járó probléma, csupa javításra, rendbe hozásra váró jelenség az élet minden területén. A tönkrement eszközök, emberi kapcsolatok vagy akár társadalmi rendszerek elhajítása helyett érdemes lenne megfontolni a rendbe hozás lehetőségét – javasolja a szerzőpáros, Érdi Péter agykutató, aki a komplex rendszerek elméletével foglalkozik, és Szvetelszky Zsuzsa szociálpszichológus. A könyv mindenekelőtt azt hangsúlyozza, hogy a rendbe hozás az erőforrás-gazdálkodás általános stratégiája, hiszen olyan kérdéseket vet fel és válaszol meg, mint például: mikor kell megpróbálni rendbe hozni valamit? Milyen mértékben és milyen korlátokkal vagyunk erre képesek? Maradjon minden a régiben, vagy dobjuk el az „eldobható” társadalmat? Hogyan hozhatjuk rendbe a természeti és társadalmi katasztrófák következtében tönkrement közösségeket? Hogyan viszonyuljunk a termékek tervezett elavulásához, a fogyasztói cikkekbe beépített elévüléshez? Vajon a körforgásos gazdaság üzleti modellje drámaian csökkenti majd a hulladék mennyiségét? A könyv mindezen túl azonban a kreativitásról, a személyiségünk és a tudásunk fejlesztéséről és a környezetvédelemről is szól: számos pozitív lehetőséget kínál, hogy boldogabban éljünk. (Typotex)

Frédéric Gros: A gyaloglás filozófiája

Frédéric Gros
A gyaloglás filozófiája
Ford. Mihancsik Zsófia, Typotex, 2023, 236 oldal
-

Frédéric Gros francia filozófiaprofesszor, emellett elkötelezett túrázó, aki a gyaloglást nem sportnak tekinti. Nagyközönségnek szóló filozófiai esszéje a gyaloglás, sétálás, kóborlás, kószálás, túrázás mibenlétét tárja fel. Irodalom- és filozófiatörténeti alakok (Rimbaud, Rousseau, Hölderlin, Kant, Nietzsche, Thoreau, Ghandi) életrajzát és írásait idézi meg a gyaloglás fonalára fűzve, miközben mindvégig arról az alapvető életfilozófiai kérdésről töpreng, hogy mi a jó gyaloglásban, hogyan visz minket el a mindennapi élet szerepeivel, feladataival terhelt életünkből az „igazi” lényünkhöz. A gyaloglás Gros értelmezésében az elme felszabadítása, megtisztítása, a valóság megtapasztalása. A táj belakása a gondolkodás metaforája. A gyaloglás menekülés az identitás konstrukciója elől; egyfajta nyugalom megtapasztalása, a tiszta élet egyik formája. A gyaloglás filozófiája sajátos kérdésfelvetésének köszönhetően hamar sikerkönyv lett, szórakoztató kiáltvány, miért is tegyük egyik lábunkat a másik elé. (Typotex)

Dara McAnulty: Egy ifjú természetbúvár naplója

Dara McAnulty lelkes és elkötelezett tizenéves természetbúvár, természetvédő önkéntes és aktivista Észak-Írországból. 2020-ban, 16 évesen jelentkezett első könyvével, amely számos díjat és elismerést nyert el. A könyv Dara egy évének krónikája. Döntő részét természetjárás közben gyűjtött benyomásainak és megfigyeléseinek vibrálóan élményszerű leírásai teszik ki, de közben arról is mesél, hogy ezek az élmények miképpen segítették megbirkózni azokkal a kihívásokkal, amelyekkel autistaként kellett szembenéznie, miközben családjával az ország egy másik tájára költöztek. A varázslatos, élettől burjánzó világot, amelybe feljegyzései kalauzolnak bennünket, ismerős lények: feketerigók, vércsék, nyulak, békák, százszorszépek, valamint Dara bóklászó családtagjai népesítik be. Élménybeszámolóit olvasva kedvet kaphatunk rá, hogy mi is azonnal felkerekedjünk, és példáját követve tágra nyitott érzékekkel, mohó életkedvvel és elmélyült odaadással merüljünk el még megmaradt természetes környezetünk megfigyelésében, lehetőleg szeretteink társaságában. (Typotex)