Laczkó Domonkos: Boldog születésnapot [Képalá]

Képalá |

Boldog Születésnapot Édesapám!

Ez a vers a tied. 

Emlékkönyv arról, milyen is a nyár.

Amikor már reggel piszkállak, hogy menjünk le a strandra, te meg két pörc között higgadtan magyarázod, hogy nem kell sietni, úgy sincsen lent senki.

Amikor közösen üvöltünk, hogy a Kiss Gergő beverte, Úristen mekkora gól!

Amikor majdnem megettem a teljes csomag Bonbonettit, de még hagytam neked négy rudat, te meg mondod, hogy azt már kenjem a hajamra.

Amikor felveszem a telefont és elmeséled, hogy már megint üldöztek a rendőrök, mert hárman ültetek fel az egyszemélyes Simsonra és nevetve megkérdem, hogy nem vagytok már egy kicsit öregek ehhez?

Amikor nagy bölcsen megnyitom a Deitet és nehéz szavakkal mesélem, hogy egy másik fiú azt kérte legyünk barátok én meg azt mondtam, hogy mi soha nem leszünk azok.

Amikor az utolsó vizsga után felhívlak és miután közlöm, hogy ebből egy félév csúszás lesz, nem kiabálsz velem csak azt kérdezed „akkor mi a következő lépés?”.

Amikor felhívsz egy átdolgozott éjszaka után és tudom, hogy ez a hívás csak egy dolgot jelenthet, mert amúgy nincsen épeszű ember, aki reggel hatkor hívja fel a fiát.

Amikor betöltöd a hetvenet és azon sopánkodsz, hogy már te sem leszel fiatalabb, de én tudom, hogy ez nem igaz, mert megígérted, hogy nem fogsz megöregedni.

Minden fontos dolog nyáron történik.

Ez a kép is. 

Amikor bent ülsz a Balatonban a kis székeden és sóhajtasz, hogy mindjárt elmúlik a nyár.

Ez lesz az én emlékkönyvem akkorra.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Klinec Alexa: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Horváth Imre: (P)apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Barva Alexandra: Gumicsizma [Képalá]

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.

...
Panodyssey

Kiss Tibor Noé: Hogyan jutottam el a tajgába? (Megjegyzések személyességről és a társadalmi realitásról)

Kiss Tibor Noé esszésorozatának első részében saját könyvein végigtekintve mutatja meg az olvasónak, milyen változatos módokon fogalmazthatók meg a személyes tapasztalatok.

...
Nagy

A Budapest Nagyregény társasjátékba invitálta meg az írókat

Adott 23 szerző, 23 kerület, egy főváros és 150 év. A Budapest Nagyregény a főváros regénye lesz. A Margó harmadik napján  a projekt három résztvevője beszélgetett nehézségekről, emlékekről, kövekről és a különleges társasjátékról, amely szeretett városunk történetét megírja.