Vasvári Katalin: A part nyugalma [Képalá]

Képalá |

Ősz hajú, bajszos úr ült velem szemben. A partról láttam őt, ahogy egyedi módon fonott kerti fotelét a vízbe tette és azon foglalt helyet, azt üzenve mindenkinek, ez az én tavam, most menjetek innen. Máskor több csónak van a vízen, de most csak őt látom a fotelben, sehol egy árva lélek. Úgy tűnik mindenki megértette az üzenetét. Én ülök csak itt, vele szemben, a parton. Megragadott ez az egyedi hangulat, amit áraszt az egész szituáció. Nyugalom telepedett a lelkemre és az elmémre egyaránt, ahogy megláttam őt. Pocakján a keze összefonva pihen. Egy élet munkájának nyomait látom a kézfején. Látszik rajt, hogy egyszerű ember. Fürdőnadrágja nem a legújabb, de nem is az előtte lévő trendnek megfelelő. Régi és egyszerű, pont, amilyen ő maga. Póló nincs rajt, így látni, hogy hasa alsó vonalán két kötés is van. Valamilyen műtéten eshetett át nemrég. Az arcán azonban sem szomorúságot, sem fájdalmat nem látni. Tekintete a távolba mered, ráncos szemei egy pontra fókuszálnak. Én nem látok arra semmit. Talán csak az élet nagy dolgain gondolkozik. Vagy éppen ellenkezőleg, az apró dolgokon. Lába, egészen lábszára közepéig, a nyugodt vízben pihen. Jól érzi így magát és én is. Emlékeztet arra, hogy az ilyen egyszerű pillanatokért is igazán hálásnak kell lennem. Ketten voltunk a tónál, nem szóltunk egymáshoz, de megannyi kimondatlan szó repdesett köztünk. Egymás jelenlétéből tudtuk, hogy ott, akkor, azon a késő nyári estén mindketten ugyanazt a nyugalmat éreztük.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Réman Erika: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Fodor Zoltán: Önmegvalósítás [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Akai Katalin: Remény [Képalá]

Az évtized könyve
...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 3.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 1.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Jókai-rajongók, a kutyaszar és az elnémítás kultúrája

Tóth Krisztinát meglincselik az internetezők, mert Az arany embert kivenné a kötelező olvasmányok listájáról. Olvasás, kánon, cancel culture.

...
Kritika

Kinget idézi, de nem kíván dickensi magasságokba törni J.D. Barker thrillere

Szíve helyén sötétség három az egyben: egy meglepően jól sikerült coming-of-age sztori és egy tipikus barkeri krimi, melyeket megfűszerez a Stephen King-es természetfeletti. 

...
Nagy

Egy sváb-magyar család hajtűkanyarokkal teli 20. századi története

Illés Klára könyvében személyes naplóbejegyzésekből, levelekből, hivatalos dokumentumokból rajzolódik ki egy dunántúli sváb-magyar parasztcsalád huszadik század története.

...
Nagy

A világ leghíresebb Drag Queenje milliókat vesz rá, hogy szeressék magukat

A többszörös Emmy-díjas RuPaul megírta GuRu című színes-szagos önfejlesztő könyvét, aminek segítségével képesek lehetünk legyártani önmagunk legjobb verzióját.

...
Hírek

Esterházy Péter semmit nem dobott ki, ezért minden, azaz minden megvan

Esterházy Péter hagyatékáról, levelezésekről, spirálfüzetekről, húszezer darabos könyvtárról mesélt a fia, Esterházy Marcell képzőművész.

...
Nagy

A pszichológus irodalomterápiája: Lora Gottlieb - Akarsz beszélni róla?

A kicsit közhelyes cím alapján első körben felmerült bennem, hogy mi lesz a könyv célja: komolyan gondolja, és így felsorakoztatja majd az összes hasonlót, ami a pszichológusokat övezi, vagy épp iróniával kérdezi, és felsorakoztatja őket, hogy aztán majd a helyükre tegye? Szerencsére hamar kiderül, hogy az utóbbi, de még az sem teljes mértékben. Nagyon valós, és nagyon emberi képet mutat a pszichológusokról, az ilyenekre pedig még ma, 2021-ben is szükségünk van. Pszichológusoknak is, laikusoknak is.

Hírek
...
Podcast

Olvasóként most tök jó gyereknek lenni [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

...
Hírek

Áprilisban indul A Szolgálólány meséjének negyedik évada

...
Hírek

Jókai nagyon jó regényíró, de a kamaszokat nem viszi közelebb az olvasóvá váláshoz

...
Hírek

Megvan az Ahol a folyami rákok énekelnek főszereplője!

...
Hírek

Több mint ezer könyvet gyűjtött össze Szabados Ágnes

...
Nagy

Olvassunk Tóth Krisztinát!

...
Hírek

Jókai Mór nem lehet vita tárgya Maruzsa szerint, de miért nem?

...
Hírek

Quimby, Szécsi Noémi-adaptáció, japán és építészeti filmnapok - PROGRAMAJÁNLÓ

...
Hírek

Film készülhet Szabó Magda Für Elise című regényéből