Simonicsné Tóth Krisztina: Apa [Képalá]

Képalá |

Hatot kondult a harang. Még jöhet. Ha rám hasonlít, könnyű dolgom lesz.  Ha az anyjára… Juditnak csak a zöld szemére emlékszem.

 A feleségem nem tudja, hogy van egy fiam – mert fiú, biztosan tudom -, menedzser vagy igazgató, de lehet, hogy ügyes kezű villanyszerelő. Nem számít. Az se, ha ügyetlen. 

Ani most boldog, azt hiszi, a műtét mindent megoldott. Hogy vége a gyötrelemnek. De az én bajom nem mutatja ki a röntgen. 

 Jó lenne lefeküdni. De ami a kis papírtekercsben, Judit levelében áll, fontosabb, mint a vágás. Tudom kívülről: „Apa leszel. Augusztus 31-e az utolsó napom a büfében, aztán visszautazom. Ha eljössz, tudni fogom, hogy számíthatunk rád. Ha nem, ne keress többé. Se engem, se a gyereked.”

Nem mentem el, fontosabb volt a szabadságom. Aztán megismertem Anit. Öt éves házasok voltunk, mikor kiderült, hogy beteg. Napokig feküdt a lesötétített szobában, sírt, ordított, el akart küldeni. Nem számít, gyerek nélkül is boldogok leszünk, simogattam. Akkor így is gondoltam.

Jóval később robbant a bomba, mikor beosztottak mellém egy gyakornokot. Együtt ebédeltünk, végigbeszélgettük a napot. Nem ismertem magamra, nem tudtam aludni, enni, folyton rajta járt az eszem. Aztán rájöttem, miért. Ennyi idős lehet a fiam. Előkerestem a régi naplóm, ott volt a levél.

Próbáltam felkutatni Juditot, nem sikerült. Maradtak az augusztus harmincegyedikék, a Duna, a szabadstrand büféje előtti sáv. A remény, hogy még megtalálhatom, mielőtt végleg megszűnök lélegezni.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Molnár G. Krisztina: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Szepesi Kornél: Holtág [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Molnár D. Andrea: Öröklés [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

Madison Culver három éve tűnt el, most nyolcéves lenne

Madison Culver évekkel ezelőtt eltűnt, de a szülei nem akarják feladni a keresését. Felfogadnak egy elveszett gyerekek felkutatására specializálódott magánnyomozót. Olvass bele Rene Denfeld megrázó regényébe!

...
Beleolvasó

A cégvezető a te életed könyve

Háy János új regénye egy sikeres cégvezetőről szól, aki lelép a családjától, hogy a titkárnőjével kezdjen új életet. Története a pénz hatalmáról, az értékek hiányáról, a család széteséséről és egy társadalom kisiklásáról is mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Kolosi Tamás: Kádár-idézetet nem fogok a szövegbe beleilleszteni

A Tények és Tanúk sorozatban jelent meg a Kolosi Tamással készített életútinterjú, amiből egy részletet közlünk: 70-es évek, szociológia és Kádár-rendszer és a nem létező szegénység.

...
Beleolvasó

J. D. Barker misztikus thrillerében egy laboratóriumban nevelt kisfiú hozza ránk a frászt

J. D. Barker új krimijében egy titokzatos kislány, egy sikátorban talált holttest és egy laboratóriumban nevelt kisfiú története kapcsolódik össze. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Csáth Gézát az apja alaposan lekapta a tíz körméről

Csáth Géza levelezéséből megismerhetjük a családtagjaihoz fűződő viszonyát, irodalmi és művészeti kapcsolati hálóját. A Smaragd asztal levelei között van az is, amelyet idősebb Brenner József írt fiának.

...
Beleolvasó

Ulickaja harmincöt évesen megírta, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt

Ljudmila Ulickaja új könyve arról szól, mekkora tragédiát okozhat egy rosszul viselt maszk, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt, és hogyan ismétli a történelem folyamatosan önmagát. Olvass bele! 

Hírek
...
Promóció

A Tarandus Kiadó idén még három új könyvvel jelentkezik!

...
Hírek

Ulickaja: A történelemben először az egész bolygó beteg

...
Hírek

David Attenborough elhagyta az instát, marad az olvasás

...
Hírek

Peer Krisztián és Tóth Krisztina is megkapta az Erzsébetvárosi irodalmi ösztöndíjat

...
Hírek

Ők voltak 2020 leginspirálóbb és legbefolyásosabb női

...
Hírek

Erdős Virág versét tanuld meg és segíts a hajléktalanokon

...
Hírek

Poketben is olvasható Molnár Ferenc karácsonyi története 

...
Hírek

Könyvekből húztak kerítést Üllőn

...
Podcast

Maros András: Elkezdett foglalkoztatni negyven pluszosan, hogy mi a harminc pluszos barátság [PODCAST]