Ünnepi sürgés-forgás a mágikus állatok iskolájában

Ünnepi sürgés-forgás a mágikus állatok iskolájában

Izgalmas téli kalanddal folytatódik Margit Auer Mágikus állatok című sorozata. A téli szünet előtti utolsó napon a gyerekek egyszerűen nem tudnak hazamenni. És ez még mind semmi...

Könyves Magazin | 2020. november 28. |

Milyen érzés lenne, ha lenne egy saját, csakis hozzád kötődő állatod? Aki téged megért, beszélgetni tudsz vele, mindenhova elkísér, és soha többé nem kellene egyedül lenned. Szép álomnak tűnik, de a regények szereplői ilyen igaz barátokra lelnek. A mágikus állatok kívülről plüssállatnak látszanak, és hogy beszélni tudnak, azt csak a gazdájuk észleli. Megkönnyítik a gondokkal küszködő gyerekek életét az iskolában és otthon, vidám helyzeteket teremtenek, úgyhogy a szereplőkre izgalmas kalandok várnak. A fordulatos cselekmény az iskolai élet hétköznapjait és a gyerekek fantáziavilágát ötvözi. Minden gyerekszereplő egyéni jellem, mindenki változik, fejlődik – erre inspirálva a könyv olvasóját is. 

A Mágikus állatok sorozat téli külön kötetének története természetesen a karácsonyhoz kapcsolódik, és persze most sem maradnak az olvasók izgalom nélkül. Miss Cornfield osztálya, karácsonyi süteményeket süt, de annyira belefeledkeznek a készülődésbe, hogy észre sem veszik, odakint esik a hó. Az iskolaépület a hó fogságába esik, odabent a gyerekekkel és a mágikus állatokkal. Van, aki bátor, de van, aki fél, ráadásul a tanárnő is segítségre szorul…

Margit Auer
Mágikus állatok iskolája – Behavazva
Ford.: Nádori Lídia, Babilon Kiadó, 2020, 240 oldal
-

Mágikus állatok iskolája – Behavazva (részlet)

Linzerkarika és vaníliás kifli

– Cukor, liszt, mogyoró… Minden megvan. – Ida elé­gedetten szemlélte az asztalra készített hozzávalókat. – Hé, Rabbat, mit csinálsz? A méznek a tésztában a helye!
A róka orrára koppintott, aki bűntudatos képpel nyalta meg a szája szélét, aztán behúzódott a sarokba. Amúgy is kezdett kicsit belefáradni a zsivajba. Huszonöt gyerek rohangált fel­alá a Winterstein iskola tankonyhájában. Péntek délután volt. Miközben az iskola többi diákja már régen otthon pihente ki a tanórák fáradalmait, Miss Cornfield osztálya újabb projektet készített elő: karácsonyi sütiket sütöttek! Az volt a tervük, hogy a kész sütemé­nyeket másnap elviszik a szomszédos idősotthonba.
„Szerény karácsonyi meglepetésként”, ahogy Max, a Professzor fogalmazott.
A munkában minden gyerek lelkesen részt vett. Ida lázasan lapozgatta a szakácskönyvet.
– Linzerkarika, kókuszos makaron, vaníliás kifli, csokis tallér, mézeskalács – sorolta félhangosan.
Anna­Léna és Finja sorra vették elő a keverőtálakat a szekrényből. Benni lesúrolta a gyúródeszkát, Yannik sütőformákkal zsonglőrködött. Csillagok, szívecskék, fenyőfák röpködtek a levegőben, aztán sorra lepotyogtak, kis híján eltalálva Coopert, a mágikus patkányt. De tényleg csak majdnem.
– Uncool, baby! – visított a patkány, és elugrott a sütő­ formák elől.
Franka nevetve kapta fel Coopert, a vállára ültette, és megvakarta az állát.

– Egy csipet kristálycukrot az ijedségre?

– Halihó! Figyelem! Hóvihar! – kiabált egy csimpánz és egy koalalány. Mancsukat a lisztes zacskóba merítették, és vihogva szórták szét a levegőben a finom fehér port.
– Esik a hó, esik a hó, végre esik a hó! – óbégatott Yannik teljesen megkergülve.
Tingo, a mágikus csimpánz csak nevetett, és egy marék lisztet szórt a barátja fejére. Yannik azonban elhajolt, így a liszt nagy része Luna fején landolt. Luna nemrég másik városba költözött a szüleivel, de visszajárt szeretett régi osztályába, mert tudni akarta, hogy megy a soruk a mágikus állatok iskolájában. Luna Frankáéknál vendégeskedett.
A kislány mérgesen prüszkölt a liszttől, mágikus vándorsólyma, Salim is méltatlankodva rázta a tollait.
Szép kis fogadtatás, nem mondom – panaszkodott. Ebben a percben viharzott be Miss Cornfield, az osztályfőnök. Ezúttal is a kedvenc lila bársonykabátját viselte, haját kötőtűkkel tűzte fel. Különleges személyiség volt, a gyerekek nagyon szerették. Sok időt szánt a diák­jaira, és szokatlan ötletei voltak. De ami a legfontosabb: ő ismertette meg velük Mr. Mortimer Morrisont, a mágikus állatkereskedés tulajdonosát – és ettől gyökeresen meg­változott mindannyiuk élete.
A tanárnő mosolyogva nézett végig a tankonyhán. Örült, hogy a gyerekek ennyire lelkesen dolgoznak a karácsonyi projekten.

– Nyújtás előtt nem szabad hagyni, hogy a tészta felmelegedjen

– magyarázta, amikor újabb lisztfelhő szitált alá, egyenesen a tanárnő fekete hajára. Úgy nézett ki, mintha rizsporos parókát viselne, mint Mozart.
– Hupszi! – Két mágikus állat bújt a konyhapult mögé. Miss Cornfield hármat tüsszentett. Ismét körülnézett, egyúttal a tettesek nyomát keresve. Rögtön kiszúrta a csimpánzt és a koalát.
– Tingo! Sydney! Hagyjátok abba az idétlenkedést! – szólt rájuk szigorúan, és megrázta magát. – Az étel nem játék.
– Pedig jól néz ki – kuncogott Silas, és lábujja hegyével mintákat rajzolt a padlót borító leheletvékony lisztrétegbe. Finja és Anna­Léna feltörte a tojásokat. Anna­Léna vállán egy mágikus kaméleon ült, és tágra nyílt szemmel nézte, mit csinál a barátnője.
– Húsz tojás? Nem lesz az sok? – méltatlankodott magában Caspar, a kaméleon, akinek pont olyan fekete­ fehér csíkos volt a háta, mint Anna­Léna pulóvere. Mivel nem vigyázott, elveszítette az egyensúlyát, és kis híján a tojások közé pottyant. Anna­Léna az utolsó pillanatban kapta el.

– Kaméleon tojásos bundában sütve?

Neeem, a nénik­ bácsik nem szeretik az ilyen egzotikus falatokat – közölte vele a kislány mosolyogva, és letette Caspart a konyha­ pultra. A kaméleon azonnal fel is vette a munkalap színét.
– Ügyes vagy, Anna­Léna – dicsérte meg a lányt Miss Cornfield, aztán a faliórára nézett. – Siessetek, drágáim! Már három óra van! – Tapsolt. Szerette volna, ha ötre befejezik a munkát, nehogy túl későn és fáradtan érjenek haza.
A gyerekek újult erővel láttak munkához. Volt, aki gon­dosan lemérte a hozzávalókat, mások gyúrták a tésztát. Ida a sütőpapírt vágta méretre, hogy pont beférjen a tep­sibe. Csoki gőz fölött csokoládét olvasztott. Pepperoni, az ecsetfülű disznó lelkesen szimatolt. – Micsoda illat! – lelkendezett.

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Mészöly 100
...
Nagy

Tíz fotó a 100 éve született Mészöly Miklós életéből

...
Gyerekirodalom

Mészöly botcsinálta meseírónak érezte magát

...
Nagy

Mészölytől idegen volt az elefántcsonttorony

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Berény Róbert festménye ihlette a Papírszínház-mesét

A könyvmecénás program keretében jelenik meg a Csimota Kiadó legújabb Papírszínház-meséje.

...
Gyerekirodalom

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

...
Gyerekirodalom

Írj novellát a szerelem sötét oldaláról!

A szerelem nem csak rózsaszín címmel novellaíró pályázatot hirdet a Menő Könyvek. A nyertes pályaművek e-könyvben jelennek majd meg.

Olvass!
...
Beleolvasó

Bereményi Géza Eldorádójának ősváltozata egy elbeszélés volt

Ma ünnepli 75. születésnapját Bereményi Géza író, filmrendező. Ebből az alkalomból egy részletet ajánlunk új elbeszéléskötetéből, amelybe maga válogatta össze a számára legfontosabb novelláit. 

...
Beleolvasó

Az időjárás már nem egyszer átformálta a világtörténelmet

Marcus Rosenlund új könyvében azzal foglalkozik, milyen drámai eseményeket okozott az időjárás a történelmünkben. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Esterházy: Ha valamit félelmetesnek gondol az ember, nem jó egyedül lenni

Tizenhárom személyes hangvételű portrét olvashatunk Farkas Zoltán új kötetében. Olvassatok bele az Esterházy Péterről szóló fejezetbe!

...
Beleolvasó

Vajon eljön az a pont, amikor személynek kell tekinteni a mesterséges intelligenciákat?

Mikor válhat egy MI birtokolható tulajdonból önálló személlyé? Egyénnek tekinthető-e, ha fizikailag nem létezik, globálisan mégis jelen lehet egyszerre mindenhol? Olvass bele a Mozgástérbe!

...
Beleolvasó

Ken Liu történeteiben a mostani tevékenységünk következménye: a világvége

Ken Liu második novelláskötete, az Istenekkel nem lehet végezni tizennyolc történetet tartalmaz,  amelyek napjaink legégetőbb, egyben legismerősebb problémáiból indulnak ki. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Trónok harca készítésének hivatalos, vágatlan és hihetetlen története

A több mint 50 exkluzív interjún és a szerző forgatási élményein alapuló Valar Morghulis a Trónok harca kulisszatitkaiba enged bepillantást. Olvass bele! 

...
Gyerekirodalom

Hipp-hopp, rajzfilmen már 40 éves a kis Vuk!

„Egyedül vagyok, kicsi vagyok, éhes vagyok! Segítsetek Vuknak, a kis rókának!” – ez csak egyetlen szállóigévé lett részlet a Vuk-filmből, amelyet kereken negyven éve mutattak be. De hogyan fogadták annak idején a nézők, és mit gondolt róla Dargay Attila?

Szerzőink

...
Forgách Kinga

5 izgalmas téma a Bereményi-mitológiából [Bereményi 75]

...
Ruff Orsolya

Ezekkel a non-fictionökkel készülnek a kiadók 2021 első felében!

...
Forgách Kinga

Szabó T. Anna hősei megtörik a nők évszázados hallgatását

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Megmutatjuk magyarul a 22 éves költő, Amanda Gorman versét, amitől felrobbant az internet

22 éves Amanda Gorman volt, aki a beiktatások történetének hatodik, egyben legfiatalabb költőjeként mondta el versét, a The Hill We Climb címűt. Az író és műfordító Totth Benedek lefordította a verset A hegy, amit megmászunk címen. 

...
Nagy

Vidéki ballada az Amerikai Álomról [zsebró]

J. D. Vance életrajza 2016-ban, Trump megválasztását követően robbant be a sikerlistákra. A saját családjának történetén keresztül mutatja be az amerikai fehér munkás középosztály széthullásának szociokulturális hátterét, és ezzel kvázi a Trump-jelenség megértésének egyik kézikönyve lett.

...
Nagy

Mikor kezdtük el félreérteni a boldogságot?

Oliver Burkeman pszichológiai témájú könyvet írt, ő maga mégsem pszichológus. Túladagolt boldogság című kötete egyszerre gondolatébresztő és meghökkentő olvasmány.

...

Kiss Tibor Noé: Az emberek 90%-a tragikus állapotban van [PODCAST]

...

Háy János: A körülöttünk lévő világ morálisan, ideológiailag be van árazva [PODCAST]

...

Lackfi János: Kedvencem a groteszk

...

Halász Rita: Egy ilyen témában néha bizony el kell menni a falig [PODCAST]