Mi történik, ha a Nagypapát egy pillanatra egyedül hagyják a konyhában?

„Amikor a Nagypapa kicsi volt, még nem léteztek vízforralók. Legalábbis semmiképpen sem olyanok, mint amilyeneket ma ismerünk. Akkoriban az embereknek fütyülős kannájuk volt. Miután vizet töltöttek bele, feltették egy főzőplatnira, amit aztán bekapcsoltak. Majd a víz, láss csodát, felmelegedett. Egyszerű, mint az egyszeregy.”

A Nagymama és a Nagypapa látogatóba érkezik, hogy vigyázzon az unokákra. De Tifani, Max és Lujza tudják, hogy valójában nekik kell szemmel tartaniuk a nagyszüleiket. Ennek ellenére óriási hibát követnek el: egy pillanatra egyedül hagyják a Nagypapát a konyhában. És a Nagypapa ráteszi a vízforralót a rezsóra, amitől fullasztó szag és irdatlan füst keletkezik…

Marc-Uwe Kling
A nap, amikor a nagypapa tönkretette a vízforralót
Scolar, 2021, 72 oldal
-

A katasztrófába torkolló nap mégis csodás véget ér. Kiderül, hogy mindenki csinált már valami csacsiságot. Még Anya és Apa is. 

Marc-Uwe Kling, a stuttgarti születésű meseíró, dalszövegíró és stand up comedy humorista kezdő olvasóknak szánt újabb vicces kötete A nap, amikor a nagymama tönkretette az internetet önálló folytatása.

Marc-Uwe Kling:  A nap, amikor a nagypapa tönkretette a vízforralót (részlet)

Nyári szünet volt. Ezért volt itt megint a Nagymama és a Nagypapa. Vigyázni a gyerekekre. És mostanra már kétsége sem volt afelől Tifaninak, Maxnak és Lujzának, hogy kinek is kell itt kire vigyázni. És ennek ellenére mégis egyedül hagyták a Nagypapát a konyhában. Nagy hiba volt.

– De – mondta Max később –, nem loholhat az ember folyton a Nagypapa sarkában. Ezt Anya és Apa igazán nem kívánhatják tőlük, állapította meg Tifani. Bár Tifani ezúttal igazán ügyesen vigyázott a Nagymamára. És a Nagymama ezúttal tényleg nem csinált semmi huncutságot. Még véletlenül sem.

Viszont… A Nagypapa később azt állította, hogyha a Nagymama nem akart volna teát inni, akkor ez az egész nem történt volna meg. A Nagypapa tudniillik bement a konyhába (őrizetlenül), hogy készítsen egy teát (a Nagymamának!). Majd emiatt tette a vízforralót a Nagypapa a főzőlapra.

Aztán fogta magát, bekapcsolta a platnit, és kiment a konyhából.

Na, ekkor viszont történt valami. Vagyis azon a napon, amikor a Nagypapa a vízforralót rátette a rezsóra.

Úgy kezdődött, hogy Lujza kirontott a szobájából sipákolva:

– Gyorsan zárjátok be az ablakokat! Az új Tirpákszomszéd már megint égeti a szemetét.

– Lujza! – szólt rá a Nagymama. 

– Nem mondunk olyat, hogy Tirpákszomszéd – tette hozzá Tifani.

– Különösen akkor nem, amikor a Nagymama itt van – jegyezte meg Max.

– Nem, különösen a szomszédokra nem – mondta Tifani.

Lujza haja ekkoriban egyébként éppen vörös volt. És mivel émelygett a bűztől, az arca kissé elzöldült. Tifani ezt viccesnek találta, mert ezek a színek egyszer már fordítva is megjelentek Lujza haján és arcán.

– Becsuknátok most már végrevalahára azokat a hülye ablakokat?! – sivalkodott Lujza, és befogta az orrát.

A komplett família végigszáguldott a házon, és gyorsan bezártak minden ablakot. Semmit nem segített. Épp ellenkezőleg. Max a levegőbe szimatolt. – Szerintem ez a konyhából jön – mondta.

Ez volt az a pillanat, amikor a Nagypapa rémülten kapta a szája elé a kezét. A vízforraló! A vízforralót rátette a rezsóra.

Amit még nem tudsz: a Nagypapának és a Nagymamának ugyanolyan retró vízforralója volt, mint Anyának, mert a Nagymama Anyánál látott olyat, és ő is irtó menőnek tartotta.

Jogosan kérdezné hát meg bárki, hogy akkor miért tette rá a Nagypapa a rezsóra ahelyett, hogy megnyomta volna rajta a gombot. Azt is joggal kérdezhetné az ember, hogy a Nagypapa miért rakta a minap a pénztárcáját a hűtőbe. Vagy miért szórt sót az akváriumba és haleledelt a vajas kenyerére. Anya azt mondta, hogy a Nagypapa egyre szeleburdibb lesz, de a Nagymama szerint a Nagypapa mindig is szeleburdi volt. Szerencsére a Nagypapa akváriuma amúgy is sós vizes akvárium volt. És a haleledel igazából nem is lehetett annyira fertelmes ízű, mivel a Nagypapa már azelőtt felfalta a fél vajas kenyeret, mielőtt a Nagymama megkérdezte volna, hogy voltaképpen mi a csudának tett haleledelt a vajas kenyerére.

Akármilyen is az.

Max kinyitotta a konyhaajtót. Édes Istenem, érezned kellett volna azt a szagot! Vagyis inkább nem. A Nagypapa ráhúzta az orrára a pólóját, majd átpréselte magát Max mellett a konyhába, ahol tömény fekete füst terjengett.

Lekapta a vízforralót a rezsóról, és behajította a mosogatóba. A műanyag már szétolvadt a vízforraló alján, és kis szálacskákat húzott, mint amikor jó hosszúra kinyújtjuk a rágógumit a szánkból. 

A Nagypapa még a főzőlapot is kikapcsolta. És ez mindentől függetlenül egészen jó fej dolog volt a Nagypapától.

– Kifelé! Kifelé! Kifelé! – sivította a Nagymama mindeközben a nappaliban, és kihessegette a gyerekeket az udvarra. A Nagypapa szorosan utánuk köchögött. Vagyis kocogva jött utánuk, s közben igen erősen köhögött. Ezért tehát utánuk köchögött.

– Mi a fene történt? – akarta megtudni Tifani a Nagyapától rögvest.

– Igen, már megint mi a jó fittyfenét csináltál? – kérdezte a Nagymama.

– Mit jelentsen ez a már megint? – értetlenkedett a Nagypapa. – Pont te, aki múltkor tönkretette az internetet.

– Ez igaz – helyeselt Max.

– Mondd már el, mi történt – rivallt rá a Nagypapára Lujza.

De azonnal meg is bánta, mert a Nagypapa majdnem elpityeredett, persze csak egészen véletlenül. Mert biztos volt benne, hogy Anya meg fogja szidni.

És senki sem szereti, ha leszidják. Még a nagypapák sem.Kapcsolódó cikkek
...
Összekötve

Bartók Imre: Mindannyian a digitális prostitúció állapotában vagyunk - Összekötve Marc-Uwe Kling: QualityLand

A Helikon Kiadó gondozásában végre magyarul is megjelent Németország-szerte ismert humorista, Marc-Uwe Kling QualityLand című szatirikus disztópiája. A kötetről, a technológia és a fogyasztói kultúra térnyeréséről, valamint az egyéni felelősségéről a regény fordítójával, Bartók Imrével beszélgettünk.

...
Nagy

Marc-Uwe Kling: A QualityLand a jelenről szól, csak sci-finek álcázza magát

Marc-Uwe Kling csavart néhányat a bevett sci-fi toposzokon a QualityLandben, továbbtekerte a most zajló folyamatokat, és felnagyította a számunkra még nem annyira evidens következményeket is. A stand-upos íróval a Facebookról, a mesterséges intelligencia jövőjéről és a világháló végéről beszélgettünk.

...
Nagy

Borítópornó: Marc-Uwe Kling – QualityLand

Egy rózsaszín, delfinalakú vibrátort tart egy robotkéz a könyborítón: Oláh Gáborral beszélgettünk Marc-Uwe Kling nem túl távoli jövőben játszódó QualityLand című könyvének provokatív borítójáról.

EGYPERCES NOVELLÁK EGY SZOBÁBÓL
...
Nagy

Egyperces novellák egy szobából
Dániel András: A fikusz meg ő

...
Nagy

Egyperces novellák egy szobából
Lackfi János: Mi lenne, ha?

...
Nagy

Egyperces novellák egy szobából
Szabó T. Anna: Árnyékszínház

A hét könyve
Kritika
A regénybeli Kafka mögött felsejlik Borbély Szilárd alakja is
...
Kritika

Az utolsó indiánkönyv érzékeny pillanatfelvétel arról, hol tartunk ma az indiánozásban

Az utolsó indiánkönyv című antológiához a PIM 79 kortárs magyar szerzőt kért fel, hogy prózában vagy versben reflektáljanak arra, mit jelentett nekik az indián egykor, és mit jelent ma, felnőttként.

Gyerekirodalom
...
Hírek

HUBBY - Itt vannak a legjobb gyerekkönyvek!

Már hetedik éve szervezi és osztja ki a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum az Év Gyerekkönyve Díj elismerést. Idén hét kategóriában osztottak díjat, a különdíjat pedig ezúttal egy kiadó kapta.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: egy igazi barátságkönyv lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Erna Sassen Egy indián, mint te meg én című könyvét választotta.

...
Gyerekirodalom

Agresszív irodalmi műnek gondolta, teljesen beszippantotta a János vitéz

Szabó Borbála ifjúsági regényének matekzseni hőse nem bír megküzdeni a János vitéz elolvasásával, majd rejtélyes módon átlépi a valóság és a fikció határát, és váratlanul Petőfi Sándor klasszikusában találja magát.

...

Miért húz be minket még mindig A Szolgálólány meséje? [podcast]

...

AZ ELSŐ: DRAGOMÁN GYÖRGY

...

A mesélés egy szertartás [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

...

Nácik, fűzők és self branding - Coco Chanel 20. százada [podcast]