Vasvári Katalin: A part nyugalma [Képalá]

Képalá |

Ősz hajú, bajszos úr ült velem szemben. A partról láttam őt, ahogy egyedi módon fonott kerti fotelét a vízbe tette és azon foglalt helyet, azt üzenve mindenkinek, ez az én tavam, most menjetek innen. Máskor több csónak van a vízen, de most csak őt látom a fotelben, sehol egy árva lélek. Úgy tűnik mindenki megértette az üzenetét. Én ülök csak itt, vele szemben, a parton. Megragadott ez az egyedi hangulat, amit áraszt az egész szituáció. Nyugalom telepedett a lelkemre és az elmémre egyaránt, ahogy megláttam őt. Pocakján a keze összefonva pihen. Egy élet munkájának nyomait látom a kézfején. Látszik rajt, hogy egyszerű ember. Fürdőnadrágja nem a legújabb, de nem is az előtte lévő trendnek megfelelő. Régi és egyszerű, pont, amilyen ő maga. Póló nincs rajt, így látni, hogy hasa alsó vonalán két kötés is van. Valamilyen műtéten eshetett át nemrég. Az arcán azonban sem szomorúságot, sem fájdalmat nem látni. Tekintete a távolba mered, ráncos szemei egy pontra fókuszálnak. Én nem látok arra semmit. Talán csak az élet nagy dolgain gondolkozik. Vagy éppen ellenkezőleg, az apró dolgokon. Lába, egészen lábszára közepéig, a nyugodt vízben pihen. Jól érzi így magát és én is. Emlékeztet arra, hogy az ilyen egyszerű pillanatokért is igazán hálásnak kell lennem. Ketten voltunk a tónál, nem szóltunk egymáshoz, de megannyi kimondatlan szó repdesett köztünk. Egymás jelenlétéből tudtuk, hogy ott, akkor, azon a késő nyári estén mindketten ugyanazt a nyugalmat éreztük.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Réman Erika: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Fodor Zoltán: Önmegvalósítás [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Akai Katalin: Remény [Képalá]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ferenc pápa: A koronavírus a mi Noé-pillanatunk

Ferenc pápa új könyve, az Álmodjunk együtt a koronavírus okozta válságban nyújt iránymutatást. A kötetet tegnap mutatták be egy nemzetközi online webinaron, ahol a pápa szerzőtársa mesélt arról, hogyan született meg a könyv.

...
Nagy

„Nem várhatod el a diszfunkcionális környezetben nevelkedett gyerekektől, hogy funkcionáló felnőttekké váljanak”

Samantha Downing könyveiben nincs semmi kirívó vagy extravagáns, ám tökéletes stílusérzékkel és némi fekete humorral fűszerezett történeteiben képes hátborzongató közelségbe hozni azokat a félelmeinket, amik bármikor bárkit utolérhetnek. Interjú.

...
Nagy

Szabados Ági a megtakarításait egy álomba fektette, megnyitotta könyvesboltját

A függetlenség áráról, az álomba történő befektetésről és a piaci szabályok felrúgásáról beszélgettünk Szabados Ágival, aki Libertine néven könyvesboltot és kiadót indított.

...
Nagy

Presser memoárja egy korszak tablója [zsebró]

John Lennon zongorája, Abbey Road, tokiói telefonok, világhírű zenészek, NDK-s lányok – ugyanakkor disszidáló barátok, meg- és kihallgatások, elmismásolt gázsik, Lee farmerek, tűrések, tiltások. Megjelent Presser Gábor önéletírása a Helikon Kiadónál.

...
Nagy

30 éves a Total Recall - Az emlékmás

30 éves a Philip K. Dick novellájából készült kultklasszikus, amelyben Arnold Schwarzenegger levegőzik egyet a Marson. Vagy nem. Mindenesetre egyszerre rémisztő és izgalmas (na meg nagyon ismerős) Dick jövőképe, amelyben a személyes tapasztalatot felülírják a mesterséges emlékek.

...
Kritika

Háy János megírta a legkeményebb karantént, az életet

A pénz hatalmáról, az értékek hiányáról, a család széteséséről, egy társadalom kisiklásáról szól Háy János új, sodróan izgalmas regénye, A cégvezető, ami a hét könyve.

Hírek
...
Promóció

A Tarandus Kiadó idén még három új könyvvel jelentkezik!

...
Hírek

Ulickaja: A történelemben először az egész bolygó beteg

...
Hírek

David Attenborough elhagyta az instát, marad az olvasás

...
Hírek

Peer Krisztián és Tóth Krisztina is megkapta az Erzsébetvárosi irodalmi ösztöndíjat

...
Hírek

Ők voltak 2020 leginspirálóbb és legbefolyásosabb női

...
Hírek

Erdős Virág versét tanuld meg és segíts a hajléktalanokon

...
Hírek

Poketben is olvasható Molnár Ferenc karácsonyi története 

...
Hírek

Könyvekből húztak kerítést Üllőn

...
Podcast

Maros András: Elkezdett foglalkoztatni negyven pluszosan, hogy mi a harminc pluszos barátság [PODCAST]