Állatságok gyerekeknek karácsonyra

KálmánG | 2007. december 17. |

A
Kovács András Ferenc: Hajnali Csillag Peremén, Magvető, 2007, Budapest,  150 oldal, 2690 Ft

B+
Tóth Krisztina, Állatságok, Magvető, 2007, Budapes, 35 oldal, 1990



A Magvető két gyermekeknek szóló verseskötettel is előrukkolt hirtelen karácsony előtt. Tóth Krisztina Állatságok című kötetecskéjét vennénk szemügyre először. A kötetecske jóindulatú kifejezés, alig több harmincegynéhány oldalnál a kiadvány, persze nem kilóra mérjük, meg aztán a célközönség sem feltétlenül igényel eposzi terjedelmeket. Kötetében a költőnő harminc kevéssé ismert és leginkább agyalágyult nevű állatfajta ismertetésére tesz kísérletet, köztük olyan meglepő élőlények is szerepelnek, melyek puszta létezése is zavarba hozott minket, például a Babirussza, vagy a Szurikáta, a Sisakos Kazuárról és a Gyönyörű Kvezálról nem is beszélve. Nem jelenthető ki, hogy tudományos igényű szövegekről lenne szó, de Tóth Kriszta cinkosan összekacsint a gyerekekkel, nem nézi hülyének őket,  szövegei jópofák és viccesek, s közben hordoznak hasznosítható információkat is egy-egy állatfajtáról. E kötet versei –ellentétben a lejjebb „elemzett” Kovács András Ferenc írásaival- nem a Weöres-féle gyermekvers hagyományra épülnek. Meg-meglepnek minket ugyan frappáns (kancsal)rímek, de nincs mindent átható ritmikai világuk a verseknek. Töredezettebb, darabosabb, kedvesebb szóval élve: köznyelvi stílusú szövegek ezek, tehát nem abból a formabravúros típusból valók, amit még gimnáziumban is úgy szavalnak, hogy őőőőszi ééééjjel izzikagalagonya. Az mindenesetre könnyen megeshet, hogy a témára kicsit is fogékony, vagy ahhoz esetleg tudományos érdeklődéssel közelítő kisgyermekünk jó időre letudja majd a pályaválasztás problémáját e kötet hatására, de a kukás és a traktorista álomállások legalábbis hátrébb kerülnek majd a ranglistán a biológus-zoológus-környzetmérnök irányvonal javára. A kötetet Baranyai András illusztrálta.

Kovács András Ferenc Hajnali csillag peremén című kötete nagyobb lélegzetvételű kiadványnak tűnik már első ránézésre is. Vaskos kötet, harminc év szövegeit fogja össze és a klasszikus gyermekvers-világot képviseli. Az írások egy része még olyan időkben született, amikor a gyermekvers volt a költői önkifejezés legszabadabb formája. A kötet hangvételén ezt olykor érezni is lehet, a kedves témákon itt-ott átütnek súlyosabb, "felnőtt" érzelmek.  Szövegei sokszor veretesebb, nehezebb darabok, főleg a gyermekversek azon fajtájából valók, melyek hallatán a fiatal befogadó szája tátva marad, és csendes áhítattal, hosszan töprengve emészti a hallottakat. Kovács András Ferenc versei (a célközönséghez képest) zártabbak, elvontabbak és a maguk módján meglepően komolyak. Befogadásuk igényli, de meg is teremti ezt az áhítatot. Általában formaközpontú szövegekről van szó. Rímbravúrok, a legkülönfélébb -népdalénekekben, mondókákban, rigmusokból ismert- ritmikai, verstani formák bukkanak fel a kötet oldalain. Ahogy a fülszöveg is fogalmaz, nem a gyermekek világlátásából indul ki ez a költészet. Igéző, bensőséges szövegvilágán, szóhasználatán és a szövegek tónusán túl, a zeneiség határozza meg, teszi megfoghatóvá a Hajnali csillag peremén írásait. A kötet hét ciklusában a népdalok, az ünnepekről, természeti jelenségekről szóló versek mellett epikus darabok, szórakoztató történetek, verses mesék, tájleírások is előfordulnak, hosszabb, rövidebb kivitelben egyaránt. Persze itt sem maradnak el a slágergyanús állatságok, mi több, Tóth Krisztina mellett Kovács András Ferenc is megénekli a Babirussza nevű állatfajtát. Kovács András Ferencnek ez a kilencedik gyermekvers kötete, és az első, ami Budapesten jelent meg. A kötetet Takács Mari illusztrálta.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.