Simonicsné Tóth Krisztina: Apa [Képalá]

Képalá |

Hatot kondult a harang. Még jöhet. Ha rám hasonlít, könnyű dolgom lesz.  Ha az anyjára… Juditnak csak a zöld szemére emlékszem.

 A feleségem nem tudja, hogy van egy fiam – mert fiú, biztosan tudom -, menedzser vagy igazgató, de lehet, hogy ügyes kezű villanyszerelő. Nem számít. Az se, ha ügyetlen. 

Ani most boldog, azt hiszi, a műtét mindent megoldott. Hogy vége a gyötrelemnek. De az én bajom nem mutatja ki a röntgen. 

 Jó lenne lefeküdni. De ami a kis papírtekercsben, Judit levelében áll, fontosabb, mint a vágás. Tudom kívülről: „Apa leszel. Augusztus 31-e az utolsó napom a büfében, aztán visszautazom. Ha eljössz, tudni fogom, hogy számíthatunk rád. Ha nem, ne keress többé. Se engem, se a gyereked.”

Nem mentem el, fontosabb volt a szabadságom. Aztán megismertem Anit. Öt éves házasok voltunk, mikor kiderült, hogy beteg. Napokig feküdt a lesötétített szobában, sírt, ordított, el akart küldeni. Nem számít, gyerek nélkül is boldogok leszünk, simogattam. Akkor így is gondoltam.

Jóval később robbant a bomba, mikor beosztottak mellém egy gyakornokot. Együtt ebédeltünk, végigbeszélgettük a napot. Nem ismertem magamra, nem tudtam aludni, enni, folyton rajta járt az eszem. Aztán rájöttem, miért. Ennyi idős lehet a fiam. Előkerestem a régi naplóm, ott volt a levél.

Próbáltam felkutatni Juditot, nem sikerült. Maradtak az augusztus harmincegyedikék, a Duna, a szabadstrand büféje előtti sáv. A remény, hogy még megtalálhatom, mielőtt végleg megszűnök lélegezni.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Molnár G. Krisztina: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Szepesi Kornél: Holtág [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Molnár D. Andrea: Öröklés [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

A kegyetlen valóság és a groteszk fantáziavilág találkozik Rijneveld díjnyertes könyvében

2020-ban  Marieke Lucas Rijneveld Az este kín című könyve nyerte el a Nemzetközi Booker-díjat. A regény gyerekszemszögből mesél el egy tragédiát, illetve azt, hogy milyen hatással van a gyász egy olyan családra, amelyben a szeretet helyett a büntetés jelenti a fő köteléket. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Oleg Navalnij kalandjai az Orosz Postával - avagy amikor Brezsnyev még mozgatta a szemöldökét

Oleg és Alekszej Navalnijt a bíróság 2014 decemberében ítélte el sikkasztás vádjával.  Az Emberi Jogok Európai Bírósága az ítéletet megalapozatlannak találta, ám Oleg leülte a teljes büntetést - 1278 napot. Könyvének nagy részét a munkatáborban írta, részletes illusztrációkkal látva el fanyar humorú beszámolóját. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szellemek iróniával mesél arról, milyen a harmincasok élete

Dolly Alderton szókimondó könyvének főhőse a harmincas éveiben járó Nina Dean, aki bár szakmailag egész jól halad, a szerelmi életén még van mit javítani. Olvass bele!

Hírek
...
Hírek

Ők kapják 2022-ben a Baumgarten-emlékdíjat

...
Hírek

Ezek a 2022-es Könyvfesztivál és Könyvhét időpontjai

...
Szórakozás

Megérkezett a Csongor és Tünde alapján készülő animációs film előzetese

...
Hírek

Szabó Magda találta ki Omikront

...
Hírek

Bookline: ez volt a 100 legnépszerűbb könyv 2021-ben

...
Hírek

Angolul is megjelent Borbély Szilárd posztumusz kötete

...
Hírek

Ezért ér egymilliárd forintot a Pókember egyetlen oldala

...
Beleolvasó

A kegyetlen valóság és a groteszk fantáziavilág találkozik Rijneveld díjnyertes könyvében

...
Hírek

Nagyot nőttek a könyveladások, mégis kevesebbet olvasnak az emberek Amerikában