T. Takács Zsuzsa: Életvese [Képalá]

Képalá |

Csak hátra kellene dőlnie az öreg nádfotellel, amiben már gyerekként is szeretett ücsörögni a vízparton. Megmarkolni a karfát, mialatt elmerül az arca a sekély vízben és kitartani a víz alatt, amíg mindörökre elmúlik a fájdalom, a szenvedés. Ezt látná utoljára, ezt a szépséget. Béke, szellő borzolta levelek susogása, vízcsobogás. Nem kellene több vesedialízis.

‒ Itt vagyok veled drága kisfiam! Nem hagylak egyedül!

Szinte kiabálva beszélt a zokogó anya a száguldó, szirénázó mentőben.

Nagyot fékezve megállt a mentő, megérkeztek, ő pedig magához ölelte gyermekét, könnyes csókot lehelt rá, mind a három műanyag dobozra, amiben szállították a szívét, a veséjét és a tüdejét a szervátültetésekhez.

‒Jöjjön asszonyom! ‒ nyújtotta a mentős a kezét, hogy kisegítse a kocsiból. ‒ Higgye el, hogy jól döntött! Megmenti három ember életét!

Ő is erre gondolt, amikor közölték vele, hogy a fia agyhalott és kérték, hogy adja oda a szerveit. Megtette, így másokban tovább élhet, mások tovább élhetnek. Az ő fia meghalt. Miért haljon meg más is, miközben lenne számára esély a gyógyulásra? Csak alá kellett írnia a szervadományozást.

Szédelegve leült a váróban és nézte, ahogy a műtőkhöz vezető ajtók mögött eltűnnek a dobozokat cipelő mentősök a fia szerveivel.

Aztán az üvegfalon át megdöbbenve látta, hogy a parkolóban egy autóból kikászálódik egy fürdőköpenyes férfi. Nem értette, mi ez a földöntúli mosoly az arcán, miközben köpenye szétnyílva lebeg utána, ahogy fürdőnadrágban, hasán ragtapaszokkal és egy kilátszó csővel, víztől cuppogó papucsban közeleg.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Törteli Eszter: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Laczkó Domonkos: Boldog születésnapot [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Tóbel Zazi: Szép volt mind, és igaz [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

A szüzesség elvesztése a fiú számára jelentéktelen esemény volt, a lánynak felforgatta az életét

Az 50-es években, Franciaországban játszódik Annie Ernaux önéletrajzi ihletésű regénye, a Lánytörténet. A könyv helyszíne egy diáktábor, ahol a főhős elveszíti a szüzességét. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Pulitzer öt dollárral a zsebében érkezett Amerikába

Makón született, de az Egyesült Államokban csinálta meg a szerencséjét Pulitzer József, aki nélkül a sajtó ma nem lenne az, ami. Életéről Wisinger István írt könyvet.

...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

Hírek
...
Hírek

Klasszikus meséket írt újra Natalie Portman

...
Hírek

Az elmúlt tíz évben ezeket a könyveket akarták a legtöbbször leszedetni a polcokról

...
Hírek

Obama könyve miatt elhalasztják a Booker-díj átadását

...
Nagy

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (1.rész)

...
Nagy

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (2. rész)

...
Hírek

Kattintsd végig az amerikai nőirodalmat

...
Hírek

Sofi Oksanen, Jonas Jonasson, Bereményi Géza és Háy János is részt vesz az őszi Margón

...
Hírek

Szvetlana Alekszijevics Németországba távozott

...
Nagy

Öt érdekesség A katedrális előzményregényéről, amit tudni érdemes