Bohém és mulatságos történet New York lehetőségeiről és társadalmi osztályairól

Bohém és mulatságos történet New York lehetőségeiről és társadalmi osztályairól

New York a szabadság, a vonzó lehetőségek, a sokszínű kavalkád városa. De biztos, hogy itt minden olyan, amilyennek látszik? Jenny Jackson első regényében a jómódú, kiváló kapcsolatokkal rendelkező brooklyni Stockton családot veszi górcső alá, miközben három női sorsba pillanthatunk bele. Olvass bele az Ananász utca című regénybe!

Fotó: Torrey Liddell

Könyves Magazin | 2024. február 10. |
Jenny Jackson
Ananász utca
Ford. Goitein Veronika, Centrál Könyvek, 2024, 326 oldal
Jenny Jackson: Ananász utca könyv

Darley a legifjabb generáció legidősebb tagja. A szívére hallgatott, feladta az állását, az örökségét, hogy minden idejét a gyermekeinek szentelhesse, ám ez talán túl sokat követel tőle. Sasha középosztálybeli nő Új-Angliából, aki beházasodott a Brooklyn Heightsban élő famíliába, férje rokonai emiatt élősködőnek tartják. Georgiana, a legfiatalabb lány fejest ugrott egy tiltott kapcsolatba, így hamarosan döntenie kell, milyen ember akar lenni valójában.

Az Ananász utca elgondolkodtató, ugyanakkor üdítően szellemes regény a New York-i elit csábítóan könnyed életéről. A szereplők szerethetőek, de esendőek, igazán nem nehéz azonosulni velük. Felvetődik olvasás közben a kérdés, hogy mindig minden körülmények között ismerjük-e a saját családtagjainkat. Mennyire határoz meg bennünket a vagyon? Milyen őrültségeket válthat ki belőlünk az első, mindent elsöprő szerelem?

A szerző nagy sikerű első regénye szórakoztató, bohém történet, amely nem csupán kikapcsol, de sokszor elgondolkodtat az emberi természet mélységeiről, és választ ad rengeteg kérdésünkre.

Jenny Jackson: Ananász utca (részlet)

Curtis McCoy korán indult, hogy még bőven odaérjen a tíz órakor kezdődő értekezletre, így volt ideje a kávéjával leülni az egyik asztalhoz az ablak mellé és élvezni a halvány, áprilisi napsütést. Szombat volt, Joe kávézójában nyüzsögtek a ven- dégek, Brooklyn Heightsban zajlott az élet. Biciklisnadrágos nők babakocsit tologattak a Hicks Streeten, kutyasétáltatók tereferéltek a Pineapple Street padjain, családok siettek foci- meccsre, úszóedzésre vagy szülinapi zsúrra a Jane’s Carousel nevű gyönyörű körhinta felé, a Brooklyn Bridge Parkba.

Az egyik asztalnál egy anya ült két felnőtt lányával. Kék- fehér papírpohárból itták a kávét, mindhárman az egyikük telefonján böngésztek.

- Nézd csak! A fickó azt írja a bemutatkozó szövegében, hogy szeret futni, saját készítésű kimchit fermentál, és le akarja rombolni a kapitalizmust.

Curtis nem akart hallgatózni, de valahogy érdekelte a beszélgetés.

- De Darley kétszer annyi idős, mint én. Nem kell. Tudod egyáltalán, hogy működik az alkalmazás?

Darley neve ismerősen csengett, Curtis azonban nem jött rá, honnan.

Brooklyn Heights kis közösség volt, mindenki mindenkit ismert látásból,

talán a Lassenben együtt álltak sorban szendvicsért, vagy a Clark Street edzőtermében futottak össze.

- Jól van na! Ez a pasi azt írja magáról, hogy „ciszgender férfi, vegán, társat keres, akivel együtt védelmezheti a bolygót. Nem eszem és nem bántok érző lényeket, legfeljebb gazdag semmirekellőket.”

- Vegánnal nem randizhatsz. Rémes az a lábbeli! – szólt közbe az anyja. – Add csak ide a telefont! Hmm… Pocsék itt a hifi.

- Wifi, anya, nem hifi.

Curtis feléjük sandított. Mindhárom nő fehér teniszruhát vett fel, az anya szőke volt, arany fülbevalót és számtalan gyűrűt viselt, a két lány barna, egyikük nyúlánk, vállig érő egye-nes frizurával, a másik gömbölydedebb, hosszú, hullámos haját kontyba tűzte. Curtis lehajtotta a fejét, és letört egy morzsás darabot a mákos süteményből.

- „Bi, nem monogám, cuki komcsi mamát keres, akivel kinyírhatja a patriarchátust. Csörögj rám, ugorjunk el bulizni! Király?” – olvasta dünnyögve az idősebb hölgy. – Hát, én ebből egy szót sem értek.

Curtis uralkodott magán, hogy fel ne röhögjön.

- Anya, kérem a telefont! – A hullámos hajú lány kikapta anyja kezéből az iPhone-t, amit a táskájába tett.

Curtis rádöbbent, hogy ismeri. Georgiana Stockton az, akivel tíz évvel korábban egy osztályba jártak a Henry Street egyik gimnáziumában.

Fontolgatta, hogy ráköszön, de akkor nyilvánvalóvá válna, hogy hallotta a beszélgetést.

- Az én időmben ez sokkal egyszerűbben ment – ingatta a fejét Georgiana – Randizhattál azzal a fiatalemberrel, aki az első bálodra elkísért, vagy a bátyád szobatársával a Princeton kollégiumból.

- Tudom, anya, de az én generációmban már nem mindenki elitista sznob – fintorgott

Curtis elmosolyodott magában. El tudta képzelni ugyan- ezt a beszélgetést a saját anyjával. Hogyan magyarázhatná el neki: nem fogja elvenni a kedves mama barátnőjének a lányát csupán azért, mert a nyaralóingatlanjaik egymás mellett állnak Martha’s Vineyardon. A szeme sarkából figyelte Georgianát, aki erre hirtelen felpattant.

- Jaj, Lena BMW-jében felejtettem a Cartier karkötőmet, ő meg mindjárt indul Southamptonba a nagymamájához!

Felkapta a táskáját és a teniszütőjét, puszit nyomott az anyja és a nővére arcára, aztán elsietett Curtis mellett. Ahogy kiment, a teniszütője odacsapódott Curtis asztalához, kilöttyintette a kávét, és eláztatta a mákos sütit. Curtis a homlokát ráncolva nézett a lány után.

 

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Anya és fia külön nézőpontjaiból bontakoznak ki egy csonka család mindennapjai

Légrádi Gergely új regénye, a Falaink egy anya és fia elbeszélésén keresztül enged betekintést egy csonka család történetébe. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Portré egy lányról, aki mellett naponta többször is elmegyünk az utcán

Az Emily forever empátiával és éles humorral megírt portré öröklődő mintákról, magányról és a küzdelemről, hogy találjunk valamit magunkban, ami segít megbirkózni a hétköznapokkal. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ernaux szégyenérzet nélkül dokumentálja az elsöprő szerelmet

Annie Ernaux két kisregényét harminc év választja el egymástól. Mindkét szöveg a szenvedély természetét tárja fel, és mindazt, amit a másik ember iránt érzett szenvedély tanított a szerzőnek az emlékezésről, az időről és önmagáról.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Andy Warhol gépírónőjét magába szippantja a hatvanas évek New Yorkja

Semmi különös felejthetetlenül okos és vicces regény felnőtté válásról, a női lét kihívásairól, tizenöt perc hírnévről, fantázia és valóság határáról és a saját hangunk megtalálásáról, miközben nagy egók szavai visszhangoznak a fülünkben. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Képtelen nyomozás indul egy felszívódott kolléga és egy rejtélyes, könyvolvasó lány után

Mintha Salvador Dalí írt volna forgatókönyvet egy Hitchcock-filmhez. A bestselleríró és humorista Bob Mortimer briliánsan vicces első regénye garantáltan egy új kedvenc A csütörtöki nyomozóklub rajongóinak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A felejtéssel küzdő anyának is szüksége van a regények élményére

Szűcs Teri új kötete újraírja a demenciával élő édesanyja emlékeit, és megkísérli egy közös emlékezet megteremtését. Olvass bele!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

A Dűne ismét monumentális és epikus, minket viszont az is érdekelt, milyen párbeszédben áll a filmklasszikussal, aminek eredetije Frank Herbertet is inspirálta. És az is, hogyan cáfol rá már most egy rendezői döntésre a valós történelem.

...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

...
Szórakozás

Érdekvédelmi terület: Auschwitz parancsnokáról tisztábban beszélnek a zajok, mint a szavak

Jonathan Glazer Cannes-nagydíjas, öt Oscarra jelölt filmje szokatlan módon közelíti meg a holokausztot: Rudolf Hösst és családját követjük benne, a zsidók szenvedését pedig hangok „testesítik meg”.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.