Simonicsné Tóth Krisztina: Apa [Képalá]

Képalá |

Hatot kondult a harang. Még jöhet. Ha rám hasonlít, könnyű dolgom lesz.  Ha az anyjára… Juditnak csak a zöld szemére emlékszem.

 A feleségem nem tudja, hogy van egy fiam – mert fiú, biztosan tudom -, menedzser vagy igazgató, de lehet, hogy ügyes kezű villanyszerelő. Nem számít. Az se, ha ügyetlen. 

Ani most boldog, azt hiszi, a műtét mindent megoldott. Hogy vége a gyötrelemnek. De az én bajom nem mutatja ki a röntgen. 

 Jó lenne lefeküdni. De ami a kis papírtekercsben, Judit levelében áll, fontosabb, mint a vágás. Tudom kívülről: „Apa leszel. Augusztus 31-e az utolsó napom a büfében, aztán visszautazom. Ha eljössz, tudni fogom, hogy számíthatunk rád. Ha nem, ne keress többé. Se engem, se a gyereked.”

Nem mentem el, fontosabb volt a szabadságom. Aztán megismertem Anit. Öt éves házasok voltunk, mikor kiderült, hogy beteg. Napokig feküdt a lesötétített szobában, sírt, ordított, el akart küldeni. Nem számít, gyerek nélkül is boldogok leszünk, simogattam. Akkor így is gondoltam.

Jóval később robbant a bomba, mikor beosztottak mellém egy gyakornokot. Együtt ebédeltünk, végigbeszélgettük a napot. Nem ismertem magamra, nem tudtam aludni, enni, folyton rajta járt az eszem. Aztán rájöttem, miért. Ennyi idős lehet a fiam. Előkerestem a régi naplóm, ott volt a levél.

Próbáltam felkutatni Juditot, nem sikerült. Maradtak az augusztus harmincegyedikék, a Duna, a szabadstrand büféje előtti sáv. A remény, hogy még megtalálhatom, mielőtt végleg megszűnök lélegezni.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Molnár G. Krisztina: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Szepesi Kornél: Holtág [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Molnár D. Andrea: Öröklés [Képalá]

Az évtized könyve
...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 3.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 1.

Olvass!
...
Beleolvasó

Rinocéroszok alakítják Európa és a nyugati civilizáció históriáját

Schein Gábor új verses regénye azzal a káprázatos ötlettel játszik el, hogy miképpen írható meg Európa és a nyugati civilizáció históriája, ha annak mitikus és valóságos történeteiben a rinocérosz mint hús-vér figura szerepel.

...
Beleolvasó

Verses-novellás szakácskönyv készült Bodor Ádám 85. születésnapjára

Bodor Ádám 85. születésnapjára harmincöt szerző írt egy-egy, az írásművészete előtt tisztelgő receptes mesét, amelyek akár Eronim Mox elveszettnek hitt szakácskönyvéből is származhatnának.Olvass bele!

...
Beleolvasó

Visszaadható-e egy gyerek?

Egy kiskamasz egyik napról a másikra elveszít mindent - az otthonát, a legjobb barátnőit, a szülei feltétel nélküli szeretetét. Pontosabban azokét, akiket egészen addig a szüleinek hitt. Olvass bele A visszaadott lány történetébe!

...
Beleolvasó

A szörnyek mindig rólunk, emberekről mesélnek

Míg a középkorban a szörnyek a veszélyes ismeretlent jelölték a színes térképeken, ma már egész tudományág alapul a szörnyek feltérképezésén. Ebből ad ízelőt egy új tanulmánykötet, amely népszerű filmeket és regényeket elemez a szörnyek után kutatva. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Sissi bizalmasának naplófeljegyzéseiből sok minden kiderül a királynéról

Festetics Mária grófnő Sisinek hosszú ideig udvarhölgye és bizalmas volt. A grófnő udvari szolgálata alatt naplót vezetett, amely most megjelent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Krasznahorkai hőse kétségbeesetten várja Angela Merkelt az állomáson

Krasznahorkai László elbeszélésként kategorizálja új művét, amelyben egy keletnémet férfi a kancellárral találkozna, miközben egyre több megmagyarázatlan esemény történik a szürke mindennapokban. Mutatunk egy részletet!

Hírek
...
Podcast

Olvasóként most tök jó gyereknek lenni [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

...
Hírek

Áprilisban indul A Szolgálólány meséjének negyedik évada

...
Hírek

Jókai nagyon jó regényíró, de a kamaszokat nem viszi közelebb az olvasóvá váláshoz

...
Hírek

Megvan az Ahol a folyami rákok énekelnek főszereplője!

...
Hírek

Több mint ezer könyvet gyűjtött össze Szabados Ágnes

...
Nagy

Olvassunk Tóth Krisztinát!

...
Hírek

Jókai Mór nem lehet vita tárgya Maruzsa szerint, de miért nem?

...
Hírek

Quimby, Szécsi Noémi-adaptáció, japán és építészeti filmnapok - PROGRAMAJÁNLÓ

...
Hírek

Film készülhet Szabó Magda Für Elise című regényéből