Az unortodox könyvek szabadították fel Deborah Feldmant - Összekötve Gyuricza Eszterrel

Az unortodox könyvek szabadították fel Deborah Feldmant - Összekötve Gyuricza Eszterrel

Deborah Feldman 2012-ben megjelent memoárja egy extrém körülmények között zajló identitáskeresés története. A már megjelenésekor is népszerűvé vált Unortodox című kötet, a belőle készült Netflix sorozattal ismét berobbant a köztudatba. Most pedig végre a magyarul is elolvashatjuk a szokatlan vallomást. Gyuricza Eszterrel, a Libri Kiadó kiadóvezetőjével a világsikerű kötet kapcsán a szerző útkereséséről, motivációiról, a kötetben feltáruló zárt világ sajátosságairól beszélgettünk az Összekötve szerdai műsorában.

Fehér Adrienn | 2020. május 14. |

  • Deborah Feldman regénye személyes vallomás: egy család, egy közösség, egy szabadulás története. Egy modernkori női sorsot, az élete feletti kontroll megszerzését, saját hangjának, identitásának keresését mutatja be. A kötet egy nagyon univerzális tapasztalatot ír le: az útkeresés nehézségeivel életünk különböző szakaszaiban mind szembesülünk. A főszereplőnek pedig ezzel az alapvető emberi problémával egy nagyon sajátos vallási közösség keretein belül kell megküzdenie.
Deborah Feldman
Unortodox - A másik út - Hogyan fordítottam hátat a haszid közösségnek
Libri Könyvkiadó, 2020, 395 oldal
  • A kötet a szatmári haszidok zárt világába enged betekintést, amelyben az általuk elfogadott egyetlen út, az isteni elvárásoknak való megfelelés és az ezt biztosító nagyon határozott szabályok a közösség minden tagjának életét meghatározzák. Itt nemcsak a külsőségeket korlátozzák, hanem bizonyos könyvek olvasását, sőt az angol nyelv és a szavak egy részének használatát is tiltják. Ezáltal pedig nemcsak a külvilágot zárják el hermetikusan magukat, hanem saját valóságuk számos elemére sem tudnak reflektálni. Az én szerepe náluk teljesen elhanyagolható, a közösség mindenek felett áll: egyfajta börtön ez, amelyből csak nagyon súlyos döntések meghozásával lehet kitörni.
  • A kötet azt mutatja be, hogyan jut el a főszereplő annak felismeréséhez, elfogadásához, hogy nem csak egyetlen igaz út létezik. A regény központi konfliktusát az adja, hogy a főszereplő személyisége nem egyezik a közösség által számára felkínált szerepekkel, értékrendekkel: mindent megtesz azért, hogy megfeleljen az elvárásoknak, végül mégis be kell látnia, ezekkel sosem lesz képes azonosulni. A regény éppen azzal lép át a szabadulástörténet keretein, hogy a főszereplő alapvetően családja, közössége elfogadásáért, szeretetéért küzd: próbálkozásainak sikertelensége adja a történet tragikumát. Az olvasás és az írás jelentette számára az egyetlen kiutat a magányból: 

a könyvek által fért hozzá a kinti világhoz, és saját történetének megírásával indult el az identitáskeresés ösvényein.

  • A szerző identitáskerese a mai napig sem zárult le, vallja legújabb, Exodus című kötetében, amely a közösség elhagyását követő új életét mutatja be. A remélhetőleg magyarul is nemsokára megjelenő regényben szeretettel tekint vissza családjára és a maga mögött hagyott sajátos világra. Teszi mindezt annak ellenére is, hogy a közösséggel való szakítás nyomán a családi kapcsolatok teljes megszűnését és az őt ért támadásokat is fel kellett dolgoznia.
  • Az Unortodox kötet személyes vallomásán keresztül egy nagyon szokatlan világ jelenik meg. Szeretünk hinni társadalmaink szabadságában, nyitottságában, ha jobban megnézzük saját valóságunkat, mégis rájövünk, mi is ugyanúgy korlátok között élünk.
Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Az Unortodox hőse feláldozott mindent, hogy szabad lehessen

Deborah Feldman nagy vihart kavaró önéletrjazi könyvéből, az Unortodoxból a Netflix készített sorozatot. Olvass bele!

...
Hírek

Az Unortodox írója szerint mindenki kíváncsi a lázadókra

A külvilágtól mereven elzárkózó szatmári zsidó közösség tagjaként Deborah Feldman szigorú szabályok szerint nevelkedett Brooklynban, és mindössze tizenhét éves volt, amikor férjhez kellett mennie. A diszkfuncionális kapcsolat minden értelemben megbénította, Deborah viszont úgy döntött, hogy maga mögött hagy mindent és szabad embernek neveli a fiát. Történetét Unortodox című könyvében írta meg, amiből a Netflix forgatott sorozatot.

...
Nagy

Unortodox minden vakon követett mítosz - Maradj otthon #49

Csupán egy jó mítosz kell és máris a kezedben lehet egy egész közösség! A recept pofonegyszerű: végy egy adag sokszorosan traumatizált és/vagy kétségbeesett embert, ígérj nekik megváltást, és bármit is teszel, követni fognak mindaddig, amíg képes vagy velük valóságként elfogadtatni saját fikciódat.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

Még több olvasnivaló
...
Podcast

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

A Könyves Magazin podcastjában Kemény Lili először beszél a Nem című önéletrajzi regényéről. Hallgassátok!

...
Nagy

Ayhan Gökhan: A fal című regényben a kívülállóság markánsan képviselteti magát [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Ayhan Gökhan Marlen Haushofer egyik regényéről írt.

...
Nagy

Bánhidi Lilla: Még másfél nap

„Bemegy a próbafülkébe. Levetkőzik, belebújik a farmerruhába. Tetszik magának” ‒ Bánhidi Lilla A töltőm ott maradt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a második rész.

...
Podcast

Szexualitás, vagina, szülés – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk ötödik vendége Dr. Benkovics Júlia nőgyógyász volt, a beszélgetéshez könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

...
Gyerekirodalom

Roma mesék a gyerekirodalomban – Mi történt az elmúlt években?

Hogyan jelennek meg a roma mesék, karakterek, hagyományok a gyerekeknek szóló kötetekben? Veszprémi Szilveszter költő, irodalmár négy, a közelmúltban megjelent könyvet vizsgált meg.

...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [2. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Kerber Balázs, Láng Orsolya és Takács Nándor válaszai és szövege.