Általános cikkek európa 2007 huelle castorp

Fehérek közt még egy európai?

kovacsbalint | 2007. augusztus 03. |
A
Paweł Huelle: Castorp. Európa Kiadó, 2007, Budapest, 216 oldal, 2500 Ft


„Az ötlet – ti. hogy írjuk tovább a Bűn és Bűnhődést − ahhoz hasonló, mint mikor egy sikertelen zeneszerző szerényen megkomponálja az Örömóda 2-t, vagy egy festő laza csuklóval a vászonra dobja az „Avignoni kisasszonyok három év múlva” című remeket. Nem szokott az ilyesmi jól sikerülni” – írtam nem is olyan régen egy igen rossz könyv kapcsán.

Paweł Huelle regénye bizonyos szempontból hasonlít a fent megidézettre: őt Thomas Mann Varázshegyének hőse, Hans Castorp ihlette meg, pontosabban annak a lengyel író szülővárosában, Gdańskban töltött négy szemesztere a helyi műegyetemen. Nagyobb fába vágta tehát a fejszéjét Castorppal, mint a fent említett író a Bűn és bűnhődés vizsgálóbírójával – és láss csodát, neki mégis sikerült, ami Morrisnak nem.

Huelle eleve jó érzékkel választotta meg regénye alapszituációját: az események a Varázshegyre költözés előtt játszódnak – Isten óvjon attól, hogy valaki leüsse a Mann által a háborúban magasan hagyott labdát, és megírja a folytatást –, így Huellének nem kell egy, a davosi tapasztalatoktól megérett, megannyi lelki változáson átesett Castorpot alkotnia. Nem esküdnék meg rá, hogy megszületett már az az író, akinek ez sikerülne.

Az olvasó kezdetben bizonytalan: a narráció Mannt idézi, ám Huelle kevésbé alkalmazza könnyeden a jellemzően kissé didaktikus stílust; no meg a 216 oldalon nem is várható egy a Varázshegyhez mérhető, elemző részletesség. Aztán tíz-tizenöt oldal után – szerencsére – megszűnik az igény az összehasonlításra – és ez Huelle érdeme. A lengyel íróban megvan a készség és a tehetség ahhoz, hogy a pontos és érdekfeszítő lélekábrázolás (csak arra tér ki, amire érdemes) ne álljon a jó történet és a jó dramaturgia útjába; és ahhoz, hogy saját karakteréhez idomítsa a manni stílust, jó jellemeket teremtve és az olvasót meg-megállító, szép mondatokat a papírra vetve.

Huelle hiba nélkül teljesíti a saját maga által teremtett és vállalt feladatot, Hans Castorpnak a Varázshegyen megismert jelleme megalapozását, kialakítását. Erre utal a történet elején, Castorp tengerparti sétáján az emlék-roham, mely mintegy megelőlegezi a Berghof-szanatórium melletti erdő látomását, melyben a főhős gyermekkori imádottjára, Hippére emlékezik. Erre utal Castorp gyógyfürdőkúrája is, ahol két „kád-társa” az ő okulására vitatkozik a világ dolgairól – ők akárha Settembrini és Naphta „előzményei” volnának. S erre utal a szerelmi szál is: nem is tudnánk elképzelni egy másmilyen ifjú-Castorpot – épp így kellett viselkednie és éreznie annak a fiatalembernek, aki néhány év múlva Davosban beleszeret Madame Chauchat-ba. (Jól eltalált az a finom sejtetés a nő felbukkanása utáni első tíz-húsz oldalon, mikor még azt hihetjük: hősünk talán már most végzete asszonyát, Madame Chauchat-t ismerte meg…)

Jól megírt, érdekfeszítő és végig következetes regény a Castorp, korrekt (és a recenzensnek különösen kedves) mondanivalóval, ti. hogy a nemzeti felsőbbrendűség-tudat soha nem vezethet semmi jóra. Az író egy többször feldarabolt, a történelem során néha nem is létező országban, egy hajdan még Danzignak, s nem Gdańsknak nevezett városban született – mi mást is gondolhatna ő?
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.