Vasvári Katalin: A part nyugalma [Képalá]

Képalá |

Ősz hajú, bajszos úr ült velem szemben. A partról láttam őt, ahogy egyedi módon fonott kerti fotelét a vízbe tette és azon foglalt helyet, azt üzenve mindenkinek, ez az én tavam, most menjetek innen. Máskor több csónak van a vízen, de most csak őt látom a fotelben, sehol egy árva lélek. Úgy tűnik mindenki megértette az üzenetét. Én ülök csak itt, vele szemben, a parton. Megragadott ez az egyedi hangulat, amit áraszt az egész szituáció. Nyugalom telepedett a lelkemre és az elmémre egyaránt, ahogy megláttam őt. Pocakján a keze összefonva pihen. Egy élet munkájának nyomait látom a kézfején. Látszik rajt, hogy egyszerű ember. Fürdőnadrágja nem a legújabb, de nem is az előtte lévő trendnek megfelelő. Régi és egyszerű, pont, amilyen ő maga. Póló nincs rajt, így látni, hogy hasa alsó vonalán két kötés is van. Valamilyen műtéten eshetett át nemrég. Az arcán azonban sem szomorúságot, sem fájdalmat nem látni. Tekintete a távolba mered, ráncos szemei egy pontra fókuszálnak. Én nem látok arra semmit. Talán csak az élet nagy dolgain gondolkozik. Vagy éppen ellenkezőleg, az apró dolgokon. Lába, egészen lábszára közepéig, a nyugodt vízben pihen. Jól érzi így magát és én is. Emlékeztet arra, hogy az ilyen egyszerű pillanatokért is igazán hálásnak kell lennem. Ketten voltunk a tónál, nem szóltunk egymáshoz, de megannyi kimondatlan szó repdesett köztünk. Egymás jelenlétéből tudtuk, hogy ott, akkor, azon a késő nyári estén mindketten ugyanazt a nyugalmat éreztük.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Réman Erika: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Fodor Zoltán: Önmegvalósítás [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Akai Katalin: Remény [Képalá]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.

Hírek
...
Hírek

Elhunyt a Forrest Gump írója, Winston Groom

...
Hírek

A Nobel-díjas Kertész Imrétől búcsúzik a Magvető

...
Hírek

Rubik Ernőt az emberek és a kocka kapcsolata izgatja

...
Hírek

Megjelent Ken Follett A katedrális című sikerkönyvének előzménye

...
Hírek

Meséljetek megint 100 szóban Budapestről!

...
Hírek

Sofi Oksanen, Jonas Jonasson, Bereményi Géza és Háy János is részt vesz az őszi Margón

...
Hírek

A kis József Attila egy csíkszeredai iskola lépcsőjén üldögél

...
Hírek

J. K. Rowlingot most az új könyve miatt nevezik transzfóbnak

...
Hírek

Hibridfesztiválként indul a Pestext a jövő héten