Parti Nagy Lajos kapta az első Bertók László Költészeti Díjat

Parti Nagy Lajos kapta az első Bertók László Költészeti Díjat

Első alkalommal osztották ki a Bertók László nevét viselő elismerést, amelyet Parti Nagy Lajos kapott.

ro | 2021. december 07. |

A pécsi Kodály Központban tegnap este adták át a Jelenkor folyóirat és a költő fia, Bertók Attila által alapított, egymillió forinttal járó Bertók László Költészeti Díjat. A költő születésnapjára időzített, Bősze Ádám moderálásában zajló rendezvényen Bertók-versmegzenésítésekkel lépett fel a Szélkiáltó együttes, majd Bera Márk szavalta a költő verseit, illetve a Pannon Filharmonikusok közreműködésével hangzott el Balogh Máté Hangyák indulója című, Bertók szövegeire írt kantátája, valamint Paul Peuerl műve nyomán írt Intradája.

A műsor a díjátadóval folytatódott: az első Bertók László Költészeti Díjat Parti Nagy Lajos kapta, akiről Ágoston Zoltán mondott laudációt. Méltatásában kiemelte, hogy Parti Nagy Lajos „nyelvet teremtett, ami keveseknek sikerül (…) Verseinek játékossága, nyelvi humora, ritmikája, zeneisége, továbbá szóteremtései, formai készsége, együttesen csak rá jellemző poétikát eredményeznek, s elemi költőként állítják elénk”.

A hagyományteremtő céllal útjára indított díjat a névadó életművéhez méltó költői teljesítmény birtokosa kapja meg.

Forrás: Jelenkor

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Egy megkerült szakácskönyv és egy elfeledett élet - Kner Piroskáról Parti Nagy Lajos írt regényt

„És meg vagyok róla győződve, hogy könyvem általános közkedveltségre fog találni” – írta határozottan szakácskönyvének bevezetőjében Kner Piroska 1915-ben. A háziasszonyoknak szóló szakácskönyvet azonban csak 106 évvel később veheti kézbe az olvasó. 

...
Hírek

Parti Nagy-versekkel mond köszönetet a Freeszfe

A Freeszfe közössége versmondó videóval állt ki Parti Nagy Lajos mellett.

...
Hírek

Parti Nagy Lajos, Szabó T. Anna és Grecsó Krisztián mondja el, milyen sokféle lehet a család

Kortárs írók, költők és meseírók osztják meg gondolataikat a családról, a Szivárványcsaládokért Alapítvány gyereknapi kampányában. 

...

Kaszás György: Tele vagyunk gondolkodási hibákkal

...

Bartók Imre és egy író önboncolása 2021 legjobb magyar regényében

...

Vonnák Dianát érdekelte, mit lehet kezdeni a hatalmas hullámzó történeti pillanatokkal

...

Ellis Island története rajzolódik ki Gaëlle Josse díjnyertes könyvéből [FRA]

Olvass!
...
Beleolvasó

A kegyetlen valóság és a groteszk fantáziavilág találkozik Rijneveld díjnyertes könyvében

2020-ban  Marieke Lucas Rijneveld Az este kín című könyve nyerte el a Nemzetközi Booker-díjat. A regény gyerekszemszögből mesél el egy tragédiát, illetve azt, hogy milyen hatással van a gyász egy olyan családra, amelyben a szeretet helyett a büntetés jelenti a fő köteléket. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Oleg Navalnij kalandjai az Orosz Postával - avagy amikor Brezsnyev még mozgatta a szemöldökét

Oleg és Alekszej Navalnijt a bíróság 2014 decemberében ítélte el sikkasztás vádjával.  Az Emberi Jogok Európai Bírósága az ítéletet megalapozatlannak találta, ám Oleg leülte a teljes büntetést - 1278 napot. Könyvének nagy részét a munkatáborban írta, részletes illusztrációkkal látva el fanyar humorú beszámolóját. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szellemek iróniával mesél arról, milyen a harmincasok élete

Dolly Alderton szókimondó könyvének főhőse a harmincas éveiben járó Nina Dean, aki bár szakmailag egész jól halad, a szerelmi életén még van mit javítani. Olvass bele!