Bartók Imre: Mindannyian a digitális prostitúció állapotában vagyunk - Összekötve Marc-Uwe Kling: QualityLand

Bartók Imre: Mindannyian a digitális prostitúció állapotában vagyunk - Összekötve Marc-Uwe Kling: QualityLand

A Németország-szerte ismert humorista, Marc-Uwe Kling népszerű QualityLand című regénye a Helikon Kiadó gondozásában végre magyarul is megjelent, interjúztunk is a szerzővel. A szatirikus disztópia a jövő és a jelen összemosódott határán lavírozva mutatja be a technológia térnyerésével felmerülő problémákat. A kötet fordítójával, Bartók Imrével a QualityLand jövőképének kettősségéről, a sokat szidott technológiai fejlődés előnyeiről és hátrányairól, valamint a fogyasztói kultúráról és az ehhez kapcsolódó egyéni felelősségéről is beszélgettünk az Összekötve csütörtöki műsorában.

Fehér Adrienn | 2020. május 09. |

  • A nálunk Németország Bödőcseként is emlegetett szerzőt nem ismerte korábban. A kiadó kérte fel a munkára, amely az utóbbi évek egyik legjobb fordítási élményének bizonyult számára. A kötet egy látszólag jövőbeli világot ír le, amelyet az internet, a technológia totalitása jellemez: olyan tényezők ezek, amelyek az emberi élet minden egyes pillanatát, döntését meghatározzák. 
MARC-UWE KLING
QualityLand
Helikon Kiadó, 2020, 427 oldal
  • A szerző az általa elképzelt társadalmat az utolsó részletekig felépíti és be is mutatja az olvasóknak: a főhős, Munkanélküli Peter kalandos útján keresztül betekintést nyerhetünk többek között a munkakeresés, a párkapcsolatok, a szerződéshez kötött szexuális érintkezések, a politikai választások folyamataiba is. 
  • Ezt a jövőbeli világot az események előrehaladtával, lépésről lépésre ismerjük meg, fokozatosan szembesülve a valójában számunkra is nagyon ismerős momentumokkal. Egy idő után felismerjük, minden bemutatott jelenségnek van valóságalapja: lényegében már a mi korunkban végbement a teljes digitalizáció. A könyv pedig már-már tankönyvszerűen mutatja be a technológia térnyerése kapcsán folyamatosan felmerülő, széles körben vitatott problémákat. Az eleinte szórakoztató szatírának tűnő kötetet olvasása során így felvetődik a kérdés:

Mi a határa a szatírának? Meddig tudunk nevetni azon, hogy a kötet által bemutatott jövőkép valójában a mi jelenünk? 

  • A Qualityland részben szórakoztató, részben nagyon is rémisztő olvasmány. Sok szempontból ez egy ártatlan könyv: nem az orwelli vagy kafkai jövőképek elnyomó rendszereit vetíti előre, hanem az általunk létrehozott és fenntartott, megfigyelésen alapuló kapitalizmus működését írja le. Ebben a jövőben, ahogy a jelenben is, nem az állami szervek monitorozzák az embereket, hanem az óriáscégek, amelyek az élet minden területére benyomulnak. Személyes információinkat örömmel osztjuk meg velük ingyenes szolgáltatásaikért cserébe. Mégsem valós a döntéshelyzetünk: ebben az rendszerben nem tudunk nem részt venni. Az olyan vállalatok, mint a Facebook vagy a Google alapvetően a kényelmünket szolgálják, egyúttal mégis szabadságunktól, emberi mivoltunktól fosztanak meg:

személyes világunk az állandó monitorozás hatására beszűkül, folyamatosan azt kapjuk vissza, amit a rendszer gondol rólunk, például az egyéni véleménybuborékok és keresési találatok formájában.

  • A regényben is folyamatosan azon dolgozik a rendszer, hogy az állandó elégedettséget, boldogságot biztosítsa. Ennek egy módja, hogy időről időre, drónok által kézbesített, személyre szólóan kiválasztott ajándékkal lepi meg az embereket. Egy ilyen meglepetéssel indul a regény története is: a főhős egy rózsaszín, delfines vibrátort kap. Munkanélküli Peter nem tudja mire vélni a neki szánt ajándékot, amelyre semmi szüksége: úgy gondolja tévedésből került hozzá, így megpróbálja visszajuttatni a feladónak, ami azonban a vártnál nagyobb feladatnak bizonyul. A kalandos út során pedig mindenki arról győzködi, higgye el, a rendszer jobban tudja mire van szüksége, akkor is, ha ő személyesen ennek még nincs is tudatában.
  • A regény nemcsak a Peternél megjelenő értelmező, elemző látásmóddal lép hatalmasat, de maga az elbeszélői nézőpont is kifejezetten szokatlan. A gépmegsemmisítőként dolgozó főhősnek egy nap egy Calliope nevű író androidot kell elpusztítania: ekkor derül ki, valójában ő az, aki az egész történetet megírta.  Ez a momentum nemcsak elbeszéléstechnikai szempontból érdekes, de rávilágít arra is, mennyi területen válhat pótolhatóvá az ember, hiszen már most is léteznek egyre összetettebb szöveggenerátorok, sakkprogramok, kezdetleges mesterséges intelligenciák. 
  • Összességében még sincs értelme teljes mértékben elutasítani a technológiát. Jelenleg azonban még csak nem is vágyainkat, hanem csupán korábbi fogyasztói döntéseinket reprodukáljuk folyamatosan. Ahhoz, hogy ezen változtatni tudjunk, tudatosabbá kell válnunk, meg kell tanulnunk kontrollt gyakorolni a technológia felett.
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Marc-Uwe Kling: A QualityLand a jelenről szól, csak sci-finek álcázza magát

Marc-Uwe Kling csavart néhányat a bevett sci-fi toposzokon a QualityLandben, továbbtekerte a most zajló folyamatokat, és felnagyította a számunkra még nem annyira evidens következményeket is. A stand-upos íróval a Facebookról, a mesterséges intelligencia jövőjéről és a világháló végéről beszélgettünk.

...
Nagy

Borítópornó: Marc-Uwe Kling – QualityLand

Egy rózsaszín, delfinalakú vibrátort tart egy robotkéz a könyborítón: Oláh Gáborral beszélgettünk Marc-Uwe Kling nem túl távoli jövőben játszódó QualityLand című könyvének provokatív borítójáról.

...
Beleolvasó

A boldogságra automatizált világban már ciki lesz analóg ismerkedni

Európa legjobb, legszuperebb, legminőségibb államában játszódik Marc-Uwe Kling QualityLand című regénye, amelynek főhőse Munkanélküli Péter és ahol még a szerelem is MI-vezérelt. Olvassatok bele a könyvbe, és nézzétek meg, milyen is lesz egy igazi digitális párkapcsolat a jövőben.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.